Prins Harry og hertuginne Meghan:

Eksperter i sjokk: - Krise i kongehuset

Kongehusekspertene er rystet etter Meghan og Harrys intervju med Oprah Winfrey.

BARE TRIST: Dette sier ekspertene om det famøse Harry og Meghan-intervjuet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I over tre timer satt hertuginne Meghan (39) og prins Harry (36) og fortalte om sitt forhold til den britiske kongefamilien i samtale med talkshowdronninga Oprah Winfrey - der store deler ble vist på tv i USA natt til mandag.

Hertuginnen har blant annet fortalt om et ellevilt mediekjør, selvmordstanker og ryktene om den påståtte isfronten med svigerinne Kate - for å nevne noe. Nye avsløringer fra intervjuet har også blitt sluppet mandag ettermiddag.

Prins Harry beskrev et heller kjølig forhold til både faren prins Charles (72) og broren prins William (38) - og fortalte om en familie som ikke hadde stilt opp i ei vanskelig tid.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Summen av det hele bidro til at hertugparet til slutt trakk seg ut av kongefamilien og flyttet til USA, hvor de nå har vært boende et års tid.

Buckingham Palace har foreløpig ikke uttalt seg etter det omstridte intervjuet, der det kommer fram en rekke beskyldninger om kongefamilien.

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle er sjokkert over intervjuet med Meghan og Harry, selv om hun var forberedt på at seansen kunne bli hardtslående.

- Det er først og fremst bare trist. Uansett hvordan man vrir og vender på det, og hvilket parti man eventuelt tar, handler jo dette om noen som har hatt og har det tøft. En del av temaene de tar opp mener jeg er for alvorlig til å avfeie med at de er egoistiske og selvopptatte, sier hun til Se og Hør.

RASER: Journalist og programleder Piers Morgan raser over nattens intervju med Meghan og Harry. Video: CBS/ITV Vis mer

- Alle taper på dette

Vagle sier videre at dette er en sak som vekker sterke følelser hos det britiske folk. Dronning Elizabeth har vært monark i Storbritannia siden 1952, og flere har ment at Meghan og Harrys framtreden er respektløs overfor dronninga.

I intervjuet gikk prins Harry hardt ut mot flere familiemedlemmer, men han understreket at forholdet hans til farmora er godt og nært, og at han har en dyp respekt for henne.

EKSPERT: Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle (t.h). Her sammen med prinsesse Sophie, hertuginne av Wessex. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
EKSPERT: Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle (t.h). Her sammen med prinsesse Sophie, hertuginne av Wessex. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Mange mener det er et svik mot dronninga og den jobben hun har viet hele livet sitt til. Jeg mener det er en litt gammeldags og konservativ holding. Hvis en brøkdel av dette stemmer, er det mye som bør undersøkes og komme fram i dagens lys. Selv om de er privilegerte, skal man ikke finne seg i alt, mener Vagle.

- Hva slags konsekvenser får dette intervjuet?

- Jeg er redd frontene blir desto steilere, og at alle taper på dette i det lengre løp. De bekrefter dessuten mye av kritikken de har fått. Det er jo unektelig rart å rømme fra mediene, men samtidig lage en offentlig skittentøyvask.

Kongehuseksperten tror det britiske kongehuset vil møte dette slik som de alltid gjør når det stormer som verst: ved å tie.

FYRTE LØS: Hertugparet av Sussex ga den britiske kongefamilien det glatte lag. Foto: Harpo Productions / Reuters / NTB
FYRTE LØS: Hertugparet av Sussex ga den britiske kongefamilien det glatte lag. Foto: Harpo Productions / Reuters / NTB Vis mer

- Det ble sagt på forhånd at dronninga ikke kom til å se intervjuet. Men hun har nok fått en grundig innføring på morgenkvisten av sine betrodde medarbeidere. Strategien er jo vanligvis å tie, og det vil jeg tro skjer nå også. Erfaringsmessig vet de at tida er deres beste venn i så måte. Men de har fått harde påstander mot seg, så det blir spennende å se om de plutselig velger en annen strategi, sier hun til Se og Hør.

- Kjempealvorlig

Også Svensk Damtidnings kongehusekspert Johanna Lejon er overrasket over nattas intervju.

- Det mest overraskende er jo at Harry og Meghan klippet båndet til hele den britiske kongefamilien der og da, foran CBS sine tv-kameraer, sier hun til Se og Hør.

HOFFREPORTER: Johanna Lejon i Svensk Damtidning. Foto: Karin Törnblom
HOFFREPORTER: Johanna Lejon i Svensk Damtidning. Foto: Karin Törnblom Vis mer

Lejon kaller intervjuet kjempealvorlig for den britiske kongefamilien, og trekker fram rasismeanklagene som det verste. Meghan hevdet at et medlem i kongefamilien skal ha uttrykt bekymring over hvor mørk sønnen deres Archie ville bli i huden.

- I tillegg til at kongefamilien, ifølge Meghan og Harry, ikke skal ha tatt Meghans psykiske problemer på alvor. Det er jo forferdelig dersom det stemmer, sier hun.

Dronning Elizabeths tidligere pressetalsmann, Charles Anson, tilbakeviser at det finnes rasistiske holdninger i den britiske kongefamilien. Han jobbet for dronninga fra 1990 til 1997.

Det er knyttet store forventninger til det store intervjuet med prins Harry og Meghan Markle, som sendes i natt norsk tid. Se og Hørs kongehusekspert mener de bygger opp til krig. Vis mer

- Jeg tror ikke det er et fnugg av rasisme å spore i kongefamilien, sa Anson til BBC mandag.

Lejon sier videre at det britiske kongehuset befinner seg i ei krise som ble enda større etter nattas begivenheter.

- Harry og Meghans beskyldninger - foran en hel verden - gjør krisa desto verre. Jeg tror ikke det britiske kongehuset eller monarkiet som sådan blir skadet av dette. Kanskje midlertidig.

- Hvem vinner på dette intervjuet, tror du?

- Jeg ser ingen vinnere i dette. Muligens CBS og Oprah Winfrey, avslutter kongehuseksperten.

LES OGSÅ: - Et skammelig svik

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer