Dronning Sonja:

Endrer ikke programmet etter innleggelsen

Dronning Sonja reiser til Lillehammer samtidig som kong Harald er innlagt på Rikshospitalet.

INNLAGT: Kongen er innlagt på Rikshospitalet, opplyser Slottet i en pressemelding. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB
INNLAGT: Kongen er innlagt på Rikshospitalet, opplyser Slottet i en pressemelding. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag ble det opplyst om at kong Harald (83) er innlagt på Rikshospitalet. Det kom frem i en pressemelding fra Slottet, men det er imidlertid fortsatt uvisst hva 83-åringen er innlagt for.

Ifølge kongehusekspert Caroline Vagle er dette ikke en planlagt innleggelse, da kongen hadde fullt program i dag.

Kong Harald skulle blant annet sammen med dronning Sonja (83) til Lillehammer for å besøke dronningens barndomshjem.

- Dronning Sonja kjørte bilen

Besøket er i anledning markeringen av Tuengen allé 1b på Maihaugen i Lillehammer.

Dronning Sonja skal derimot gjennomføre besøket i Lillehammer. Det har fylkesmannen i innlandet fått beskjed om fra Slottet, ifølge GD.

Før besøket i Lillehammer har dronningen besøkt ektemannen. Det opplyser Se og Hørs reporter, Thea Hope, som befinner seg utenfor Rikshospitalet.

HAR VÆRT PÅ BESØK: Her ser man dronning Sonja kjørende ut fra akuttmottaket på Rikshospitalet etter å ha vært på besøk hos kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR VÆRT PÅ BESØK: Her ser man dronning Sonja kjørende ut fra akuttmottaket på Rikshospitalet etter å ha vært på besøk hos kong Harald. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Dronning Sonja kjørte selv bilen med en annen ved siden av, og bak var det en svart bil med sikkerhetsvakter, forklarer Hope, og legger til at dronning Sonja ble observert på vei vekk fra akuttmottaket på Rikshospitalet etter å ha besøkt kong Harald.

Hope forklarer videre at det var flere sikkerhetsvakter som blokkerte innsynet til akuttmottaket.

SYKMELDT: Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet. Foto: Terje Pedersen / NTB
SYKMELDT: Kong Harald er innlagt på Rikshospitalet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, mener at det skal veldig mye til før kong Harald avlyser en oppgave.

- I dag var det som sagt både statsråd og barndomshjemmet til Sonja på Maihaugen, så han hadde nok virkelig gledet seg til denne dagen. Så her har det nok skjedd et eller annet som de rundt, eller kongen selv, har bestemt seg for at her må det en ytterligere sjekk til, sier han.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Videre påpeker Stavseng at da Sonja skal gjennomføre besøket i Lillehammer alene, kan det tale for at det kanskje ikke er noe umiddelbar fare med kongen.

Han understreker at det imidlertid ikke tar lang tid å kjøre til Lillehammer, og at hvis det skulle skje noe kritisk i Oslo, så vil det komme helikopter for å frakte dronning Sonja til Rikshospitalet.

Som nevnt var det i formiddag at nyheten om at kong Harald er innlagt ble kjent. Ifølge VG var det tidlig fredag flere ambulansebiler og livvaktbiler på Bygdøy Kongsgård i Oslo.

Se og Hør har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Guri Varpe, som opplyser om at kongehuset foreløpig ikke har mer informasjon enn det som kommer fram i pressemeldingen.

- Kom nok overraskende på

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, forklarer at de tidligere gangene kong Harald har vært innlagt har slottet fått tid til å forberede seg med hva de skal si. Men denne gangen er det annerledes.

- En av årsakene er nok at det her kom overraskende på de nære medarbeiderne på slottet, forklarer Stavseng.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Kong Harald var senest i går ute på oppdrag, da han debarkerte Kongeskipet Norge, som markerer slutten på sesongen på skipet som har vært å se langs kysten i sommer.

Det bekrefter kommunikasjonssjef Guri Varpe overfor Se og Hør.

I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I GÅR: Her er kong Harald avbildet i går da han debarkerte Kongeskipet Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at kong Harald i går var på plass sammen med både dronning Sonja og kronprins Haakon (47) på Bygdøy.

- Jeg har snakket med fotografen som var på plass i går, og kongen virket ved godt humør, men han er jo en eldre mann. Han ble hjulpet opp i båten, og som 83-åringer flest måtte han støttes opp den bratte trappa opp til kongeskipet. Der ble han i flere timer, forteller Stavseng.

Kongeskipet ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon VII i 1947, og har siden den gang vært flittig brukt av både Kong Olav og Kong Harald.

Da Kong Harald debarkerte Kongeskipet i går, benyttet han anledningen til å takke skipets mannskap for en fin og opplevelsesrik sesong, ifølge kongehusets nettsider.

LES OGSÅ: Prinsessen venter sitt første barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer