Kronprinsesse Mary:

Erstatter avdød svigerfar

Kronprinsesse Mary av Danmark får ærefullt oppdrag.

NY ROLLE: Kronprinsesse Mary er elsket av danskene, og gjør sitt for å være ansvarlig i rollen som landets kommende dronning. Hennes siste prosjekt er av den rørende sorten. Her er hun fotografert med dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: NTB Scanpix
NY ROLLE: Kronprinsesse Mary er elsket av danskene, og gjør sitt for å være ansvarlig i rollen som landets kommende dronning. Hennes siste prosjekt er av den rørende sorten. Her er hun fotografert med dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den 13. februar 2018 døde prins Henrik av Danmark, dronning Margrethes (80) ektemann gjennom 51 år og far til de to barna de fikk sammen. Han var de siste årene av livet sitt syk, og da helsen begynte å skrante mer og mer mot slutten, begynte det danske kongehuset å forberede seg på at kongelig dødsfall kunne bli reelt.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Nå har det gått over to år, men de kongelige har vært åpne om at sorgen på ingen måte har lagt seg helt ennå. Prins Henrik vekker dessuten til stadighet oppmerksomhet i hjemlandet, om det så er på grunn av kunstsamlingen hans eller ettermælet.

Denne gangen er det sistnevnte faktor som får spalteplass i de danske tabloidene. Denne uken ble det nemlig kjent at kronprinsesse Mary (48) overtar etter sin avdøde svigerfar - i en rolle som var veldig viktig for ham mens han levde.

En hyllest

I en pressemelding til danske TV 2 opplyses det om at kronprinsesse Mary nå blir president for den danske avdelingen av Verdens naturfond, bedre kjent som WWF. Det skriver selskapet selv i en pressemelding mandag.

Rollen i seg selv er nok spennende for kronprinsessen, men det er den historiske familiebetydningen som får flere til å sperre opp øynene. Det var nemlig prins Henrik som hadde presidentskapet før henne, fra 1972 til han døde for to år siden. Det var også ham som fikk grunnlagt WWFs danske avdeling i sin tid.

GOD BESTEFAR: Prins Henrik døde i 2018 etter en tids sykdom. Her er han fotografert sammen med svigerdatteren, kronprinsesse Mary, og de to barnebarna prins Vincent og prinsesse Josephine, i 2015. Foto: NTB Scanpix
GOD BESTEFAR: Prins Henrik døde i 2018 etter en tids sykdom. Her er han fotografert sammen med svigerdatteren, kronprinsesse Mary, og de to barnebarna prins Vincent og prinsesse Josephine, i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dermed skal kronprinsesse Mary nå vie tid til en av de største kampsakene svigerfaren hennes hadde mens han fortsatt var i live. Det mener hun er gjevt.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Vi har bare en klode, og vi skal passe godt på den og dyrene hvis våre etterkommere skal ha en trygg verden å vokse opp i, forteller kronprinsessen i pressemeldingen.

Anders Johan Stavseng, kongehusekspert i Se og Hør, blir ikke overrasket av å høre at Mary har tatt på seg det ærefulle oppdraget.

- Danskene er svært glade for at kronprinsesse Mary tar over som høy beskytter for WWF i Danmark etter prins Henrik, som døde brått. Mary har lenge brent for miljøvern, og danskene er både glade og stolte over at Danmarks kommende dronning tar på seg oppdraget, sier han.

Forskjellige meninger

Han forklarer blant annet at kronprinsessen syklet barna til skolen da de var mindre, og at hun prøver å innlemme et miljøbesøk eller to når hun er utenlands i offisielle forbindelser. Mary har også vist sitt engasjement for miljøet ved å kle seg i miljøvennlige antrekk under moteukene i København.

- Det er en meget viktig sak som jeg er svært stolt over og glad for at jeg får være med å samarbeide om. Mote- og tekstilindustrien må finne en ny og innovativ modell for å skape en ny og bærekraftig industri, sa kronprinsesse Mary etter moteuken i 2012.

Kronprinsesse Marys nye presidentskap står derimot i kontrast til holdningene hennes svigermor har vist i miljøsaken.

GODT LIKT: 80-åringen er en populær dronning. Nylig fik hun imidlertid hard medfart etter kontroversielt intervju. Foto: NTB Scanpix
GODT LIKT: 80-åringen er en populær dronning. Nylig fik hun imidlertid hard medfart etter kontroversielt intervju. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 80 år gamle dronningen er i utgangspunktet svært godt likt av det danske folket, og står forholdsvis sjelden i kritikkstorm. Nylig gjorde hun imidlertid det, etter at hun tidligere i år stilte opp til intervju i danske Politiken. I intervjuet, gjengitt av blant andre danske Ekstra Bladet, åpnet hun seg om hvilke samfunnsdebatter som interesserer henne.

Dronningen sa at klimadebatten ikke er noe som gir henne panikk, men det er likevel det hun fortalte om hvorvidt klimakrisen er menneskeskapt eller ei, som fikk mange til å reagere.

- Altså, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringene, det er det ingen tvil om. Men om de er skapt, direkte, det er jeg ikke så overbevist om, sa hun i intervjuet, og fortsatte:

- Altså, jeg mener, det skjer forandringer i klimaet, og det kan være at menneskelig aktivitet har spilt en rolle.

Uttalelsen fikk flere danske politikere til å reagere. Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen mente Margrethes uttalelser var lite kloke.

- Man kan vel nesten ikke komme på noe mer kontroversielt å si for tiden, sa han til Ekstra Bladet.

LES OGSÅ: Om reaksjonene:- Ikke et PR-stunt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer