«The Crown»:

Enke raser etter dødsulykke

Sarah Horsley går hardt ut mot «The Crown»-produksjonen for å ha skildret mannens bortgang og begravelse i årets sesong.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer
Publisert

Sesong fire av «The Crown» har virkelig slått an denne høsten. Publikum ser ut til å elske de kongelige stridighetene dronning Elizabeth må hanskes med gjennom det kaotiske 1980-tallet.

Det turbulente ekteskapet mellom arveprins Charles (72) og prinsesse Diana har utvilsomt stjålet flest overskrifter etter at den ferske sesongen ble sluppet 15. november.

De giftet seg som kjent på storslagent vis i 1981, men det stormfulle ekteskapet slo sprekker på starten av 1990-tallet, og endte i at skilsmissen ble sluttført i 1996.

«The Crown» skildrer flere hendelser ved Charles og Dianas liv, blant annen en skitur til Sveits i 1988. Turen til skiresorten Klosters fant sted i virkeligheten, og vises i episode ni.

En rekke venner av ekteparet deltok på turen, blant andre kona til prins Andrew, Sarah Ferguson, samt majoren Hugh Lindsay. Turen i mars 1988 skulle være en avslappende ferie, men ble brått høydramatisk da deler av vennegjengen ble tatt av et snøskred i skibakken.

KOM HJEM: Prins Charles, prinsesse Diana og Sarah Ferguson da de kom hjem fra Sveits i 1988 - med én person mindre i vennegjengen. Foto: Graham Trott / Daily Mail / REX / NTB
KOM HJEM: Prins Charles, prinsesse Diana og Sarah Ferguson da de kom hjem fra Sveits i 1988 - med én person mindre i vennegjengen. Foto: Graham Trott / Daily Mail / REX / NTB Vis mer

På Buckingham Palace ble det slått alarm. Hva skjer dersom tronarvingen har mistet livet? I episoden får kongefamilien ganske tidlig vite at én mann i følget har mistet livet i skredet, og igjen sitter dronning Elizabeth og resten av familien i uvitenhet om Charles er den omkomne.

Han kom som kjent unna med livet i behold, men Charles og Dianas felles venn Hugh Lindsay ble den som måtte bøte med livet. Hans enke er imidlertid ikke fornøyd med at skiulykken blir portrettert i «The Crown».

FØRESTE OPPTREDEN: To og et halvt år gamle Prins Louis har gjort sin første TV-opptreden. Og det med selveste David Attenborough. Vis mer

- En privat tragedie

Enka Sarah Horsley langer nå ut mot Netflix for å ha tatt med mannens dødsulykke i serien - uten hennes tillatelse, ifølge henne selv. Hun jobbet i presseavdelingen på Buckingham Palace da ulykken inntraff, og ventet barn med ektemannen da han brått fikk livet revet bort.

I episoden nevnes til og med navnet hennes for dronningen.

BÅRET HJEM: Slik så det ut da major Hugh Lindsay ble fraktet tilbake til Storbritannia i mars 1988. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB
BÅRET HJEM: Slik så det ut da major Hugh Lindsay ble fraktet tilbake til Storbritannia i mars 1988. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB Vis mer

- Jeg ble forferdet da jeg fikk vite at episoden ville bli spilt inn, og jeg ble veldig bekymret for hva slags påvirkning det ville få for dattera mi, sier Horsley til The Telegraph.

- Jeg er veldig lei meg og redd for at folk skal se det, legger hun til.

Sarah Horsley hevder at hun henvendte seg til produksjonen og innstendig ba om at de ikke skulle bruke ulykken i serien - noe de altså ikke skal ha tatt til etterretning.

HARDT UT: Hugh Lindsays enke avbildet i 1990. Hun er ikke fornøyd med at serien tar opp dødsulykken. Foto: Rex / NTB
HARDT UT: Hugh Lindsays enke avbildet i 1990. Hun er ikke fornøyd med at serien tar opp dødsulykken. Foto: Rex / NTB Vis mer

- Jeg regner med at medlemmer av kongefamilien bare er nødt til å smile og holde ut, men for meg er dette en veldig privat tragedie, sier hun til The Telegraph.

Ifølge avisen skal produsentene ha svart på Horsleys henvendelse, hvor de uttrykket forståelse for bekymringene hennes, samtidig som de lovet at de ville håndtere episoden med full integritet.

I den aktuelle episoden har en rekke hendelser og situasjoner fra virkeligheten blitt rekonstruert, blant annet flyturen tilbake til Storbritannia, mottakelsen av båren på flyplassen, og Lindsays begravelse.

I SORG: Det var en sorgtynget prinsesse Diana som sammen med resten av følget landet på flyplassen i London i 1988. Foto: Graham Trott / Daily Mail / REX / NTB
I SORG: Det var en sorgtynget prinsesse Diana som sammen med resten av følget landet på flyplassen i London i 1988. Foto: Graham Trott / Daily Mail / REX / NTB Vis mer

Døde på sykehuset

Prinsesse Diana, prins Charles, Sarah Ferguson og resten av følget hadde med seg liket av den nære vennen Hugh Lindsay om bord da de landet på flyplassen i London 11. mars 1988 - dagen etter ulykken.

Hjemreisen ble naturligvis fremskyndet som følge av den tragiske ulykken.

Prinsesse Diana og prins Charles dro på jevnlige turer til den eksklusive resorten Klosters i de sveitsiske alper med sine venner.

PÅ SKI: Her er prins Charles og den nære vennen Charles Palmer-Tomkinson i Klosters i 1997. Foto: Mike Forster / REX / NTB
PÅ SKI: Her er prins Charles og den nære vennen Charles Palmer-Tomkinson i Klosters i 1997. Foto: Mike Forster / REX / NTB Vis mer

Prinsen var i bakken med blant andre Hugh Lindsay og ekteparet Charles og Patricia Palmer-Tomkinson da de ble tatt av et overraskende snøskred 10. mars 1988.

En sveitsisk politimann og en guide var også med i følget, ifølge Harper's Bazaar.

Prins Charles ble ikke skadet, og sammen med resten av gjengen hjalp han de skadde vennene etter at ulykken inntraff, ifølge magasinet. Hugh Lindsay og Patricia Palmer-Tomkinson ble derimot tatt av skredet, og fraktet til et sykehus i nærheten av Davos.

Lindsay ble erklært død da han kom frem til sykehuset. Han ble bare 34 år gammel.

Patricia Palmer-Tomkinson ble alvorlig skadet, men overlevde ulykken. Hun fikk livreddende førstehjelp, og lå på sykehuset i fire måneder etterpå. Hun og ektemannen Charles Patricia-Tomkinson har vært nære venner av prins Charles siden 1970-tallet.

LES OGSÅ: Denne detaljen vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer