Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill:

Ektepaktens spesielle detalj

Dette er spesielt med prinsesse Madeleine og Chris O'Neills ekteskapsavtale.

EKTEPAKT: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill signerte en ekteskapskontrakt da de giftet seg i 2013, i likhet med de resterende parene i den svenske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix
EKTEPAKT: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill signerte en ekteskapskontrakt da de giftet seg i 2013, i likhet med de resterende parene i den svenske kongefamilien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den 8. juni er det syv år siden svenske prinsesse Madeleine (37) ga sitt ja til finansmannen Chris O'Neill (45) i Slottskyrkan i Stockholm. Hver for seg har paret gjennom livet vært godt vant med velstand, og formuen ble ikke akkurat mindre da de giftet seg.

Med rikdom følger imidlertid ikke bare fryd og gammen, men også forpliktelser og ansvar. Derfor beslutter de aller fleste kjendiser, finanspar og kongelige å inngå ekteskapsavtaler, slik at de har en plan for fordelingen av det økonomiske ved en eventuell skilsmisse eller et dødsfall.

Det gjelder også prinsessen og hennes utvalgte, som inngikk en ektepakt da de giftet seg i 2013.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sier svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Andre forutsetninger

Expressen kunne melde om hva slags avtaler som var blitt inngått allerede noen dager etter bryllupet, og avisen fikk juristen Mattias Parnestedt til å se gjennom de kongelige parenes avtaler med lupe.

Da fant han noe som skilte seg litt ut med prinsessen og finansmannens ektepakt, ifølge Svensk Damtidning. Deres avtale skal ifølge juristen inneholde andre forutsetninger.

- Det er stort sett det samme, bortsett fra at Chris og Madeleine har avtalt at enkelte formuer og ting som de har i ekteskapet skal være felleseie. Chris og Madeleines ektepakt er litt annerledes utformet fordi det gjelder en utenlandsk statsborger, har Parnestedt sagt til Expressen.

PÅ KRYKKER: Her hopper den svenske prinsessa rundt på krykker. Det var på nyåret at prinsesse Estelle (7) brakk beinet under en skiferie i Alpene. Video: Instagram/@gen.pep Vis mer

Har man særeie er man sikret å kunne ta med seg ut igjen alle verdier man hadde med seg inn i ekteskapet, og betyr i praksis at verdiene ikke skal deles ved en eventuell skilsmisse.

Felleseie betyr derimot at verdiene må deles, og det er det som er standardordningen ved inngåelse av ekteskap.

Beholder kun egen formue

Med andre ord vil 45-åringen kunne få en del av det paret nå eier sammen, men ingenting av det som utgjør prinsessens egen formue, arv, gaver og testamente.

Trolig bunner det i at finansmannen er det eneste medlemmet i den svenske kongefamilien som har en betalende jobb, og han vil dermed kunne ta med seg all egen formue.

Også kronprinsesse Victoria (42) og prins Daniel (46) signerte ekteskapskontrakt da de giftet seg i 2010. Prinsen får ingenting om han skulle skille seg fra kronprinsessen.

Det samme gjelder Kong Carl Gustaf og dronning Silvia, som skrev under på sine kontrakter da de giftet seg i 1976.

Dyre konsekvenser

Å ikke signere en slik avtale kan få svært dyre følger. Det ble prins Charles og Diana klassiske eksempler på, etter at de i 1996 skilte lag. At de ikke hadde signert en ektepakt da de giftet seg resulterte i at Diana ble tildelt hele 17,5 millioner pund.

Dermed var det flere som stusset da parets sønn, prins William (37), ikke signerte en avtale med hertuginne Kate (38) før de ga hverandre sine ja i 2011.

The Daily Mail kunne nemlig avsløre at ingen juridisk bindende kontrakter hadde blitt laget før bryllupet, ei heller signert.

Den gang svirret det imidlertid en rekke rykter om at prinsen hadde blitt rådet til å skrive under, men nektet. Dette avkreftet en kilde nær kongehuset kort tid etter.

- For at han skulle nekte, så må det innebære at noen har foreslått det (å skrive under en kontrakt, journ.anm.), og det har ingen gjort. Det er ingen ekteskapskontrakt på plass til dette bryllupet, sa en kilde den gang.

Det betyr at dersom paret noen gang skiller seg, så har hertuginne Kate trolig rett på halvparten av alt prins William eier.

Vis mer

LES OGSÅ: Slik reagerer hun på ektepakt-omtalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer