Kongehuset og coronaviruset:

- En alvorlig situasjon

Avlyser alle kommende oppdrag.

AVLYSER: Kongefamilien avlyser alle kommende oppdrag. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER: Kongefamilien avlyser alle kommende oppdrag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset herjer rundt om i verden, og preger nå også dagliglivet i Norge. Torsdag meldte NTB at alle landets skoler og barnehager skal stenges, samtidig som en rekke andre tiltak er innført for å hindre smitte av viruset.

Onsdag opplyste FHI at 621 mennesker i Norge er smittet.

Coronaviruset påvirker også kongefamiliens program, opplyser kongehuset i en pressemelding.

Avlyser frem til påske

Med utgangspunkt i myndighetenes råd og tiltak, avlyser eller utsetter kongehuset alle kommende offisielle arrangement. I første omgang gjelder dette tiltaket frem til påske.

Det kommer også frem at statsråd og andre møter som følger av kongens konstitusjonelle rolle vil opprettholdes.

I pressemeldingen sier kong Harald følgende om situasjonen:

«Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene».

«Vi må bidra med det vi kan for å hindre spredning av viruset, og jeg vil særlig takke helsepersonell over hele landet som i disse dager gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen. Vi alle håper at utviklingen snart vil snu», skriver de.

Var i Jordan

Nyheten om at kongefamilien utsetter eller avlyser alle sine oppdrag, kommer kort tid etter at kongeparet var på statsbesøk i Jordan. I forkant av besøket var det knyttet stor spenning til om besøket ville bli påvirket av coronaviruset.

STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja var nylig i Jordan. Foto: Andreas Fadum
STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja var nylig i Jordan. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Besøket gikk imidlertid som normalt, og kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved Slottet kunne opplyse om at de fulgte situasjonen nøye.

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, sa Varpe til NTB da.

Dette var kongeparets 50. statsbesøk, og Caroline Vagle, Se og Hørs kongehusekspert, kunne fortelle at kongen og dronningen var svært opplagte under besøket.

- Kongen og dronningen er allerede på plass i Jordan, hvor det faktisk ikke er registrert et eneste smittetilfelle. Det er med andre ord vel så trygt å være her som hjemme i Norge. Landet har dessuten innført innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia, sa kongehuseksperten da.

Nå har altså kongehuset snudd - og satt i gang flere tiltak grunnet coronaviruset. Kongen måtte også avlyse sitt besøk til Holmenkollen tidligere i mars. Kongefamilien skulle opprinnelig ha vært til stede under den årlige skifestivalen - men avlyste etter myndighetenes råd.

AVLYSTE: Kongefamilien har pleid å være til stede under skifestivalen i Holmenkollen. I år sto de over arrangementet. Her er kongeparet med dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Andreas Fadum
AVLYSTE: Kongefamilien har pleid å være til stede under skifestivalen i Holmenkollen. I år sto de over arrangementet. Her er kongeparet med dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Caroline Vagle er ikke overrasket over at kongehuset nå innstiller sine offisielle oppdrag fremover.

- Jeg er ikke overrasket over at kongehuset avlyser og utsetter alt. Det er helt i tråd med rådene vi alle får nå, og det ville være rart om de ikke fulgte på. Vi er i en helt ekstraordinær situasjon, og vi må alle delta i dugnaden for å unngå smitte. Kongelig eller ei, sier Vagle.

Hun forklarer videre at kronprinsfamilien i Danmark har gått til det skritt å avbryte sitt tre måneder lange opphold i Sveits - for å kunne være til stede for det danske folk i en krisesituasjon.

- Det at de kongelige opptrer slik, er jo også med på å understreke alvoret, avslutter hun.

LES OGSÅ: - Ta det på alvor

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer