- En av Kongens beste taler

Hoffekspert Kjell Arne Totland tar frem superlativene etter kong Haralds nyttårstale.

BER OSS VISE NESTEKJÆRLIGHET: - Vil vi vokse som menneske, må vi bry oss om andre!, sa kong Harald.
BER OSS VISE NESTEKJÆRLIGHET: - Vil vi vokse som menneske, må vi bry oss om andre!, sa kong Harald. Vis mer
SEHER.NO: Klokken 19.30 i fredag kveld holdt kong Harald tradisjonen tro sin nyttårstale til det norske folk.

Kledd i smoking - og stående ved et blomstersmykket bord i en av de vakre salongene på Slottet delte han med oss alle det han hadde på hjertet. Kongen snakket om det å vokse som menneske.

- Vil vi vokse som menneske, må vi bry oss om andre! sa han blant annet - og ba oss vise raushet og nestekjærlighet.

- Det er gjennom meningsbryting vi vokser som menneske og som samfunn.

Og bestefar Harald er spesielt opptatt av de aller minste og svakeste i samfunnet.

- Vårt største ansvar er barna, sa han - og understreket igjen betydningen av at vi bryr oss, selv om vi skulle få kritikk for å blande oss i andres anliggender.

Totland mener det er god grunn til å ta kongens nyttårstale på alvor.

- Det er en flott tradisjon at Kongen taler til sitt folk på denne måten på årets siste dag - og jeg vet at han legger mye arbeid i den, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland til Seher.no.

Og:

- Jeg synes på mange måter Kongen i sine nyttårstaler i årenes løp har utviklet seg til å bli en moralsk veileder for sitt folk i aller beste forstand - og helt uten å moralisere. Kongen har en helt spesiell moralsk autoritet. Og vi stopper opp og lytter til det han sier, legger oss det på sinne  - og tar det med oss videre.

Kongeeksperten synes årest tale var spesielt god.

- Jeg likte svært godt årets tale - og synes kanskje den er en av de beste han har holdt. Det er tydelig at dette er en problematikk som opptar ham og noe han brenner for. Jeg likte spesielt Kongens kritikk av politikernes og andres tilbøyelighet til å legge en økonomisk målestokk på alt mulig - istedenfor å se den menneskelige siden.

Spesielt fremhever Kjell Arne Totland kongens referanse til familien.

- Jeg likte svært godt hvordan han brukte familien som et eksempel på et «minisamfunn», der vi lærer å leve med - og sette pris på - forskjeller og ulikheter.

Kong Harald sa også noe om det nye Norge.

- Jeg syntes også det var flott hvordan han understreket betydningen av flerkulturell  kompetanse, erfaring og innsikt. Vi må lære å se på forskjeller og ulikheter som en ressurs og ikke et problem.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Her kongeåret 2010