Prinsesse Leonor og skole-omtale:

- En alvorlig uansvarlighet

Sparket ansatte etter prinsesse-blemme i TV-stasjonen RTVE.

TIL UTLANDET: Nylig ble det kjent at spanske prinsesse Leonor skal til utlandet for å fullføre videregående. Her er prinsessen avbildet med faren kong Felipe, moren dronning Letizia og søsteren prinsesse Sofia. Foto: Estela Castro / AFP / NTB
TIL UTLANDET: Nylig ble det kjent at spanske prinsesse Leonor skal til utlandet for å fullføre videregående. Her er prinsessen avbildet med faren kong Felipe, moren dronning Letizia og søsteren prinsesse Sofia. Foto: Estela Castro / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En setning som opprinnelig skulle dekke nyheten om at den spanske tronarvingen prinsesse Leonor (15) skulle til Wales for å fullføre videregående, endte opp med å bli noe helt annet.

Den anerkjente TV-stasjonen RTVE formulerte nemlig følgende:

«Leonor forlater Spania, akkurat som bestefaren sin».

TV-stasjonen refererte til Spanias tidligere konge Juan Carlos (83), som det siste året har flyktet fra landet etter nok en skandale.

Raste mot tv-stasjonen

Det tok ikke lang tid før den ovennevnte setningen skapte reaksjoner, og flere oppfattet det som et stikk til den spanske kongefamilien. Det melder blant andre danske B.T. og El Pais.

Det konservative spanske partiet Partido Popular mente at den slags ikke hører hjemme på statseid TV og ser på det som et angrep på kronen.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Vi forlanger en korreksjon og at noen blir stilt til ansvar. RTVE kan ikke være regjeringens offisielle kanal. Kanalen er nødt til å være alle de spanske sin. Nok med manipulasjon, lød det fra partiet.

De kritiske stemmene ble raskt hørt og tatt i betraktning. Kort tid etter sendte RTVE ut en pressemelding hvor de unnskyldte seg.

- Vi har tatt umiddelbart grep og sparket de ansvarlige. Dette er en alvorlig uansvarlighet som ikke må overskygge RTVEs urokkelige støtte til de konstitusjonelle verdiene, statens institusjoner og framfor alt kronen, var blant det som sto i pressemeldingen.

BORTE I TO ÅR: Prinsesse Leonor skal tilbringe to år i Wales for å fullføre videregående. Foto: Shutterstock Editorial / NTB
BORTE I TO ÅR: Prinsesse Leonor skal tilbringe to år i Wales for å fullføre videregående. Foto: Shutterstock Editorial / NTB Vis mer

Blir borte i to år

Det spanske kongehuset har hittil ikke kommentert saken. De bidro simpelthen bare med pressemeldingen som satte det hele i sving.

I pressemeldingen kom det som tidligere nevnt fram at prinsesse Leonor skal gjennomføre den siste delen av videregående på en internasjonal linje ved UWC Atlantic College i Wales.

Prinsessen, som er datter av kong Felipe (53) og dronning Letizia (48), reiser til Wales enten i slutten av august, eller i begynnelsen av september og vil oppholde seg der i to år.

Skoleoppholdet betales gjennom kongefamiliens apanasje.

Som nevnt sammenliknet TV-stasjonen prinsesse Leonors kommende opphold i utlandet med bestefaren Juan Carlos.

STOLTE: Hertuginne Meghan og Prins Harry er takknemlige for at covid-19 har gjort at de reiser mindre - de har fått med seg flere av sønnen Archies milepæler. Video: Malala Fund Vis mer

Preget av utroskap og intriger

Skandalene sto i kø da Juan Carlos satt ved tronen. Han måtte i 2014 abdisere og gi tronen videre til sin sønn, kong Felipe, som følge av svekket tillit hos befolkningen etter at det spanske kongehuset gjennom flere år var preget av utroskap, siktelser og intriger.

I juni i fjor ble det åpnet etterforskning mot 83-åringen for hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina.

Etterforskningen involverer også en hemmelig bankkonto i Sveits. Som følge av dette har Juan Carlos oppholdt seg på luksushotellet Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi siden i fjor høst.

RØMTE LANDET: Siden i fjor har den tidligere spansekongen oppholdt seg i Abu Dhabi. Foto: Pierre-Philippe / AFP / NTB
RØMTE LANDET: Siden i fjor har den tidligere spansekongen oppholdt seg i Abu Dhabi. Foto: Pierre-Philippe / AFP / NTB Vis mer

Like før jul kom imidlertid nyheten om at Carlos var innlagt på et sykehus i Abu Dhabi med coronasmitte, ifølge Catalunya Radio. Den spanske regjeringen uttalte den gang at dette ikke var noe de kunne kommentere.

LES OGSÅ: - Det er et spill for galleriet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer