Donald Trump avlyser statsbesøk:

- En fornærmelse mot vår dronning

Dronning Margrethe (79) inviterte USAs president - ble så tatt på senga av Donald Trumps avlysning.

FÅR IKKE BESØK: Dronning Margrethe hadde invitert president Donald Trump til Danmark, men han lar vente på seg. Det synes dronningen er overraskende. Her på kronprinsesse Mary. Foto: NTB scanpix
FÅR IKKE BESØK: Dronning Margrethe hadde invitert president Donald Trump til Danmark, men han lar vente på seg. Det synes dronningen er overraskende. Her på kronprinsesse Mary. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir ingen danmarkstur på president Donald Trump (73) i september. Det kunngjorde han i natt, og årsaken skal ha vært at han ikke får lov til å kjøpe Grønland - som altså er i danskenes eie.

Statsminister Mette Fredriksen (41) har vært blant dem som har avfeid ideen om landkjøpet, selv om presidenten har lovet Twitter-følgerne sine å ikke ødelegge den isdekkede øya.

Med andre ord blir det ingen rødpølse, tur til Christiania eller besøk på Noma for presidenten og hans følge. Avlysningen har i morgentimene blitt kritisert av flere, som i krasse ordelag har omtalt presidenten som «et barn».

Nå reagerer også det danske kongehuset på den brå beslutningen.

Overrasket

Vanligvis holder dronningen og hennes apparat tett om slikt, men på grunn av de noe bisarre omstendighetene, har de bestemt seg for å gi en kommentar.

- Dét var overraskende - mer har vi ikke å si om den saken, sier kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, i en uttalelse til DR.

Hadde Donald, Melania og gjengen tatt turen til København, ville det vært naturlig for dem å hilse på regenten og hennes familie. Dronning Margrethe holder gjerne storslåtte gallamiddager for utenlandske statsledere på flere av familiens slott, noe som trolig ville vært tilfellet i september.

PÅ BESØK: Dronning Margrethe hadde i 1997 besøk av Bill Clinton. Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: Dronning Margrethe hadde i 1997 besøk av Bill Clinton. Foto: NTB scanpix Vis mer
MEKTIG: Samtlige statsledere som tar turen innom Danmark besøker også dronningen. Her er hun fotografert med George W. Bush i 2005. Foto: NTB scanpix
MEKTIG: Samtlige statsledere som tar turen innom Danmark besøker også dronningen. Her er hun fotografert med George W. Bush i 2005. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tidligere har hun blant andre hatt besøk av Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama. Lunsjer og gallaer er blitt arrangert på Fredensborg og Christiansborg Slot i hovedstaden.

Da den franske presidenten Emmanuel Macron besøkte Danmark i fjor høst, et besøk som ble nokså velomtalt, ble gallaen avholdt på sistnevnte slott.

- En fornærmelse

Nå slipper hun imidlertid å stelle i stand til fest. Tidligere ambassadør til Danmark, Rufus Gifford, har uttalt at Trump i sin tid ba om å bli invitert til Danmark av dronning Margrethe. Hun valgte så å invitere ham, noe han sa ja til. Men nå uteblir altså besøket.

Tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen reagerer på avlysningen. Overfor Jyllands-Posten kaller han det «en fornærmelse mot vår dronning».

- Først maser han og inviterer nærmest seg selv. Så reagerer dronningen med en offisiell invitasjon til statsbesøk, og så avstår han. Jeg sitter her og klyper meg i armen, og spør: Kan dette virkelig være riktig?

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

- Ikke til salgs

Det var, i kjent stil, på Twitter at presidenten kom med nyheten om avlysningen:

«Danmark er et veldig spesielt land med fantastiske mennesker, men på grunn av uttalelsene til statsminister Mette Fredriksen, som sa at hun ikke var interessert i å diskutere et oppkjøp av Grønland, har jeg utsatt møtet vårt om to uker til en annen gang …», skrev Donald Trump på Twitter i natt.

Presidenten bekreftet forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi øya etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, har Frederiksen uttalt til den grønlandske avisa Sermitsiaq.

LES OGSÅ: Forlovet med «ny» Harry etter eksens bryllup

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer