Prins Joachim:

- En form for panikkreaksjon

Danskeprinsen vendte hjem fra Frankrike for å benytte seg av den danske helsetjenesten.

HJEMME IGJEN: Prins Joachim og familien vendte hjem til Danmark da prins Henrik viste tegn til sykdom. Det får de sterk kritikk for. Foto: NTB scanpix
HJEMME IGJEN: Prins Joachim og familien vendte hjem til Danmark da prins Henrik viste tegn til sykdom. Det får de sterk kritikk for. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag denne uken opplyste det danske kongehuset via en pressemelding at prins Joachim (50) og familien har vendt hjem til Danmark da sønnen, prins Henrik (10), viste tegn til sykdom. Prinsen ble undersøkt på Rigshospitalet mandag.

Prins Joachim, prinsesse Marie (44) og deres to barn har siden august vært bosatt i Paris, der prinsen har holdt på å ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse. Nå har han imidlertid vendt hjem, noe den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen reagerer sterkt på.

- Handlet i panikk

Prins Henrik skal ifølge det danske kongehuset ha blitt undersøkt for pusteproblemer assosiert med astmatisk bronkitt. Han skal også ha blitt testet for coronaviruset, men testen var negativ.

Ifølge Felleskatalogen opptrer akutt bronkitt overveiende hos barn under tre år, og varer oftest en til to uker. Akutt bronkitt gir ikke astma, men hvis barnet har astma og får akutt bronkitt, så blir astmaen forverret.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

At prins Joachim valgte å reise helt hjem til Danmark for å få sønnen undersøkt, istedenfor å benytte seg av det franske helsevesenet, stiller kongehusekspert Søren Jakobsen seg kritisk til.

- Alt som er utenkelig, skjer i denne perioden. De har kommet hjem fordi de har mistenkt at prins Henrik har hatt coronaviruset. De vil ha best mulig behandling. Det er tradisjon for at det danske kongehuset benytter seg av Rigshospitalet, sier Jakobsen til danske Ekstra Bladet.

Danmark er et likestilt land der innbyggerne må stå i kø for å bli behandlet på sykehus. De kongelige får derimot særbehandling. Jakobsen er derfor ikke overrasket over at de velger å komme hjem for å motta behandling, selv om prins Henrik nok like godt kunne fått behandling i Frankrike.

- Som foreldre har de valgt å ikke søke hjelp i Frankrike, men i Danmark. Jeg ser det som en form for panikkreaksjon, sier Søren Jakobsen til avisen.

Jakobsen legger ikke skjul på at han mener det var feil avgjørelse av familien å returnere til Danmark. Han synes heller ikke det passer seg at prinsen sniker seg foran i den danske sykehuskøen, når han kunne fått lik hjelp i Frankrike.

- Det er Joachim igjen. Det er igjen, igjen Joachim. Hva gjør du? Det er virkelig dumt av ham, sier han, og fortsetter:

- Det er leger og sykepleiere som ber om tester. Vi blir fortalt at vi har en mangelsituasjon. Så de kunne i stedet ha gått til et sykehus i Frankrike. Paris er en verdensby, og der hadde de også fått VIP-behandling, mener han.

Utdannelsen i fare

Nå som danskeprinsen har valgt å reise hjem fra Frankrike, er det usikkert hva som skjer med studiene. Tidligere i mars ble det nemlig hevdet at prinsen ble «tvunget» til å bli i Frankrike, da studiene ville bli avbrutt og ikke godkjent dersom han reiste hjem til Danmark.

Det var ovennevnte Søren Jakobsen som hevdet at danskeprinsen ikke hadde noe annet valg enn å bli i Paris.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer

- Prins Joachim og prinsesse Maries situasjon er annerledes enn Frederik (51) og Marys (48). De er nødt til å bli. Faktisk blir de tvunget til det, for ellers ville de avbryte prins Joachims utdannelse. Derfor nekter de også å komme hjem, sa Jakobsen til Ekstra Bladet.

PROVOSERER: Folk lar seg provosere av Madonnas siste bidrag til kampen mot koronaviruset. Video: instagram/madonna/Rød Løper Vis mer

Nå som 50-åringen likevel har vendt tilbake til hjemlandet, er kongehuseksperten usikker på studienes fremtid.

- Jeg vet ikke hva det betyr for Joachims utdannelse. Kanskje får de hjemmeundervisning for øyeblikket, sier han til avisen.

I skrivende stund har ikke det danske kongehuset uttalt seg om kritikken fra kongehuseksperten.

LES OGSÅ: Kjempet for livet på sykehuset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer