Kong Charles:

Ekspertene raser: - En risk

Kongens valg får historikere til å se rødt.

KRITISERES: Kong Charles mottar refs for sin avgjørelse. Foto: Thibaud MORITZ /POOL / AFP/NTB
KRITISERES: Kong Charles mottar refs for sin avgjørelse. Foto: Thibaud MORITZ /POOL / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt over et år siden fikk britene den sørgelige nyheten om at dronning Elizabeth hadde sovnet inn på Balmoral i Skottland, 96 år gammel.

Dermed fikk Storbritannia en ny monark i kong Charles (74).

I etterkant av morens død, har kongen vært nødt til å ta flere vanskelige beslutninger. Nå mottar 74-åringen kraftig kritikk for håndteringen av dronning Elizabeths brev.

Verdens øyne var nok en gang rettet mot Storbritannia og store kongelige øyeblikk da kong Charles ble kronet 6. mai. Sky News analyserte hva som ble sagt under den store dagen. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Frykter det vil skje igjen

Ifølge Daily Mail har kong Charles satt en ansatt ved hoffet, Paul Whybrow, til å gjennomgå morens dagbøker og brev før de flyttes til et arkiv i Windsor.

Samtidig er det foreløpig ikke annonsert hvem som skal skrive dronning Elizabeths offisielle biografi. Det betyr at det er Whybrow som vil bestemme hva som vil bli tatt vare på.

Det får fere akademikere til å reagere, deriblant foreleser i historie ved University of Bristol, Dr. Alison McLean.

- Den avdøde dronningens dagbøker kan potensielt bli en viktig historisk ressurs.

Mange har latt seg sjarmere av fem år gamle prins Louis under kroningen av kong Charles. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

Hun legger til at Whybrow er en verdsatt og tillitsfull ansatt ved hoffet, men at han ikke er en kvalifisert historiker eller en arkivar.

- Det er også en risk for at lojaliteten til kongefamilien vil trone interessen til historikere og researchere.

Forfatter og historiker Andrew Lownie mener kongefamilien har en tendens til å ødelegge dokumenter de ikke vil at skal nå offentligheten.

- Man frykter at det vil skje igjen.

Han mener samtidig at det er viktig at forfatteren bak dronningens biografi sensurerer minst mulig.

Seerne la merke til en spesiell detalj under kroningen av kong Charles. Video: AP / Twitter Vis mer

Brant Dianas brev

En annen velkjent historiker, som ønsker å være anonym, beskriver kongens valg som et «tydelig skille fra det som har blitt gjort tidligere».

- Vi må huske den store ødeleggelsen som prinsesse Margaret gjorde da hun gikk gjennom papirene etter den avdøde dronningmoren. Hun lagde et bål, puttet dokumentene i svarte plastposer og brant dem, inkludert brev fra prinsesse Diana.

Det var først historiker og forfatter av dronningmorens biografi Gareth Russell som hevdet at prinsessen hadde brent brevene.

LES OGSÅ: - Kunne løst konflikten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer