<strong>DÅPSKLARE:</strong> Prins William og hertuginne Kate er klare for yngstesønnens dåp. Det er derimot to i nær familie som ikke står på gjestelisten. Foto: NTB Scanpix
DÅPSKLARE: Prins William og hertuginne Kate er klare for yngstesønnens dåp. Det er derimot to i nær familie som ikke står på gjestelisten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Louis' dåp:

Dronningparet dropper dåpen

Prins Louis av Storbritannia døpes uten oldeforeldrene til stede.

Publisert
Sist oppdatert

Prins Louis Arthur Charles er prins William (36) og hertuginne Kates (36) tredje barn, og kom til verden 23. april.

I ettermiddag døpes den lille prinsen i det kongelige kapell i St. James' Palace - samme sted som storebror prins George (4) - og hertuginne Meghan (36).

Oppsiktsvekkende

Men på den offisielle gjestelisten, som kongehuset har offentliggjort, er det noe som er annerledes.

Dåpsbarnets oldeforeldre, dronning Elizabeth (92) og prins Philip (97), står nemlig ikke på listen.

- Det er oppsiktsvekkende at dronning Elizabeth og prins Philip ikke er på plass i barnedåpen til prins Williams sønn, prins Louis. Dronningen var imidlertid på plass under dåpsseremoniene til prins George og prinsesse Charlotte, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

<strong>IKKE TIL STEDE:</strong> Prins Philip har trukket seg tilbake den siste tiden, og var ikke engang å se på slottsbalkongen under Trooping the Colour-seremonien for en måned siden. Foto: REX/Shutterstock/ NTB scanpix
IKKE TIL STEDE: Prins Philip har trukket seg tilbake den siste tiden, og var ikke engang å se på slottsbalkongen under Trooping the Colour-seremonien for en måned siden. Foto: REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Britenes 92 år gamle dronning og hennes 97 år gamle ektemann har hatt ulike helseproblemer de siste årene.

- Det er nok mest nærliggende å tro at det ligger helsemessige årsaker bak at de ikke står på gjestelisten i dag, sier Stavseng.

<strong>INGEN OFFISIELL ÅRSAK:</strong> Det britiske kongehuset kommer ikke med en offisiell uttalelse om hva årsaken til dronning Elizabeth og prins Philips fravær er. Foto: NTB Scanpix
INGEN OFFISIELL ÅRSAK: Det britiske kongehuset kommer ikke med en offisiell uttalelse om hva årsaken til dronning Elizabeth og prins Philips fravær er. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ukjent årsak

Ifølge Sky News uttaler imidlertid en kilde fra Kensington Palace at det ikke er på grunn av sykdom at dronningen uteblir fra dåpen. Fraværet skal ha blitt avtalt for en stund siden, uten at kilden går nærmere inn på bakgrunnen.

Dronning Elizabeth har sittet på tronen som monark helt siden 1952, mens ektemannen har måttet nøye seg med prinsetittelen. Philip har trukket seg tilbake fra sine offisielle plikter, men i flere tiår har duoen vært å se sammen på flere oppdrag, kulturelle arrangementer og i sorg.

- Oldeforeldrene har flere ganger møtt den lille prinsen, som bor sammen med familien på Kensington Palace i London. Det ligger nok neppe noen uvilje bak uteblivelsen, legger Stavseng til.

Erkebiskop Justin Welby leder dåpen i dag, slik han også gjorde for begge søsknene.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>PRINS:</strong> Dronning Elizabeth og prins Philips oldebarn Louis kom til verden 26. april. Foto: NTB Scanpix
PRINS: Dronning Elizabeth og prins Philips oldebarn Louis kom til verden 26. april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da dåpsbarnets søster, prinsesse Charlotte (3), ble døpt i 2015 og broren prins George i 2013, hadde også hertugparet en svært privat seremoni, og bare de aller nærmeste var invitert. Dronningparet var da til stede, men i år har de altså valgt å bryte denne tradisjonen.

Langt ekteskap

20. november i 1947 fikk daværende prinsesse Elizabeth II av England sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i et knapt halvår.

Det rojale paret møtte hverandre for første gang da dronningen bare var en liten jente. De ble introdusert allerede i 1934, i bryllupet til prinsesse Marina av Hellas og Danmark og prins George, hertug av Kent. Den gang da var den kommende dronningen, som har fått livet sitt filmatisert med Netflix-serien «The Crown», bare åtte år gammel.

Noen år skulle det altså ta før de to ble truffet av amors piler og falt pladask for hverandre. Det var etter et møte på en skole i Darthmoth, sommeren 1939, at kjærligheten begynte å blomstre.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

Familie

I kongehus verden over har det vært tradisjon for at man gifter seg med sine egne familiemedlemmer. Det gikk alvorlig galt på 1600-tallet, da kong Charles II av Spania ble født og levde med flere funksjonshemninger. Det har gått bedre for Philip og Elizabeth, på tross av at de er i slekt - på flere sider av familien.

De er i slekt ved at de er såkalte «second cousins once removed», altså barnebarn av tremenning. De er også firemenninger, men tematikken har sjelden blitt diskutert offentlig. Dronning Victoria giftet seg i 1840 med fetteren sin, prins Albert.

Dette er også et tilfelle i vår egen kongefamilie. Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha fryktet at barna deres skulle bli født med skader som følge av deres nære relasjon.

LES OGSÅ: Sannheten bak konflikten mellom dronning Elizabeth og Jackie Kennedy

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer