Dronning Elizabeth:

- Et privat øyeblikk

Deler ærlig om dronning Elizabeths siste dager.

96 ÅR GAMMEL: Dronning Elizabeth var Storbritannias lengstsittende monark. Foto: Christopher Furlong/Pa Photos
96 ÅR GAMMEL: Dronning Elizabeth var Storbritannias lengstsittende monark. Foto: Christopher Furlong/Pa Photos Vis mer
Publisert

Fredag er det et år siden dronning Elizabeth gikk bort i Balmoral, i Skottland. Dronningen ble 96 år gammel.

Nyheten om bortgangen kom etter at hun hadde slitt med helsa over en lengre periode.

«Dronningen døde fredfullt på Balmoral i ettermiddag», sto det i pressemeldingen den gang.

Kort tid før dronningen gikk bort tilbrakte Dr. Iain Greenshields, kirkeminister i Skottland, flere dager sammen med henne. Nå snakker han ut om tiden før monarken gikk bort, i et nytt intervju med Daily Mail.

SAMLET: Flere mennesker har samlet seg i Hyde Park i London for å vise sin respekt for avdøde dronning Elizabeth. Reporter: Emma Cecilia Eriksson. Video: Thea Hope Vis mer

- Fredelig

- Det var hennes platinajubileum og derfor mimret hun tilbake på livet. Hun hadde et bemerkelsesverdig minne. Hun angret ikke på noe og var veldig fredfull, forteller Greenshields om en av samtalene med dronningen, og legger til at hun også nevnte faren sin - George VI.

2022 markerte 70-årsjubileet for kroningen av dronning Elizabeth i 1952. Hun er Storbritannias lengstsittende monark.

Videre forteller kirkeministeren at han ble overrasket over at besøket til dronningen ikke ble avlyst, da han synes hun var «skjørere» enn forventet.

- USIKRE: Prins William og prinsesse Kate var på plass til dronning Elizabeths begravelse i Westminster Abbey mandag 19. september. Men det var én ting de skal ha vært usikre på i forkant. Reporter/video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Selv var Greenshields en av få som fikk lov til å besøke dronning Elizabeth under denne perioden. Det var bare han og seks andre personer rundt middagsbordet i løpet av de tre døgnene han var der.

Gjennom de siste måltidene snakket dronningen om hennes tro, og hun fortsatte å gjøre det i private samtaler med Greenshields. Hennes kjærlighet for Skotland, spesielt Balmoral, skinte også gjennom.

- På et punkt i samtalene våre gikk hun mot vinduet og sa «hvem ville vel ikke ønsket å være her». Hun hadde et fredfullt, privat øyeblikk. Hun fant fred.

HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Ifølge en bok om dronningen, med tittelen «Elizabeth: An Intimate Portrait», hadde 96-åringen en sjelden form for benmargskreft.

Boken er skrevet av den britiske forfatteren og kongehuseksperten Gyles Brandreth, som ifølge The Independent også var venn av avdøde prins Philip.

«Jeg hørte at dronningen hadde en form for Myeloma - beinmargskreft - som ville forklart trettheten hennes, vekttapet og mobilitetsproblemene vi ble fortalt om det siste året av livet hennes», skriver Brandreth i boken.

- Klar for døden

Dronning Elizabeth ble gravlagt 19. september 2022, med 2000 mennesker til stede i Westminster Abbey. Kirkeministeren var her.

- Da hun døde, tenkte jeg på moren min og hvordan hun også hadde snakket om sin tro rett før hun døde, og at hun normalt aldri ville gjøre det. Så jeg lurer på om folk, til og med ubevisst, gjør seg klare for døden. Det er også veldig vanlig når folk dør for å reflektere over foreldrene sine, slik dronningen gjorde.

LES OGSÅ: - Synes det er rart

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer