I helgen ble Spanias nasjonaldag feiret på spansk vis. I motsetning til den norske nasjonaldagen er det ingen stor folkefest denne dagen, men det er tradisjon med en militærparade i Madrid, foran kongen.

Sender alle barna på kostskole i utlandet
Kong Felipe (51) var til stede for å se oppvisningen, og med seg hadde han dronning Letizia (47) og sine to døtre Sofia (12) og Leonor (13).
Sistnevnte er kjent for å være Europas yngste kronprinsesse, dette av den enkle grunn at hennes far tok over tronen tidlig, da Felipes far, skandaleombruste kong Juan Carlos (81), abdiserte brått tilbake i 2014.

- Hun var kjempefrekk mot den spanske dronningen
Matchet med dronningen
Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, påpeker betydningen av den unge kronprinsessens tilstedeværelse under helgens parade.
- På samme måte som Ingrid Alexandra oftere og oftere opptrer i kongelige sammenhenger blir også kronprinsesse Leonor forberedt på pliktene som en dag venter henne. Både Leonor og lillesøster Sofia var tradisjonen tro med på nasjonaldagsfeiringen i Madrid, slik de norske kongebarna er å se både på slottsbalkongen og på Skaugum 17. mai, sier han.

Lørdag var den spanske kongefamilien ikledd pene antrekk i anledning paraden, og fargevalgene var neppe tilfeldig. Kronprinsesse Leonor hadde nemlig kledd seg i en formell og vakker rosa kjole, i likhet med dronningen.

Smilte for barnas skyld
Hennes lillesøster prinsesse Sofia gikk derimot for en isblå kjole, som på sin side matchet det blå ordensbåndet kongen bar til sin uniform, Karl IIIs orden. Som et godt planlagt og fargekoordinert firkløver fulgte kongefamilien med på paraden som foregikk i hovedstadens gater.
For øvrig gikk ikke alt på skinner under markeringen av den spanske nasjonaldagen. Det melder en rekke internasjonale medier, deriblant BBC.

Fallskjermhopperen Luis Fernando Pozo, som var utstyrt med det spanske flagget i anledning paraden, feilberegnet landingen sin og fikk fallskjermen viklet inn i en lyktestolpe. Dermed ble han hengende hjelpeløst mens hundrevis av oppmøtte - inkludert kongen og hans familie - fulgte med fra bakkeplan. El Español melder at det går bra med mannen etter uhellet, og at han har mottatt støtteerklæringer i sosiale medier.
Artikkelen fortsetter under bildene.



Kjørte døtrene til skolen
Til tross for at de to prinsessene Leonor og Sofia er sentrale i det spanske kongehuset må også de, i likhet med våre kongelige, gå på skole. Kong Felipe og dronning Letizia ble i september fotografert idet de leverte døtrene til skoleårets første skoledag.
Både prinsesse Sofia og kronprinsesse Leonor går på privatskole, og var ikledd skoleuniformer.


Kvinnelige tronarvinger
Det er liten tvil om at Europas unge tronarvinger er på vei med full fart inn i de voksnes rekker. Vår egen prinsesse Ingrid Alexandra (15) ble tidligere i høst konfirmert, og har de siste årene vokst seg fra barn til ungdom.
Den norske prinsessen er også et spesielt medlem av den norske kongefamilien, ettersom hun kan bli landets første kvinnelige regent på over 500 år. Dette fordi Norge er blant de landene som har kjønnsnøytralisert arverekkefølgen.

Og prinsesse Ingrid Alexandra er ikke den eneste unge, kvinnelige kongelige i Europa som vil arve tronen i fremtiden.
Mange land utenom Norge har nemlig kjønnsnøytralisert arverekkefølgen. Dette i kombinasjon med en «jenteboom» blant kongelige førstefødte, gjør altså at Ingrid Alexandra vil få hele fem kvinnelige og tre mannlige kolleger å støtte seg på - hvis monarkiene består.
Blant disse finner vi nettopp den spanske kronprinsessen, som bare er året yngre enn vår egen prinsesse. En kommende dronning er også kronprinsesse Catharina-Amalia av Nederland (15), som er året eldre enn Ingrid Alexandra, samt kronprinsesse Elisabeth av Belgia (17) og prinsesse Estelle av Sverige (7).
- Den spanske kronprinsessen vil en dag bli Spanias overhode. Hun vil trolig regjere samtidig som Ingrid Alexandra i Norge, Estelle i Sverige og Catharina-Amalia i Nederland. De fire tronfølgerne er omtrent jevngamle, og kommer til å prege kongehusene i årene som kommer, sier kongehusekspert Stavseng.
LES OGSÅ: Røper ukjent statsbesøk-skikk
