Prinsesse Diana og Hasnat Khan:

Eksen bryter tausheten om skandaleintervjuet

Hjertelegen Hasnat Khan hevder den avdøde prinsessen ble manipulert av programleder Martin Bashir i 1995.

OMSTRIDT INTERVJU: «Panorama»-intervjuet med BBC fra 1995 har vært i vinden de siste månedene. Nå forteller Dianas ekskjæreste Hasnat Khan om hvordan han opplevde seansen. Foto: Pa Photos / BBC/ NTB
OMSTRIDT INTERVJU: «Panorama»-intervjuet med BBC fra 1995 har vært i vinden de siste månedene. Nå forteller Dianas ekskjæreste Hasnat Khan om hvordan han opplevde seansen. Foto: Pa Photos / BBC/ NTB Vis mer
Publisert

I fjor ble det kjent at BBC skulle granske det mye omtalte «Panorama»-intervjuet med prinsesse Diana fra 1995.

Den britiske kringkasteren utnevnte den tidligere høyesterettsdommeren John Dyson til å lede undersøkelsen.

I intervjuet, som ble sett av over 22 millioner personer i Storbritannia, omtalte Diana sitt skrantende ekteskap med prins Charles (72) for første gang. BBC gransker nå om det ble brukt uetiske metoder for å få i stand det kontroversielle intervjuet.

GIKK BORT: Prinsesse Diana døde på tragisk vis i Paris 31. august 1997. Her er hun i juni samme år - kledd i blått for å se på ballett i London. Foto: Tim Rooke / REX / NTB
GIKK BORT: Prinsesse Diana døde på tragisk vis i Paris 31. august 1997. Her er hun i juni samme år - kledd i blått for å se på ballett i London. Foto: Tim Rooke / REX / NTB Vis mer

Prinsesse Diana døde som kjent i en bilulykke i Paris i 1997. Hun ble kjæreste med hjertelegen Hasnat Khan (62) i 1995, men forholdet tok slutt like før den fatale ulykken i august 1997.

I et intervju med Daily Mail bryter han nå tausheten om det omstridte intervjuet. Khan hevder at programlederen Martin Bashir utnyttet prinsessen i intervjuet.

- En av hennes mest attraktive egenskaper var sårbarheten hennes. Det var det som gjorde henne elsket av folket. Senere forsto jeg at Martin plukket ut disse egenskapene og utnyttet dem, sier han til den britiske tabloidavisen.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet - og forholdet mellom prins Charles og prinsesse Diana. Video: Netflix Vis mer

- Veldig overbevisende

Daily Mails intervju med Hasnat Khan har fått mye oppmerksomhet. 62-åringen lever en anonym tilværelse, og snakker sjelden med pressen. Khan ble et verdenskjent navn for sitt forhold til prinsesse Diana på 1990-tallet, men har så å si aldri snakket med offentligheten om forholdet de hadde.

- Han (Martin Bashir, journ.anm.) var veldig overbevisende mot Diana. Alt handlet om at han var fra BBC, at han var respektabel, og from, til og med. Men han fylte hodet hennes med søppel, sier Khan videre til avisen.

SKARP KRITIKK: Hasnat Khan var sammen med prinsesse Diana fra 1995 til 1997. Han hevder hun ble manipulert til å gjennomføre intervjuet med BBC. Foto: REX / NTB
SKARP KRITIKK: Hasnat Khan var sammen med prinsesse Diana fra 1995 til 1997. Han hevder hun ble manipulert til å gjennomføre intervjuet med BBC. Foto: REX / NTB Vis mer

Hjertelegen hevder for eksempel at prinsessen skal ha blitt villedet til å tro at barnepiken Tiggy Legge-Bourke hadde en affære med sønnene hennes etter å ha snakket med Bashir.

Khan skal dermed ha bedt prinsessen om å være forsiktig i møte med BBC-journalisten. Det skal ha skjedd etter at alle tre møttes på en bar sammen.

- Helt fra starten begynte han å stille meg de mest direkte og personlige spørsmål om forholdet mellom meg og Diana. Hvorfor var vi ikke gift? Når skulle vi gifte oss? Den type ting. Det var noe med Bashir jeg ikke likte. Jeg ba henne om å være forsiktig med ham, avslører Khan overfor Daily Mail.

Positiv til granskning

I november uttalte prins William (38) at han ønsket en granskning av det mye omtalte BBC-intervjuet med moren, velkommen.

- Den uavhengige granskningen er et steg i riktig retning, het det i en uttalelse fra Kensington Palace, ifølge BBC.

- Det burde bidra til å få frem sannheten bak handlingene som førte frem til «Panorama»-intervjuet og de påfølgende avgjørelsene tatt av de i BBC på den tiden, sa prinsen videre.

Den tidligere høyesterettsdommeren John Dyson leder undersøkelsen.

Også Dianas bror, Charles Spencer, har kommet med anklager mot Martin Bashir. Han hevder blant annet at han skal ha vist frem falske dokumenter for å overtale søsteren til å delta i intervjuet.

OVERRASKET: Hertuginne Meghan viste seg i en videosnutt for CNN. Dette var hertuginnens første opptreden etter avsløringen om at hun hadde opplevd spontanabort. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

I intervjuet med BBC sa Diana blant annet at det var tre personer i ekteskapet: henne selv, prins Charles og hans elsker Camilla Parker Bowles. Hun avslørte også at hun selv hadde vært utro.

Etterforskningen har fokus på Bashir, som så langt ikke har besvart anklagene.

- BBC er fast bestemt på å få frem sannheten om disse hendelsene, og det er derfor vi har bestilt en uavhengig gransking, sa BBC-sjef Tim Davie i fjor.

LES OGSÅ: Knivstukket av sin egen far

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer