Prins Andrew:

Dropper feiring

Prinsen vil etter alt å dømme holde seg borte fra morens store dag.

MOR OG SØNN: I juni feires dronning Elizabeths 95-årsdag. En av dem som trolig ikke vil være til stede, er sønnen prins Andrew. Foto: Tim Rooke/REX/NTB
MOR OG SØNN: I juni feires dronning Elizabeths 95-årsdag. En av dem som trolig ikke vil være til stede, er sønnen prins Andrew. Foto: Tim Rooke/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at Europas kongelige begynner å dra på årene. 21. april fyller dronning Elizabeth hele 95 år, og tradisjon tro skal dagen feires privat med familien.

Den store feiringen må imidlertid som vanlig vente til juni, da Trooping the colour arrangeres. Det er en militær seremoni som har funnet sted i over 260 år, og som like lenge har markert monarkens offisielle bursdag.

Tusenvis av briter og tilreisende pleier vanligvis å møte opp til bursdagsparaden for å feire dronningens fødselsdag.

Feiringen pleier nemlig normalt å bestå av både militær seremoni, salutt, korps og flyshow - i tillegg til at medlemmene av den britiske kongefamilien vinker til folket fra balkongen på Buckingham Palace.

SAMLET: Her er store deler av den britiske kongefamilien samlet på balkongen på Buckingham Palace i 2019. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB
SAMLET: Her er store deler av den britiske kongefamilien samlet på balkongen på Buckingham Palace i 2019. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB Vis mer

Dropper feiringen

I år, akkurat som i fjor, vil naturligvis paraden gjennomføres på et noe mer tilbaketrukket vis som følge av pandemien. Det er likevel ventet at flere medlemmer av den britiske kongefamilien vil stå på balkongen.

En som ikke vil være til stede, er imidlertid prins Andrew (61), ifølge Hello!.

Den 61 år gamle hertugen av York, som er oberst i infanteriregimentet The Grenadier Guards, pleier vanligvis å dukke opp sammen med resten av kongefamilien.

I år vil han bli byttet ut med generalmajor Rolan Walker, som tidligere har kjempet i Afghanistan.

I fjor ble arrangementet naturligvis ikke gjennomført som vanlig, og dersom alt går etter planen i år, vil dette være den første, store nasjonale feiringen siden pandemien brøt ut i mars i fjor, ifølge The Sunday Times.

TEKNISK KRØLL: Det gikk galt for dronningen av Storbritannia under et digitalt møte. Vis mer

Skandaleprins

Nyheten om at han ikke vil overvære morens bursdagsfeiring i år, kommer litt over ett år etter at han trakk seg tilbake fra sine offisielle plikter. Det gjorde han i november i 2019.

Det siste året har nemlig ikke vært helt enkelt for prinsen. Han ble trukket inn i den omstridte saken rundt den avdøde og utskjelte milliardæren Jeffrey Epstein, fordi de to en gang i tiden var å betrakte som venner.

Det tidligere venneparet ble blant annet anklaget av Virginia Giuffre, som hevdet at hun ble tvunget av Epstein til å ha samleie med prinsen da hun bare var 17 år gammel.

Mellom 1999 og 2002 skal prinsen og Giuffre, som den gang het Roberts til etternavn, ha hatt samleie ved tre anledninger. Ifølge Giuffre skal Epstein ha betalt henne 15 000 dollar for å ha samleie med prinsen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Dette har prinsen nektet for, til tross for at det finnes bilder av de to sammen.

Epstein, som døde i august i fjor, var tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige. I 2008 ble han dømt for å ha tvunget kvinner til å utføre seksuelle tjenester.

Prins Andrew har uttalt at han angrer på sin «dårlige dømmekraft» i relasjonen til Epstein.

Ut mot kongehuset

Det gjenstår også å se om dronningens barnebarn prins Harry (36) og kona hertuginne Meghan (39) vil ta del i en eventuell feiring.

Duoen gjorde som kjent et mye omtalt intervju nylig, hvor de ved flere anledninger gikk hardt ut mot kongehuset.

Prins Harry påpekte dog at han hadde snakket mye med bestemoren det siste året.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

LES OGSÅ: - Han er utstøtt av samfunnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer