Kongehusets krisemøte:

- En lang krig vil virkelig bli blodig

Mandag møter prins Harry dronningen ansikt til ansikt for å diskutere veien videre etter sjokkuttalelsen fra ham og hertuginne Meghan.

KRISEMØTE: Dronning Elizabeth samler flere familiemedlemmer for å finne ut av hvordan de skal løse «Megxit»-saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke gjorde prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) det klart at de vil trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Uttalelsen har vakt stor oppsikt, blant annet fordi den tilsynelatende kom som en overraskelse på det britiske kongehuset.

Det betyr at en rekke ting må avgjøres før hertugparet begir seg ut i sitt nye liv. Det følger blant annet en rekke økonomiske fordeler ved å være kongelig, men nå kan det se ut til at paret må sørge for egne inntekter framover.

- Det er nok mange spørsmål som skal opp til debatt, når prins Harry møter familien ansikt til ansikt i dag. Jeg tror alle er innstilt på å finne en løsning for at Harry og Meghan skal få trekke seg tilbake, men det er mye som må avklares, sier Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Ønsker kjapp løsning

Sky News har listet opp 13 spørsmål som kan dukke opp under krisemøtet som finner sted på kongefamiliens private gods Sandringham i dag, mandag.

De skriver likevel at det neppe kommer noen endelig avgjørelse i løpet av dagen.

- Jeg tror vi kommer til å høre om potensielle videre steg sent mandag, men jeg mistenker at det å slå fast en endelig plan vil ta tid. Det er så mye som står på spill, sier avisens kongehusekspert, Rhiannon Mills.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

En kilde ved Slottet hevder likevel at dronningen ønsker at en løsning blir jobbet frem i løpet av dager, heller enn uker.

- Som vi ser er det mye som skal snakkes om, og jeg blir overrasket om vi får vite så mye ennå. Dronningen har riktignok et ønske om å få avklart dette så raskt som mulig, men det er for alvorlig til at beslutninger kan tas i hui og hast, mener Vagle.

Søndag skrev The Telegraph at dronningen i løpet av 72 timer må finne en løsning da prins Harry har et offisielt oppdrag igjen torsdag.

Enkelte på Buckingham Palace skal også frykte at Harry og Meghan kan komme til å stille opp i et potensielt skadelig tv-intervju, skriver Sky.

Journalist og nær venn av Harry, Tom Bradby, sier i Sunday Times, gjengitt av flere britiske medier, at paret har planer om et avslørende intervju dersom de ikke får det som de vil.

- Familien trenger raskt en meningsfull fredsavtale med det unge utbryterparet, for en langvarig krig vil virkelig bli blodig, avslutter Bradby i Sunday Times.

Økonomiske spørsmål

Under krisemøtet på Sandringham skal, foruten prins Harry og dronningen, både prins Charles (71) og prins William (37) være til stede.

Meghan, som nå befinner seg i Canada med sønnen Archie (8 md.), skal angivelig delta i møtet via telefon.

Paret har uttrykt et ønske om å være økonomisk selvstendige, og kan derfor se langt etter apanasje. De mottar også penger fra prins Charles, gjennom hertugdømmet Cornwall. Dette skal være tema under møtet.

Hertugparet søkte i desember om å registrere «Sussex Royals» som et globalt varemerke for en rekke produkter og aktiviteter som klær, skrivesaker, og støttegrupper, skriver blant andre The Guardian.

Flere spekulerer også rundt om Meghan vil returnere til film- og tv-bransjen.

- Et annet interessant spørsmål som skal opp til diskusjon er sikkerheten rundt de to, og hvordan det skal finansieres, sier Vagle.

Harry og Meghan har de siste ni månedene vært bosatt i Frogmore Cottage, en herskapelig villa bygget på skattebetalernes regning. Bygningen er eid av dronningen, og fremtidige utgifter vil derfor dekkes av kongehuset.

Ifølge Sky News har hertugparet bedt om å beholde hjemmet, slik at de har en base i Storbritannia.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Tittel-avklaring

Et annet sentralt spørsmål som sannsynligvis blir tatt opp er hvor sønnen Archie skal oppdras. Harry og Meghan har gjort det klart at de ønsker å tilbringe hverdagen i både Storbritannia og Nord-Amerika, så det gjenstår å se i hvilket land sønnen vil gå i barnehage og på skole.

I uttalelsen gir ekteparet ingen indikasjoner på at de ønsker å si fra seg titlene sine, til tross for at de sier fra seg kongelige plikter.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Én ting er ekteparets hertug- og hertuginnetitler, en annen er om prins Harry får beholde sin plass som nummer seks i arverekken til tronen.

Også temaer som skatt, deres status som beskyttere for en rekke organisasjoner og hvordan de vil fordele tiden i to forskjellige land er ventet å stå på agendaen.

LES OGSÅ: - Skamløse, bortskjemte drittunger

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer