Prinsesse Bajrakitiyabha:

Er prinsessen i live?

Full prinsesse-forvirring.

HVA SKJER?: Den siste uka har det vært full forvirring rundt prinsesse Bajrakitiyabhas helsetilstand. F.v. dronning Suthida, kong Maha Vajiralongkorn og prinsesse Bajrakitiyabha. Foto: Reuters / NTB
HVA SKJER?: Den siste uka har det vært full forvirring rundt prinsesse Bajrakitiyabhas helsetilstand. F.v. dronning Suthida, kong Maha Vajiralongkorn og prinsesse Bajrakitiyabha. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne uka kom beskjeden om at Thailands prinsesse Bajrakitiyabha (44) hadde kollapset på grunn av hjertefeil. Det har siden da hersket full forvirring rundt prinsessens helsetilstand.

Etter kollapsen skrev BBC at kongehuset hevdet hun var stabil, mens andre kilder hevdet tilstanden var mer kritisk.

HARRY OG MEGHAN: Slik vil dokumentaren påvirke kong Charles og det britiske folk. Video: Netflix Vis mer

Torsdag meldte en journalist at en dødsannonse var rett rundt hjørnet.

«Kilder sier at Bajrakitiyabhas død kan bli offisielt kunngjort innen få dager. Dipangkorn (bror, red.anm.) blir hentet tilbake fra Tyskland og Chulabhorn (tante, red.anm.) flyr tilbake fra en tur til Japan, og da vil det sannsynligvis bli annonsert», skrev journalist og tidligere korrespondent Andrew MacGregor Marshall på Twitter.

Fredag kommer han med en ny oppdatering.

«Kongelige kilder sier at den offisielle kunngjøringen om Bajrakitiyabhas død kan bli forsinket til etter nyttår, men det debatteres fortsatt på slottet».

Kort tid seinere ble det kjent at foreldrene hadde dratt for å besøke prinsessen på sykehuset i Bangkok.

URETTFERDIG: Siste del av dokumentaren om Meghan og Harry, er rett rundt hjørnet, og dette tror Se og Hørs kongehusekspert at de siste tre episodene vil handle om. Video: Rød Løper Vis mer

Har bedt om munkehjelp

Marshall har helt siden prinsessen kollapset gitt sine over 300 000 følgere på Twitter hyppige oppdateringer. Han hevder imidlertid at 44-åringen var død for lenge siden.

«Hun var allerede død ved ankomst til Pak Chong Nana sykehus, men medisinsk personale byttet på å gjøre livredning for å prøve å redde henne selv om det var håpløst. Dette pågikk i timevis», skriver han.

Journalisten hevder at hennes far, kong Vajiralongkorn (70), hastet til sykehuset i et militærhelikopter til Bangkok og Chulalongkor sykehus. Der skal hun angivelig bli holdt kunstig i live med ECMO-behandling, som er en måte å holde mennesker i live på, når hjertet og lungene deres ikke fungerer optimalt.

Men legene konkluderte allerede i dag med at hun er hjernedød og aldri vil bli frisk, skriver Marshall, og legger til at kongehuset ikke lar henne dø med verdighet.

STORM: Prins Harry og hertuginne Meghan har stått i en storm de siste årene. Nå kommer ny trailer til dokumentarfilmen hvor begge snakker ut. Video: Netflix Vis mer

«Den øverste patriarken har bedt munker om å be om at hun blir frisk to ganger om dagen. Alt dette er bare en løgn, og det viser det thailandske regimets forferdelige uærlighet. Det er implikasjoner for valget som skulle holdes i mars. Hun døde i går. La henne gå», mener journalisten.

Ønsker kontroll

Marte Nilsen er seniorforsker og Thailand-ekspert, og hun kan fortelle at kongehuset i Thailand har mye makt og en mye større posisjon i samfunnet enn hva det norske kongehuset har.

Prinsesse Bajrakitiyabha er i tillegg en veldig viktig person i kongefamilien. Uten å ville spekulere, forteller Nilsen at om det faktisk er sånn at prinsessen er død og kongefamilien holder igjen dødsbudskapet - så kan det handle om at de ønsker å ha kontroll.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

- Jeg tror de vil ha litt kontroll på situasjonen, både at de vil vite hva som har skjedd, og hva som kommer til å skje framover.

- Når en så viktig person i kongefamilien dør er det en viktig hendelse i samfunnet. Nå er det ikke så lenge siden sist, da kongen døde, men det var et ventet dødsfall. Denne kommer i så fall som lyn fra klar himmel.

Seniorforskeren forklarer at det ved slike dødsfall vil være både landesorg, mange offentlige seremonier, og generelt litt samme stemning som det var i Storbritannia i høst da dronning Elizabeth døde.

LES OGSÅ: - Dette er skremmende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer