VEKKET AV PUBLIKUM: Dronning Margrethe av Danmark fyller 70 år fredag 16. april, tradisjon tro ble hun vekket nøyaktig klokken 9 og vinket fra vinduet. Foto: Stella Pictures
VEKKET AV PUBLIKUM: Dronning Margrethe av Danmark fyller 70 år fredag 16. april, tradisjon tro ble hun vekket nøyaktig klokken 9 og vinket fra vinduet. Foto: Stella PicturesVis mer

Dronningen viste seg i morgenkåpe

Dronning Margrethe er 70 år i dag. - Hun er ikke redd for å se «uflidd» ut, sier sønnen.

SEHER.NO:  Fredag fyller dronning Margrethe II av Danmark 70 år.

Og hele det danske folk er ventet å ta del i feiringen, som starter klokken ni fredag morgen.

Da skal nemlig dronningen «vekkes» av offentligheten, som møter opp utenfor hennes soverom på Fredensborg. Og i tråd med de danske tradisjonene står så dronningen opp og vinker til folket fra sitt soveværelsesvindu, skriver Ekstra Bladet. 

- Presis klokken 09.00 ble dronning Margrethe vekket med kanonsalutt og mannskor utenfor sitt soveromsvindu. Både hun og prinsen kom tradisjon tro i vinduet i bare morgenkåper. Siden ble det hurrarop fra familie og venner, sier sier Se og Hørs hoffreporter, Kjell Arne Totland, som er tilstede til Seher.no.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary hadde med seg begge barna, som vinket med danske flagg. Mette-Marit vinket og jublet også sammen med kronprinsesse Victoria og hennes forlovede Daniel Westling.


- Det er en gammel dansk tradisjon at familien og venner vekker bursdagsbarnet og andre jubilanter med morgensang. Og Margrethe følger tradisjonen. Jeg har opplevd dette noen ganger her på Fredensborg i årenes løp. Og jeg synes alltid det er like rørende og stemningsfullt, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland til Seher.no.

 - Det blir jo litt spesielt når det er dronningen som hylles på denne måten, og viser seg i morgenkåpe og noen ganger med fletter eller utslått hår.


I et intervju med Ritzau forteller kronprins Frederik av Danmark at han gleder seg til å ta del i morens feiring, men at folket ikke må bli sjokkerte dersom moren dukker opp i soveromsvinduet med håret til alle kanter. 

Ifølge kronprinsen er nemlig moren alt annet enn forfengelig, selv om det nå er hennes 70-årsdag.

- Hun er ikke redd for å se «uflidd» ut. Der er hun 100 prosent oppriktig. Hun er overhodet ikke forfengelig med den slags. Forfengelighet ligger ikke i hennes natur, sier han.

Forhåpentligvis vil imidlertid Margrethe være litt mer stelt når hun klokken 12 stiller seg opp for å fotograferes og vinke til folket fra balkongen på Amailienborg. 

Deretter har den danske regenten et fullstappet bursdagsprogram. 

Klokken 12. 40 skal hun nemlig kjøres gjennom Københavns gater, før hun klokken 13.00  skal spise offisiell frokost på Rådhuset. Klokken 13.50 vinker hun nok en gang til folket, denne gangen fra balkongen på Rådhuset. 

Etter brunsjen kjøres dronningen tilbake til sitt hjem, hvor hun så skal forberede seg til middag og dans på Fredensborg Slott, som starter klokken 19.15.

Selv om den store feiringen starter fredag, har det vært folkefest i forbindelse med 70-årsdagen i flere uker allerede.

I forrige uke ble det åpnet flere utstillinger til ære for dronningen rundt om i landet, og tirsdag ble det arrangert festmiddag for det offisielle Danmark på Christianborg Slott.

Torsdag kveld ble det også holdt gallaforestilling i Det Kongelige Teater, men på grunn av vulkanutbruddet på Island, var kun kronprinsesse Mette Marit tilstede fra den norske kongefamilien.

Resten av det norske og svenske kongehus er ventet å ankomme København i dag, for å ta del i middagen på Fredensborg.
 
Ifølge Marianne Hagen, kommunikasjonssjef på Slottet, var planen torsdag kveld at både kronprins Haakon, som befinner seg i London, samt kongeparet skal kjøre bil til København fredag.

- Kronprins Haakon kjører bil gjennom Eurotunnelen, og kongeparet skal også kjøre. Dronning drar litt tidligere fredag, mens Kongen drar etter statsråd, sier hun til Seher.no.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vårtipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Danskene vil kvitte seg med dronningen