Erna Solberg og kong Harald:

Erna Solberg røpet kongens hemmelige ferie

- Vi ville gjerne få lov til å være i fred.

AVSLØRTE KONGEN: Tidligere i år klarte ikke statsminister Erna Solberg å holde på kongens store hemmelighet, og røpet seg foran et helt pressekorps. Her er kong Harald og statsminister Erna Solberg før cupfinalen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg på Ullevaal Stadion.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AVSLØRTE KONGEN: Tidligere i år klarte ikke statsminister Erna Solberg å holde på kongens store hemmelighet, og røpet seg foran et helt pressekorps. Her er kong Harald og statsminister Erna Solberg før cupfinalen i fotball mellom Lillestrøm og Sarpsborg på Ullevaal Stadion. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Da kongen skulle feire sin 80-årsdag tidligere i år, ville han reise med familien til et hemmelig sted slik at familien skulle få ro og fred uten pressen på slep.

Det klarte imidlertid statsminister Erna Solberg og spolere da hun foran et helt pressekorps klarte å røpe hvor kongefamilien befant seg.

- Vi ville gjerne få lov til være i fred, forteller kongen til NRK, som ikke hadde en anelse om at Erna hadde klart å avsløre dem.

Tabben, som statsministeren nå får et gjensyn av på NRK, fant sted da hun skulle signere gratulasjonsprotokollen i forbindelse med kongens 80-årsdag. Flere sto i kø for å legge igjen sine gratulasjoner, og et helt pressekorps var til stedet da Erna Solberg skulle legge igjen sin.

Saken fortsetter under:

SIGNERER: Statsminister Erna Solberg signerer gratulasjonsprotokollen på Slottet i anledning av dronning Sonjas 80-årsdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SIGNERER: Statsminister Erna Solberg signerer gratulasjonsprotokollen på Slottet i anledning av dronning Sonjas 80-årsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Mens pressen tar bildene sine oppstår det en pinlig stillhet, og i det Erna skal løsne litt på den stille stemningen, klarer hun å avsløre hvor kongen befant seg på den tiden.

- Så det ble ikke Sør-Afrika-tur?, så statsministeren henvendt til adjutanten på Slottet.

- Det.....eeh ... ble ikke det, svarte han litt brydd.

- Litt ubetenksomt

I kveld sendes programmet «Kongefamilien 2017» på NRK, og i den forbindelse har kanalen intervjuet statsministeren i forbindelse med den store tabben.

Til NRK kan hun fortelle at Statsministerens kontor alltid vet hvor kongen er til enhver tid, og de fleste ting kongen og statsministeren snakker om, fortelles ikke videre.

- Det var vel mest av alt en interesse for å øre om han hadde det bra, og om de hadde en fin feiring. Litt ubetenksomt, forteller hun til NRK.

- Sånn er livet

Da NRK konfronterte kong Harald og dronning Sonja om Erna sin tabbe, tok kongeparet det hele med et smil.

- Sånn er livet, sier kong Harald.

Erna Solberg var imidlertid ikke alene om å vite hvor kongefamilien befant seg under den store feiringen av kongen i februar.

Saken fortsetter under bildet:

I GODT SELSKAP: Kong Harald og statsminister Erna Solberg under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet tidligere i år.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I GODT SELSKAP: Kong Harald og statsminister Erna Solberg under den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I en tidligere utgave av Se og Hør i februar kunne nemlig Se og Hør avsløre at bursdagsbarnet tok med seg hele kongefamilien til Sør-Afrika og feiret 80-årsdagen i Cape Town.

Eksklusive bilder

Ukebladet hadde i tirsdagsutgaven trykket en rekke eksklusive bilder fra feiringen, blant annet kongefamiliens utflukt til Robben Island.

EKSKLUSIVE BILDER: I tirsdagsutgaven 28. februar kunne du lese alt om om kongefamiliens hemmelige Afrika-ferie.
EKSKLUSIVE BILDER: I tirsdagsutgaven 28. februar kunne du lese alt om om kongefamiliens hemmelige Afrika-ferie. Vis mer

For kong Harald var det viktig at ferien også skulle gi barnebarna kunnskap og minner de kunne ta med seg videre i livet.

Kongen ville derfor at barnebarna med egne øyne skulle få se cellen på Robben Island, hvor Nelson Mandela satt innelåst i 18 år.

Tette bånd

Kong Harald har alltid hatt et nært forhold til Sør-Afrika. Norges monark har vært på statsbesøk til landet to ganger.

Under sitt første besøk i 1998 var Nelson Mandela president. Elleve år senere gjestet kongeparet landet på nytt statsbesøk. Da var president Jacob Zuma vertskap.

Kong Harald og dronning Sonja har også mottatt storfint besøk fra Sør-Afrika. I 2011 var Zuma med frue på gjenvisitt, mens Nelson Mandela kom til Norge allerede i 1999.

Han var den gang den første statslederen som fikk æren av å overnatte i Slottets flotteste soverom – den nyoppussede kong Haakon-suiten.

TALER: Kong Harald taler under gallamiddagen på slottet i anledning feiringen av kongeparets 80-årsdager. Video: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Prinsesse brukte «rasistisk smykke» da hun møtte Meghan Markle

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer