Prins Joachim:

- En påfallende ikke-markering av Joachim

Danskeprinsens store dag blir satt i skyggen av storebrorens arrangement.

BRØDRE: Da kronprins Frederik fylte 50 år i fjor, ble det feiret over en hel uke. Det ser imidlertid ikke ut til at prins Joachim (bak t.h.) blir feiret på samme måte når det i juni er hans tur. Her er brødrene avbildet i 2004, sammen med kronprinsesse Mary og daværende prinsesse Alxandra. Foto: NTB Scanpix
BRØDRE: Da kronprins Frederik fylte 50 år i fjor, ble det feiret over en hel uke. Det ser imidlertid ikke ut til at prins Joachim (bak t.h.) blir feiret på samme måte når det i juni er hans tur. Her er brødrene avbildet i 2004, sammen med kronprinsesse Mary og daværende prinsesse Alxandra. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

26. mai fylte kronprins Frederik av Danmark 50 år, og jubilanten ble feiret med brask og bram i en hel uke - med gallamiddag på slottet, mottakelse på kongeskipet, showet «Hele Danmark feirer kronprinsen», og ikke minst mosjonsløpet med det passende navnet «Royal Run».

FOLKEFEST: 26. mai 2018 fylte danskenes kronprins Frederik 50 år. Det ble blant annet markert med en folkefest. Her hilser jubilanten på folket sammen med kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix
FOLKEFEST: 26. mai 2018 fylte danskenes kronprins Frederik 50 år. Det ble blant annet markert med en folkefest. Her hilser jubilanten på folket sammen med kronprinsesse Mary. Foto: NTB Scanpix Vis mer
«ROYAL RUN»: Kronprins Frederik arrangerte og deltok i mosjonsløpet i anledning 50-årsdagen sin. I år gjentas suksessen. Foto: NTB Scanpix
«ROYAL RUN»: Kronprins Frederik arrangerte og deltok i mosjonsløpet i anledning 50-årsdagen sin. I år gjentas suksessen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mosjonsløpet ble arrangert for første gang i fjor, og er allerede lagt inn i kronprinsparets kalender også i 2019. «Royal Run» er i år lagt til 10. juni, bare tre dager etter at lillebror prins Joachim (49) fyller 50 år.

Dermed ser det ikke, ifølge danske Se og Hør, ut til at prins Joachim får en like stor feiring som storebroren.

Uklar bursdagsplanlegging

Hovedpersonen har selv uttalt til ukebladet at han foreløpig ikke vet hvordan den store dagen skal feires.

- Det har jeg ikke besluttet ennå, har han sagt ved en tidligere anledning.

Pressetjenesten ved det danske kongehuset har på spørsmål fra ukebladet svart at de «ikke kan hjelpe med svar» på hva som skal skje når prinsen fyller år i juni.

- Nummer én og nummer to

Den danske kongehuseksperten Sebastian Olden-Jørgensen mener «Royal Run» kommer til å skygge for Joachims store dag, og at han ikke er tatt hensyn til i planleggingen.

- Det er en påfallende ikke-markering av Joachim. Det viser klart hvem som er nummer én og hvem som er nummer to, sier Olden-Jørgensen til ukebladet.

Kongehuseksperten påpeker samtidig at det bare skulle mangle at det allerede nå burde vært kjent hvordan prinsen skal feires.

Det bør også nevnes at det tidligere har svirret rykter om en isfront mellom de to prinsenes koner, kronprinsesse Mary (47) og prinsesse Marie (43). Prinsessenes angivelig anstrengte forhold skal skyldes sjalusi.

For mens Mary går i dronninglære hos svigermor og får ta del i de mest glamorøse og prestisjetunge oppdragene, står Marie oftere på sidelinjen.

- Joachim og Marie er sekundære, og Mary ønsker nok ikke Maries innblanding. Det henger en form for sjalusi i luften her, sammen med det faktum at sistnevnte får færre kongelige oppgaver, sa den danske kongehuseksperten og forfatteren Søren Jakobsen til danske Se og Hør i fjor.

Feiret av familie og venner

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, understreker på sin side at fraværet av et program ikke nødvendigvis betyr at bursdagen til prins Joachim ikke skal markeres.

- Dette betyr ikke at prins Joachim ikke vil bli feiret av familie og venner, bare at det ikke blir en storslått feiring som det offentlige betaler, sier han til TV 2.

MED FAMILIEN: Prins Joachim vil antakelig markere 50-årsdagen med en privat feiring med venner og familie. Foto: NTB Scanpix
MED FAMILIEN: Prins Joachim vil antakelig markere 50-årsdagen med en privat feiring med venner og familie. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Totland påpeker samtidig at det er en god grunn til at prinsens bursdag ikke blir markert med en folkefest, slik Frederiks dag ble.

Ifølge Totland et er nemlig praksis i alle regjerende kongehus å feire monarkens og tronfølgerens jubileer over flere dager, mens prinser og prinsesser lengre ut i arverekken har private feiringer.

Flytter utenlands

Ikke lenge etter prinsens 50-årsdag, tar han med seg kona Marie og barna, prinsesse Athena (7) og prins Henrik (9), og flytter til Frankrike.

Oppholdet er midlertidig, og familien på fire vil bli boende i Paris fra september i år og frem til sommeren 2020. Der skal Joachim ta Frankrikes høyeste rangerte militære lederutdannelse.

«Prinsen har blitt invitert til å delta i utdanningen av den franske forsvarsministeren, og er dermed den første danske offiseren som deltar», het det blant annet i pressemeldingen fra kongehuset.

Nyheten om prinseparets midlertidige opphold i Paris har imidlertid ikke blitt tatt like godt imot av alle, da enkelte mener det er et brudd på Grunnloven at paret får ta med seg sin danske apanasje.

PÅ FLYTTEFOT: Prins Joachim og prinsesse Marie flytter til Frankrike, og tar med seg barna. Her avbildet i 2012, under prinsesse Athenas dåp. Foto: NTB Scanpix
PÅ FLYTTEFOT: Prins Joachim og prinsesse Marie flytter til Frankrike, og tar med seg barna. Her avbildet i 2012, under prinsesse Athenas dåp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Returnerer til Frankrike

For prinsesse Marie betyr flyttingen at hun for en liten stund vender tilbake til sitt hjemland, da hun er født i den franske hovedstaden.

Også prins Joachim har bodd i Frankrike tidligere, da han i 1982 og 1983 gikk på kostskole i Normandie.

Kongehusets pressesjef, Lene Balleby, har ved en tidligere anledning opplyst til danske Se og Hør at prins Henrik og prinsesse Athena skal på på skole i Paris.

Prinsessen har uttalt at flyttingen vil bli en utfordring for barna, men at familien på fire gleder seg stort til en spennende tid fra høsten av.

I og med at begge foreldrene har fransk bakgrunn, da Marie er født i Paris, og Joachims avdøde far, prins Henrik, var franskmann, er ikke Frankrike så fjernt for den kongelige familien. Barna snakker allerede flytende fransk, noe som antakelig vil gjøre overgangen fra dansk til fransk skole noe lettere for dem.

- Jeg snakker fransk til dem hjemme, sa Marie til ukebladet tidligere i år.

LES OGSÅ: Avslører forlovelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer