Kronprinsesse Mette-Marit:

Falt pladask for hunden ingen ville ha

Kronprinsparet toppet turen til Svalbard med sledetur, og det var ingen hvilken som helst hund som ledet an det kongelige følget.

ET HUNDELIV: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte «Arctic Husky Travellers», hvor de ble tatt vel imot av eieren Tommy Jordbrudal og hunden Foxi. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
ET HUNDELIV: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte «Arctic Husky Travellers», hvor de ble tatt vel imot av eieren Tommy Jordbrudal og hunden Foxi. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SVALBARD (Se og Hør): Fredag avsluttet kronprins Haakon (48) og kronprinsesse Mette-Marit (48) årets fylkestur, som faktisk ikke gikk til et fylke i år, men til Svalbard.

Paret har hatt tett program tre dager til ende, hvor møter med lokalbefolkningen har stått i sentrum. De har blant annet besøkt Polarflokken barnehage, Longyearbyen skole, samt satelittstasjonen SvalSat og den siste norske kullgruven.

Paret fikk også oppleve Svalbards storslåtte natur i strålende solskinn, da de dro på sledetur i Bolterdalen øst for Longyearbyen torsdag. Her driver familien Jordbrudal «Arctic Husky Travellers», hvor de tilbyr turer med hund og slede for turister – også de av den kongelige sorten.

SENDTE HILSEN: Kronprinsparet kom med en oppfordring til alle landets innbyggere før årets påskehøytid. Video: Det kongelige hoff. Vis mer

Kennelen huser 45 hunder, og regnes som relativt liten.

- Det er viktig å ha tid og omsorg til hver enkelt hund, sier eieren Tommy Jordbrudal, ifølge kongehuset.

Tommy og barna Tiril og Gaute er alle ivrige hundekjørere, og har deltatt i en rekke hundeløp. Kronprinsparet fikk med andre ord den beste assistanse da det var tid for å sele på, og legge ut på tur.

Mot alle odds

Fremst i kronprinsparets spann løp en helt spesiell hund. Ja, så spesiell at det denne uken kom ut bok om den!

I FARTA: Kronprinsparet i farta med Foxi i front. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
I FARTA: Kronprinsparet i farta med Foxi i front. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

«Foxi - sledehunden ingen ville ha» er skrevet av Line Nagell Ylvisåker, og handler om nettopp polarhunden Foxi. Som valp var hun liten, svak og spiste dårlig. Ifølge bokomtalen ville eieren Tommy egentlig kvitte seg med henne, men det var ingen som ville ha henne.

Da Foxi var tre år skulle eieren delta i det tøffeste og lengste hundesledeløpet i verden, nemlig Iditarod. Men da han skulle stille til start var tre av hundene som kunne lede spannet satt ut av spill, og Tommy måtte satse på hunden som ingen ville ha. Foxi ble satt fremst i spannet, noe som viste seg å gå over all forventning.

- Foxi ble født liten og svak, men som viste seg å være den beste hunden Jordbrudal noen gang hadde hatt da omstendighetene plasserte henne fremst i spannet under verdens hardeste hundeløp, Iditarod, skriver kongehuset.

Sjarmerte kronprinsessen

Hundeelskeren Mette-Marit fant raskt tonen med Foxi, og satte seg ned på huk for å kose med den firbeinte sjarmøren. Det var tydelig at hun falt pladask for hunden med den spesielle historien og alle dens gode firbeinte venner.

MENNESKETS BESTE VENN: Mette-Marit elsker hunder, og har to av dem hjemme på Skaugum. Her ser vi henne finne tonen med Foxi. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
MENNESKETS BESTE VENN: Mette-Marit elsker hunder, og har to av dem hjemme på Skaugum. Her ser vi henne finne tonen med Foxi. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

- Jeg har aldri vært i en hundegård hvor hundene har vært så rolige. Det var en fin opplevelse for oss å se at hundene var så fornøyde og godt ivaretatt, sa kronprinsessen til pressen.

Hun la til at det var veldig fine og flinke hunder, som var svært veloppdratte. Kronprinsparet fortalte videre at turen med Foxi i front ble svært minnerik.

- Det var en fantastisk opplevelse å være med ut, fortalte kronprinsen og trakk fram både samspillet med hunden og den vakre naturen.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Han fortalte også at de hadde et par nesten-uhell, men at det heldigvis gikk bra.

- Jeg tror vi var skyld i hvert vårt, kommenterte kronprinsessen lattermildt.

- Vi fikk veldig god veiledning av Tommy, og barna hans, sa kronprinsen.

Vil fortsatt flytte

Kronprinsparet har gjennom hele besøket på Svalbard uttrykt at de er svært glad i dette polarparadiset, og derfor stadig vender tilbake. De avslørte til og med at kronprinsessen har hatt planer om å flytte dit.

SVALBARD-FANS: - Det er en så spesiell stemning her. Det er naturen og menneskene sammen, som skaper noe helt spesielt. Det er det som gjør at vi kommer tilbake om og om igjen. Og nesten ikke vil dra. Jeg synes alltid det er fælt å skulle reise herfra, sa kronprinsessen til Se og Hør.
SVALBARD-FANS: - Det er en så spesiell stemning her. Det er naturen og menneskene sammen, som skaper noe helt spesielt. Det er det som gjør at vi kommer tilbake om og om igjen. Og nesten ikke vil dra. Jeg synes alltid det er fælt å skulle reise herfra, sa kronprinsessen til Se og Hør. Vis mer

På det avsluttende pressemøtet med paret, spurte vi henne derfor om disse flytteplanene stod ved lag:

- Ja, absolutt, sa hun og lo godt.

- Jeg kom hit første gang høsten 2007, og siden det har jeg alltid hatt et håp om å komme tilbake og bo her. En blir fascinert av naturen og alt det som er her. Men du vet, det får kanskje bli når barna flytter ut, sa hun spøkefullt.

Det er vel kanskje mest sannsynlig at paret flytter til Slottet neste gang de flytter, men Svalbard får garantert kongelig besøk igjen og igjen!

LES OGSÅ: Se alle de luksuriøse detaljene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer