Det danske kongehuset:

Endringen etter prins Henriks død: - Usedvanlig

I dag er det ett år siden den danske prinsen døde.

ENDRET: Dronning Margrethe er fortsatt danskenes dronning, men det siste året - etter at ektemannen hennes døde - har de to sønnene og de åtte barnebarna fått en mer fremtredende rolle. Her fotografert i 2015. Foto: NTB scanpix
ENDRET: Dronning Margrethe er fortsatt danskenes dronning, men det siste året - etter at ektemannen hennes døde - har de to sønnene og de åtte barnebarna fått en mer fremtredende rolle. Her fotografert i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 13. februar i fjor var en vanskelig dag for det danske kongehuset. Dronning Margrethes ektemann gjennom over 50 år, franskfødte prins Henrik, døde etter kort tids sykdom. Han ble 83 år gammel.

Dødsbudskapet ble mottatt med sorg av danskene, som elsket prinsen for sin vittige humor og spenstige uttalelser.

Han hadde lenge vært syk, men var en form for riksklovn før det høsten 2017 ble kjent at han led av demens. Da kom forklaringen på de tidvis absurde utsagnene han hadde liret av seg om både egen familie og om egen fremtid.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Etter at diagnosen ble offentliggjort, gikk det bare noen få måneder før han sovnet inn - med kona og sønnene ved sin side.

Det har nå gått ett år siden prinsen gikk bort, og mye har endret seg i det danske kongehuset. Som en konsekvens av at familien har blitt et medlem fattigere, har de andre blitt mer synlige.

Nytt fokus i familien

- Etter prins Henriks død er kronprinsparet blitt svært sentrale. De har fått en mer fremtredende rolle. Det er dronningen, Frederik og Mary som utgjør kongehuset i dag, sier historiker og adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon, Lars Hovbakke Sørensen, til den danske avisen BT.

Prins Henrik gikk riktignok av med pensjon en stund før sin død, men var likevel synlig i offentligheten - der han tok godt med plass. Han uttalte blant annet at han ikke ønsket å bli gravlagt ved siden av sin kjære kone, noe som skapte internasjonale overskrifter.

Dette har dronning Margrethe imidlertid respektert, ved å spre asken hans forskjellige steder.

Det var først da demensdiagnosen ble satt og offentliggjort at prins Henrik virkelig trakk seg tilbake. Livet hans skulle ende kort tid etter det. Da bisettelsen var unnagjort og oppmerksomheten rundt den franske prinsen begynte å legge seg, skiftet fokuset raskt mot den resterende delen av familien.

DET DANSKE KONGEHUSET

Dronning Margrethe av Danmark (78) fikk to barn sammen med ektemannen, prins Henrik. Han døde i fjor.

Kronprins Frederik (50) er dronningparets eldste sønn, og arver tronen når moren dør eller abdiserer. Han er gift med australske kronprinsesse Mary (46). Sammen har de barna prins Christian (13), prinsesse Isabella (11) - og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (8).

Prins Joachim (49) er dronningparets yngste sønn. Han er gift med franske prinsesse Marie (42), som han har sønnen prins Henrik (9) og datteren prinsesse Athena (7) med. Joachim har også to sønner, prins Nikolai (19) og prins Felix (16), med sin ekskone - kinesiske grevinne Alexandra (54).

Større rolle for de yngste

Nesten ukentlig har det danske kronprinsparet og deres fire barn, prins Christian, prinsesse Isabella og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine, sørget for overskrifter i Danmark og ellers i Skandinavia. Prins Joachim og hans familie har også fått nok å drive med.

STORFAMILIEN: Det danske kronprinsparet og prins Joachims familie skrives om nesten ukentlig i Danmark. Her er gjengen fotografert i 2012. Det er bare syv barn på balkongen, fordi prinsesse Athena er i mamma, prinsesse Marie, sin mage. Foto: NTB scanpix
STORFAMILIEN: Det danske kronprinsparet og prins Joachims familie skrives om nesten ukentlig i Danmark. Her er gjengen fotografert i 2012. Det er bare syv barn på balkongen, fordi prinsesse Athena er i mamma, prinsesse Marie, sin mage. Foto: NTB scanpix Vis mer

Barna er ofte med foreldrene på jobb, og deltok blant annet aktivt da den elskede danske kronprinsen fylte 50 år i mai. Bursdagen ble dekket bredt over hele verden, blant annet på grunn av at den spreke 50-åringen løp et maraton rundt i Københavns gater. Barna fikk også sin del av oppmerksomheten, fordi de i en TV-sending snakket åpent om hvordan det har vært å vokse opp på Amalienborg i hovedstaden.

- Vi har aldri før sett intervjuer med kongelige barn i så ung alder. Det var usedvanlig, sier eksperten til den danske avisen.

FREMTREDENDE: De to sønnene til dronningen blir mer synlige, men det blir også deres barn. Prins Christian (t.v) gjorde nylig sitt første intervju. Her er han fotografert med kronprinsesse Mary og prins Vincent under VM-finalen i håndball i januar. Foto: NTB scanpix
FREMTREDENDE: De to sønnene til dronningen blir mer synlige, men det blir også deres barn. Prins Christian (t.v) gjorde nylig sitt første intervju. Her er han fotografert med kronprinsesse Mary og prins Vincent under VM-finalen i håndball i januar. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Dette kunne selvfølgelig også skjedd om prins Henrik fortsatt levde, men man skal ikke undervurdere den store rollen som de yngre har fått og signalverdien den har, sier han.

Moderne og fremoverlent

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, sier at han også har bemerket seg endringen. Han peker også på en annen årsak:

- Dronning Margrethe er blitt eldre, og orker mindre enn før. Kronprinsparet overtar stadig flere oppgaver for å avlaste henne. Ifølge den offisielle kalenderen trappet også Margrethe ned i antall arbeidsdager i fjor, forklarer han.

En kombinasjon av både alder, helse og selvsagt det tyngende faktum at ektemannen hennes døde bidro til dette.

Eldstesønnen og hans kone har derfor sagt seg villige til å ta sin del av ansvaret. Stavseng peker dessuten på grunnen til at de aller minste i kongefamilien har fått en mer fremtredende rolle.

- Tronarvingen prins Christian har også gitt sitt første intervju. Dette er en del av tilvenningen til det offentlige livet som foreldrene helt sikkert har lagt en plan for. Også vår egen prinsesse Ingrid Alexandra har det siste året fått flere offisielle oppdrag - og blitt intervjuet av NRK. De unge tronfølgerne har rett og slett startet på den kongelige tronskolen, påpeker eksperten.

Et yngre image sørger også for at kongehuset fremstår som mer moderne enn noensinne. Dronning Margrethe har to sønner og åtte barnebarn som står i spissen for akkurat det.

- Jeg gleder meg til de åtte danske prinsene og prinsessene begynner å gå på byen i København. Da blir det liv, vitser Stavseng.

LES OGSÅ: Hasteoperert etter skiulykke

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer