Dronning Elizabeth er død:

Dronningens prøvelser: - Skandaler i kø

Den britiske monarken var regent i hele 70 år. Den perioden var ikke uten skandaler, vanskeligheter og prøvelser.

MANGE STORMER: Dronning Elizabeth (midten) stod av mange stormer rundt kongehuset i sin tid som regent. Her flankert av prins Charles, hertuginne Camilla, prins Andrew (bak t.v.), hertuginne Meghan og prins Harry i 2018. Foto: Tolga Akmen/ AFP/ NTB
MANGE STORMER: Dronning Elizabeth (midten) stod av mange stormer rundt kongehuset i sin tid som regent. Her flankert av prins Charles, hertuginne Camilla, prins Andrew (bak t.v.), hertuginne Meghan og prins Harry i 2018. Foto: Tolga Akmen/ AFP/ NTB Vis mer
Publisert

Dronning Elizabeth var en folkekjær regent. Torsdag kveld kom nyheten om hennes dødsfall, og en hel verden sørger hennes bortgang. I løpet av sine 96 år på jorden tilbrakte hun hele 70 år på tronen.

De årene var preget av både gledelige øyeblikk og oppsiktsvekkende skandaler. Det britiske kongehuset gikk gjennom flere prøvelser i løpet av dronning Elizabeths regjeringstid.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Epstein-skandalen

Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein, som i 2019 ble siktet for menneskehandel og seksuell utnytting av mindreårige, skulle vise seg å ha et vennskap med prins Andrew.

Epstein ble funnet død på cellen sin før rettssaken startet, og saken fikk stor oppmerksomhet - og dermed også prins Andrew (62).

Allerede i 2015 ble prinsens navn nevnt i forbindelse med Epstein-skandalen. Da hevdet Virginia Roberts Guiffre (39) at hun hadde blitt tvunget til samleie med prins Andrew flere ganger.

Både det britiske kongehuset og prinsen selv har avvist påstandene.

Prinsen ble likevel saksøkt av Guiffre for å ha forgrepet seg på henne da hun var mindreårig.

I februar uttalte imidlertid Guiffres advokat at hun og prins Andrew hadde inngått forlik, ifølge CNN.

Til tross for at kongehuset avviste Guiffres påstander var ikke prins Andrew like mye til stede med familien i 2022 som før søksmålet.

Tidligere i år, da dronningen feiret 70 år som regent, uteble prins Andrew og hans familie.

Prins Andrew sa også fra seg alle kongelige ærestitler i januar.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Prins Harrys utsvevende festing

Prins Andrew er ikke den eneste skandale-prinsen i det britiske kongehuset. Også prins Harry (37) har bidratt til flere overskrifter.

Den yngste sønnen til nåværende kong Charles og avdøde prinsesse Diana var i sin ungdom kjent som en kongelig rebell. Den unge prinsen ble ofte avbildet i festlige lag, noe som hører til blant sjeldenhetene i kongelige kretser.

Den største skandalen oppsto imidlertid i 2005 - da sirkulerte bilder av den unge prinsen fra en fest iført et armbind med et hakekors på.

Han ble da tvunget til å beklage seg offentlig for hendelsen.

- Jeg er veldig lei meg om jeg fornærmet eller skjemmet noen ut. Det var et dårlig valg av kostyme og jeg beklager, sa han den gangen ifølge Us Magazine.

Da prinsen fant «den store kjærligheten» med skuespilleren Meghan Markle (41), i dag hertuginne av Sussex, skulle man kanskje tro at skandalene ville la vente på seg. Slik gikk det ikke.

ADVARTE PRINS HARRY: Thomas Markle Jr, bror til Meghan Markle, skal være med på «Big Brother VIP - Australia». Der sier han at han advarte prins Harry mot Meghan. Video Channel 7 Vis mer

Rasisme

Den amerikanske skuespilleren som kapret prins Harrys hjerte skulle nemlig ikke få det enkelt.

Allerede før paret kunngjorde sin forlovelse ble hertuginnen utsatt for offentlig hets i både britisk presse og på sosiale medier.

Det gikk så langt at prins Harry sendte ut en offentlig uttalelse til pressen.

- Prins Harry er bekymret for Ms. Markles sikkerhet og er dypt skuffet over at han ikke har kunnet beskytte henne. Det er ikke riktig at kun noen få måneder inn i forholdet med han så skal Ms. Markle bli utsatt for en slik storm, het det i uttalelsen.

I dag har prins Harry og hertuginne Meghan trukket seg tilbake fra alle kongelige plikter, og bor i USA sammen med sine to barn.

Forlot kongefamilien

Denne avgjørelsen, som i britisk presse ble kalt «Megxit», skal tilsynelatende ha hatt en negativ effekt på prins Harrys forhold til kongefamilien.

Våren 2021 snakket prinsen og hertuginnen ut i et sjokkintervju med Oprah Winfrey om hvordan de opplevde forholdene i kongehuset.

De snakket blant annet om manglende støtte fra familien og kom med rasismeanklager - herunder påstander om at medlemmer av kongefamilien hadde uttrykt bekymring for hvor mørk hudfarge sønnen Archie (3) ville få.

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Prins Harry hevdet også at han på det tidspunktet hadde minimal kontakt med sin far, daværende prins Charles. I denne perioden skal prins Charles angivelig ha unngått å ta telefonen når prins Harry ringte.

Det har også vært spekulert på om forholdet mellom prins Harry og prins William har surnet.

- Forholdet mellom brødrene Harry og William er dessverre iskaldt, og det er ikke naturlig for dem å planlegge så mye sammen lenger. De sto jo hverandre svært nærme før, og var hverandres viktigste støtte i mange år. Nå har imidlertid Harry forlatt både familien og kongehuset i stor grad, og det er ikke spesielt rart at storebror føler seg sveket og forlatt, har Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, uttalt til Dagbladet tidligere.

Utroskap

Det er ikke bare i nyere tid det har vært skandaler i det britiske kongehuset. Lenge før både prins Andrew og prins Harry skapte overskrifter var prins Charles i søkelyset.

PRINSESSE DIANA: Hele verdens yndling giftet seg med prins Charles i 1981. Foto: AP/ NTB
PRINSESSE DIANA: Hele verdens yndling giftet seg med prins Charles i 1981. Foto: AP/ NTB Vis mer

Dronningens eldste sønn giftet seg med Diana Spencer i 1981 - hun ble fort en yndling både hos folket og pressen.

Deres privatliv fikk også mye spalteplass - da de tok ut separasjon i 1992 tok det ikke lang tid før ekteskapets innmat ble brettet ut i alle avisene i Storbritannia.

Mest oppsiktsvekkende var kanskje lekkasjen av telefonsamtaler mellom prins Charles og elskerinnen Camilla Parker Bowles (75). Det kom også oppslag med både bilder og rykter om Dianas angivelige elskere.

GIFT MED ELSKERINNEN: Prins Charles fikk omsider sin Camilla, nesten et tiår etter skilsmissen fra Diana. Foto: Alistair Grant/ AP/ NTB
GIFT MED ELSKERINNEN: Prins Charles fikk omsider sin Camilla, nesten et tiår etter skilsmissen fra Diana. Foto: Alistair Grant/ AP/ NTB Vis mer

Det britiske kongehuset måtte holde stand i en kaotisk periode, og til tross for sladderpressens mange overskrifter gjennomførte alle sine kongelige plikter.

Det var først i 1996 at skilsmissen ble gjennomført. Ni år seinere giftet prins Charles seg med Parker Bowles, som fikk tittelen hertuginne av Cornwall.

Ikke den eneste skilsmissen

Prins Charles og prinsesse Diana var ikke alene om å ha et trøblete ekteskap. De var heller ikke de eneste kongelige som tok ut separasjon i 1992. Også prins Andrew og Sarah Ferguson (63) ville skille lag.

Det samme gjaldt dronningens eneste datter, prinsesse Anne (72). I 1992 skilte hun lag med sin ektemann Mark Philips (74).

Til tross for at hele tre kongelige ekteskap røk i 1992 var det også et bryllup det året. Prinsesse Anne giftet seg nemlig kjapt igjen etter skilsmissen, med sin nåværende ektemann Timothy Laurence (68).

Dronningen la imidlertid ikke skjul på at 1992 var et tøft år. I en tale samme året omtalte hun 1992 som sitt «annus horribilis» - oversatt betyr det «det grusomme året» på norsk.

Kongehusekspert Caroline Vagle oppsummerer dronning Elizabeths mange prøvelser på følgende måte:

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

- Dronning Elizabeth opplevde gjennom et langt liv opp- og nedturer. Selv kalte hun 1992 for «annus horribilis» etter at det både var brann på Windsor og tre av hennes barn ble separert eller skilt. Likevel skulle skandalene bli større, sier Vagle og legger til:

- I 1997 døde prinsesse Diana på tragisk vis, og dronningen ble kritisert for hvordan hun håndterte det. Det var nok henne bunnpunkt når det kom til popularitet. De siste årene har også familiære skandaler stått i kø. Både Harry og Meghans flukt, og prins Andrews sex-skandale. Sistnevte vil jeg tro er den dronningen har opplevd som verst, mener Vagle.

Kidnapping

Det britiske kongehusets skandaler strekker seg enda lenger tilbake i tid. I 1974 var det dronningens eneste datter, prinsesse Anne, som havnet i trøbbel.

Den unge prinsessen var bare 23 år gammel da hun befant seg i bilen sammen med sjåfør Ian Ball. Han skulle kjøre henne hjem etter et veldedighetsselskap.

Ball skal på turen ha dratt frem to pistoler og proklamert at han skulle kidnappe prinsessen og holde henne fanget mot løsepenger.

Prinsessen klarte imidlertid å rømme - men ikke før en av hennes livvakter ble skutt.

Hun har selv snakket ut om hendelsen i ITV-programmet «Anne: The Princess Royal at 70», ifølge Independent.

- Det som er interessant er hva du husker og hvordan du husker det. For selv om jeg trodde at jeg husket alt som skjedde, hadde jeg aldri kunnet sverge på at jeg husket det i riktig rekkefølge, sa hun i 2020.

- BESTE ØNSKER: Speaker i Underhuset, Sir Lindsay Hoyle, benyttet muligheten til å si et par ord om dronning Elizabeth i parlamentet. Video: AP Vis mer

Ian Ball ble arrestert og erkjente straffeskyld for både mordforsøk og kidnapping. Han ble dømt til livstid på et psykiatrisk sykehus på grunn av lang historikk med mental sykdom.

Kontroversielt kjærlighetsliv

Dronningens yngre søster, prinsesse Margaret, hadde også sin andel kontroverser.

Blant annet falt hun for en skilt mann som var hele 16 år eldre enn henne. Peter Townsend endte opp med å fri til til den unge prinsessen, men den engelske kirken godkjente ikke ekteskapet på den tida.

Medlemmer av regjeringen skal ifølge Us Magazine også ha vært kritiske til frieriet.

Prinsesse Margaret ble tvunget til å velge mellom livet som kongelig og kjærligheten - og endte med å avslå Townsend.

Fem år senere giftet hun seg med Antony Armstrong-Jones.

LES OGSÅ: Får nye titler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer