Dronning Margrethe:

Dronningens uttalelse får danskene til å stusse

Ifølge dansk kongehusekspert holder dronning Margrethe kortene åpne.

UTELATER INGENTING: Dronning Margrethe åpner opp om fremtiden til det danske kongehuset i nytt intervju. Her avbildet under pressekonferanse etter åpningen av kunstutstillingen «Fra fjell og kyst» på Baroniet i Rosendal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UTELATER INGENTING: Dronning Margrethe åpner opp om fremtiden til det danske kongehuset i nytt intervju. Her avbildet under pressekonferanse etter åpningen av kunstutstillingen «Fra fjell og kyst» på Baroniet i Rosendal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden prins Henrik (82) kunngjorde at han gikk av med pensjon nyttårsaften 2015, har det blitt spekulert i hvorvidt dronning Margrethe (76) kom til å gjøre det samme.

Hun har, nærmest på rutine, avvist alle spekulasjoner om pensjon. Nå kommer det fram at en abdisering kanskje ikke er helt utenkelig likevel.

Sitatet som nå vekker oppsikt i Danmark, stammer fra et ekslusivt intervju med den belgiske tv-kanalen RTL. Anledningen er at danskene snart venter besøk av kong Philippe (56) og dronning Mathilde (44) av Belgia.

Det melder den danske avisen Metroxpress.

- Ikke tradisjon

I intervjuet blir hun spurt om hun kunne tenke seg å gå av med pensjon, slik som andre kongelige har gjort i blant annet Belgia, Nederland og Spania.

Dronning Margrethe svarer at det ikke er tradisjon for abdisering i det danske kongehuset. Men så tar svaret en mer åpen retning.

SAMLET: I anledning det norske kongeparets 25-årsjubileum som regenter, samlet de skandinaviske monarkene seg tidligere i år. Bildet viser Kong Carl Gustaf av Sverige, dronning Margrethe av Danmark og kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SAMLET: I anledning det norske kongeparets 25-årsjubileum som regenter, samlet de skandinaviske monarkene seg tidligere i år. Bildet viser Kong Carl Gustaf av Sverige, dronning Margrethe av Danmark og kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Vi har alltid blitt på vår plass, så lenge vi lever. Det gjorde min far, og det har alle andre jeg kan komme på, også gjort. Det er også slik jeg selv ser det for meg. Man kan ikke spå framtiden, men det er slik jeg jeg ser på det.

Holder en luke åpen

Metroxpressen har videre tatt kontakt med kongehusekspert og lektor ved København Universitet, Sebastian Olden-Jørgensen. Han mener at dronningens svar er interessant, da hun ikke direkte avviser pensjon som tidligere.

- Jeg synes at hun holder en luke åpen. Hun kunne bare ha sagt «Nei, det kommer ikke på tale». I stedet kommer hun med en lengre forklaring - som er fullstendig korrekt, sier han.

I FARTA: Dronning Margrethe i forbindelse med at kong Carl Gustaf av Sverige fylte 70 år i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I FARTA: Dronning Margrethe i forbindelse med at kong Carl Gustaf av Sverige fylte 70 år i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Olden-Jørgensen mener at dronningen nå kan gå av med pensjon uten at det kommer som et sjokk på danske innbyggere.

- Jeg vil ikke si at hun forbereder oss på at hun abdiserer, men hun gir rom for at hun kan velge dette uten at det vil komme som et sjokk. Hun avviser abdiseringen – selvfølgelig gjør hun det – frem til den dagen hun ikke gjør det, sier han.

- Klar tronarving

I intervjuet blir også den danske dronningen også spurt om hva hun tenker om at prins Henrik ikke lenger er med henne på offisielle begivenheter. Til det svarer hun at de begge har blitt eldre.

For to år siden ble det rabalder da prins Henrik droppet bursdagsfeiringen til kona og heller dro på ferie til Italia.

KUNST: Dronning Margrethe og dronning Sonja på pressekonferanse etter åpningen av deres egen kunstutstilling «Fra fjell og kyst» på Baroniet i Rosendal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
KUNST: Dronning Margrethe og dronning Sonja på pressekonferanse etter åpningen av deres egen kunstutstilling «Fra fjell og kyst» på Baroniet i Rosendal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Dersom dronningen eventuelt velger å tre av, er det kronprins Frederik (48) som tar over.

I et intervju Sebatsian Olden-Jørgensen gjorde med Berlingske Tidene i fjor, sa han at kronprinsen kunne sjekke av på samtlige kriterier.

- Han er vel så klar som han noensinne kan bli. Han ble definitivt klar da han gifta seg med Mary og fikk barn med henne. Han har den dronningen som han skal ha, og han har den familien som han skal ha, fortalte kongehuseksperten, før han konkluderte:

- Han har ingen åpenbare svakheter som han må jobbe med. Han er klar og i venteposisjon, som han har vært i en årrekke, sa han den gang.

LES OGSÅ: Svein Østvik bryter ut i gråt etter den tunge avgjørelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer