Prins Daniel:

En spesiell detalj vekker oppsikt

- Synd at prins Daniel ikke bærer folkedrakt.

NYE BILDER: Fredag slapp det svenske kongehuset nye bilder av kronprinsessefamilien, i forbindelse med Sveriges nasjonaldag 6. juni. Én detalj har imidlertid fått rojale fans til å sperre opp øynene. Foto: Det svenske kongehuset
NYE BILDER: Fredag slapp det svenske kongehuset nye bilder av kronprinsessefamilien, i forbindelse med Sveriges nasjonaldag 6. juni. Én detalj har imidlertid fått rojale fans til å sperre opp øynene. Foto: Det svenske kongehuset Vis mer
Publisert

Lørdag 6. juni markerte Sverige sin nasjonaldag. Nasjonaldagen går for å være blant den svenske kongefamiliens viktigste offentlige opptredener i løpet av året, men årets feiring ble av det rolige slaget på grunn av coronaviruset.

I anledning nasjonaldagen delte det svenske kongehuset også nye bilder av kronprinsessefamilien, der kronprinsesse Victoria (42) og barna prinsesse Estelle (8) og prins Oscar (4) var kledd i tradisjonelle, svenske folkedrakter.

I ettertid har det i imidlertid vekket sterke reaksjoner at prins Daniel (46) ikke hadde på seg folkedrakt under fotograferingen - men en mørk dress.

Det svenske kongehuset har delt bildene fra nasjonaldagsfotograferingen i et innlegg på Instagram, og i kommentarfeltet har det strømmet inn med spørsmål om hvorfor 46-åringen har droppet den svenske folkedrakten, som resten av familien stolt viser frem.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

- Et stilbrudd

- Fantastisk vakkert. Synd at prins Daniel ikke bar folkedrakt han også, er det en som har kommentert.

- Det er det samme hvert år, kongehusets kvinner har på Sverigedrakt på nasjonaldagen og mannen har dress. Kjedelig, synes jeg, skriver en annen.

- Hvorfor har aldri kongefamiliens menn folkedrakt i de sammenhengene kvinnene har det? Synes det er et stilbrudd, skriver en tredje.

Men ifølge det svenske kongehuset finnes det en naturlig forklaring på at prins Daniel er den eneste i familien som ikke bærer folkedrakt på de nye bildene.

- Tradisjonen er ikke sånn, helt enkelt. I voksen alder bruker mennene i kongefamilien ikke å bære folkedrakt, selv om det har skjedd, sier Johan Tegel ved hoffets informasjonsavdeling til Hänt.

PÅ KRYKKER: Her hopper den svenske prinsessa rundt på krykker. Det var på nyåret at prinsesse Estelle (7) brakk beinet under en skiferie i Alpene. Video: Instagram/@gen.pep Vis mer

- Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han er stolt av og som han har brukt tidligere. Men under fotograferingen før nasjonaldagen bar kronprinsessefamilien drakter fra sine respektive hertugdømmer, legger Tegel til.

De nye bildene er tatt på Logården i Stockholm, og kronprinsesse Victoria bar en Vadsbrodräkt, i og med at hun er hertuginne av Västergötland.

Prinsesse Estelle hadde på en sommerdrakt fra Skedevi. Hun er hertuginne av Östergötland. Lille prins Oscar, som på sin side er hertug av Skåne, hadde på seg en folkedrakt fra Ingelstad härad.

Brøt årelang tradisjon

Årets nasjonaldagsfeiring ble en litt annerledes affære for den svenske kongefamilien - grunnet coronaviruset. Hvert år pleier den svenske kongefamilien å arrangere en stor nasjonaldagsfest på slottet i Stockholm, men i år ble feiringen tonet betraktelig ned, skrev Expressen tidligere denne uken.

Kongefamilien pleier også å være æresgjester under det direktesendte TV-showet fra Skansen i Stockholm, men allerede i midten av mai ble det kjent at den svenske kongefamilien kom til å bryte den årelange tradisjonen og ikke være til stede i år.

I stedet ble dagen markert med at kong Carl Gustaf (74) holdt en tale til nasjonen som ble sendt på SVT. Tronarvingen kronprinsesse Victoria arrangerte på sin side guidede turer på slottet, som ble sendt i sosiale medier.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Coronaviruset fikk også konsekvenser for prinsesse Madeleine (37) og hennes familie, som til vanlig bor i Florida. Prinsessen misset nemlig nasjonaldagsfeiringen i Sverige, og oppholdt seg i USA sammen med ektemannen Chris O'Neill (45) og de tre barna Leonore (6), Nicolas (4) og Adrienne (2) på den store dagen.

- Prinsessen kan komme til Sverige når situasjonen tillater det, men akkurat nå er det ikke en slik situasjon, sa hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren til Expressen nylig.

LES OGSÅ: - Skilles etter 13 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer