«The Crown»:

Dronningens dystre familiehistorie

Dronning Elizabeths to kusiner levde et «hemmelig» liv på psykiatrisk sykehus frem til de døde.

UKJENTE KUSINER: Dronning Elizabeths slekt settes under lupen i den nye sesongen av «The Crown». Foto: Victoria Jones/PA Wire/NTB
UKJENTE KUSINER: Dronning Elizabeths slekt settes under lupen i den nye sesongen av «The Crown». Foto: Victoria Jones/PA Wire/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. november slapp Netflix den fjerde sesongen av seerfavoritten «The Crown». Fansen har ventet i et helt år på en nye runde med kongelige stridigheter, og den rykende ferske sesongen tar for seg dronningens regjeringstid på 1980-tallet.

Den etter hvert så rutinerte dronning Elizabeth (94) har mildt sagt hendene fulle av problemer og utfordringer å håndtere gjennom det turbulente tiåret.

Sosial uro og høy arbeidsledighet i Storbritannia, forholdet til statsminister Margaret Thatcher, Falklandskrigen, konflikten med Nord-Irland og ikke minst det stormfulle forholdet mellom prins Charles (72) og prinsesse Diana er blant ingrediensene i den nye sesongen.

I sesong fire setter «The Crown»-skaperne imidlertid også av tid til langt mer ukjente sider ved dronning Elizabeths liv. Deler av episode sju handler nemlig om statsoverhodets heller ukjente kusiner, Nerissa og Katherine Bowes-Lyon.

DRONNINGEN SJØL: Olivia Colman gestalter dronning Elizabeth i fjerde sesong. Foto: Sophie Mutevelian / AP / NTB
DRONNINGEN SJØL: Olivia Colman gestalter dronning Elizabeth i fjerde sesong. Foto: Sophie Mutevelian / AP / NTB Vis mer

De to søstrene er døtre av John Herbert Bowes-Lyon - broren til dronning Elizabeths mor, Elizabeth Bowes-Lyon, som gikk bort i 2002. Til tross for at de begge var jevnaldrende med dronningen, har de to kusinene knapt vært kjent for offentligheten.

Nerissa og Katherine ble født i henholdsvis 1919 og 1926 - begge to med alvorlige funksjonshemninger, ifølge People. Søstrene ble lagt inn på et sykehus for funksjonshemmede i 1941, da andre verdenskrig sto på som verst.

THE CROWN: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og lady Diana. Video: Netflix Vis mer

Oppført som døde

Nerissa Bowes-Lyon gikk bort i 1986. Søstera Katherine Bowes-Lyon fikk imidlertid et langt lengre liv, og døde 87 år gammel i 2014.

Men allerede i 1963 ble de to søstrene ved en feil oppført som døde i en utgave av den anerkjente kongelige slektsguiden «Burke's Peerage», ifølge Tatler.

Ifølge magasinet hadde begge søstrene alvorlige funksjonshemninger, og skal ha hatt en mental alder på seks år.

I 1996 skrev den britiske tabloidavisa Daily Express at kongefamilien ikke skal ha kjent til de to søstrenes eksistens før pleierne ved Royal Earlswood psykiatriske sykehus sendte et brev til dronningmora i 1982.

Det er ikke bekreftet fra kongehuset om dette stemmer, men «oppdagelsen» av Nerissa og Katherine Bowes-Lyon skildres i en scene i «The Crown»:

«Låst inne og forsømt. De er niesene dine - døtrene til din favorittbror», skriker prinsesse Margaret til dronningmora etter at kongefamilien har fått vite om de to søstrenes triste skjebne.

MOR OG DATTER: I episode sju av serien får man se prinsesse Margaret anklage dronningmora for å ha stuet bort søstrene Bowes-Lyon. Foto: Des Willie / AP / NTB
MOR OG DATTER: I episode sju av serien får man se prinsesse Margaret anklage dronningmora for å ha stuet bort søstrene Bowes-Lyon. Foto: Des Willie / AP / NTB Vis mer

Prinsessen fortsetter sin kraftsalve mot dronningmora og anklager familien for å ha «gjemt bort» de to kvinnene.

«Ikke vær så naiv. Vi hadde ikke noe valg», svarer dronningmora.

Det indikerer at den britiske kongefamilien selv skal ha spilt en rolle i å stue bort Nerissa og Katherine Bowes-Lyon på det psykiatriske sykehuset - men dette er som nevnt påstander som ikke er bekreftet.

Uten språk

Det var i 1941 de to søstrene ble lagt inn på Royal Earlswood psykiatriske sykehus i Surrey, sammen med tre andre kusiner som også var i slekt med dronningen, ifølge People.

Det skal i mange år ha gått rykter om at dronningens slektninger var pasienter ved det aktuelle sykehuset, men det var først i 1987 at offentligheten fikk vite om søstrenes skjebner - i en artikkel i storavisa The Sun, skriver People.

I dokumentaren «The Queen's Hidden Cousins» fra 2011 fikk man vite mer om Katherine og Nerissas liv. Da kom det frem at Nerissa skal ha laget uforståelige lyder hele tiden, og at hun bare var i stand til å si noen ytterst få ord.

- SKUFFET: Ifølge dronningens kusine skal monarken ha vært skuffet over hvordan kongefamilien ble framstilt i 2011-dokumentaren om Nerissa og Katherine Bowes-Lyon. Foto: Rex / NTB
- SKUFFET: Ifølge dronningens kusine skal monarken ha vært skuffet over hvordan kongefamilien ble framstilt i 2011-dokumentaren om Nerissa og Katherine Bowes-Lyon. Foto: Rex / NTB Vis mer

Også søstera Katherine skal ha vært tilnærmet uten språk, ifølge People. Søskenparet skal imidlertid aldri ha glemt sine kongelige røtter.

- Dersom dronningen eller dronningmora var på tv, neiet de, veldig lavt og kongelig. Det var tydeligvis et slags minne der, uttalte pleieren Onelle Braithwaite i dokumentaren.

Hun sa også at søstrene var svært kjærlige, og at de i stor grad brukte hender og merkelige lyder for å kommunisere med andre.

- I dag ville de mest sannsynlig fått språkterapi, så de kunne kommunisert mye bedre. De forsto mye mer enn du trodde, sier Braithwaite i dokumentaren.

- Ikke stuet bort

I «The Crown» får man også se en scene der de to søstrene følger spent med på tv - hvor de ser sin kusine dronning Elizabeth, spilt av Olivia Colman. Det er imidlertid ikke kjent om dette skjedde i virkeligheten.

Det som derimot er sikkert, er at Nerissa Bowes-Lyon gikk bort 22. januar 1986, 66 år gammel. Hun hadde da levd under andres omsorg i over 40 år.

Ifølge Tatler var sykehuspersonalet de eneste som deltok i begravelsen. Katherine gikk som nevnt bort i 2014, nærmere bestemt 23. februar. Hun ble 87 år gammel, og hviler nå ved sin søsters side på kirkegården i Redhill i Surrey.

Dokumentaren fra 2011 slo fast at det ikke var kjent at søstrene noensinne hadde fått besøk fra kongefamilien på det psykiatriske sykehuset.

Etter at de to søstrenes skjebne ble kjent for allmennheten i 1987, fortalte dronningens kusine Lady Elizabeth Anson til BBC at kongefamilien ikke forsøkte å gjemme bort søstrene, og at mange i familien hadde besøkt dem, ifølge Los Angeles Times.

INGEN KOMMENTAR: Den britiske kongefamilien har aldri uttalt seg om de to søstrene. Her er de samlet i anledning dronningmoras 97-årsdag i 1997. Foto: Rex / Shutterstock / NTB
INGEN KOMMENTAR: Den britiske kongefamilien har aldri uttalt seg om de to søstrene. Her er de samlet i anledning dronningmoras 97-årsdag i 1997. Foto: Rex / Shutterstock / NTB Vis mer

Anson fortalte også til The Telegraph i 2014 at dronning Elizabeth skal ha blitt såret over at kongefamilien ble fremstilt så kaldt i dokumentaren. Hun uttalte også at kongefamilien alltid skal ha brydd seg om Nerissa og Katherine Bowes-Lyon.

Likevel har det aldri kommet noen uttalelse fra Buckingham Palace om Katherine og Nerissa Bowes-Lyon, bortsett fra en kort kommentar etter The Sun-artikkelen i 1987. Da uttalte slottet at dette var «Bowes-Lyon-familiens anliggende», og at kongefamilien ikke ville si noe om saken, ifølge Tatler.

LES OGSÅ: - Meghan lekket selv privat informasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer