Prins Philip pensjonerer seg:

- Dronningen vil nok savne ham ute på jobb

Dronning Elizabeths ektemann fratrer sine offisielle plikter.

TREKKER SEG TILBAKE: Ektemannen til dronning Elizabeth, prins Philip, vil fratre alle sine offisielle plikter fra høsten av. Her er dronningparet avbildet sammen etter en kongelig gudstjeneste i Leicester Cathedral i april. Foto: Alan Davidson/SilverHub/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
TREKKER SEG TILBAKE: Ektemannen til dronning Elizabeth, prins Philip, vil fratre alle sine offisielle plikter fra høsten av. Her er dronningparet avbildet sammen etter en kongelig gudstjeneste i Leicester Cathedral i april. Foto: Alan Davidson/SilverHub/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Torsdag formiddag annonserte Buckingham Palace at prins Philip (95), ektemannen til dronning Elizabeth (91), trekker seg fra sine offisielle plikter.

Ifølge kunngjøringen vil 95-åringen fratre disse pliktene fra og med høsten. Prins Philip har den fulle støtte fra sin kone, dronning Elizabeth.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier følgende til Seoghør.no om nyheten om at prins Philip nå vil trekke seg tilbake:

- Dette kommer nok litt uventet på alle som så prinsgemalen ute «på jobb» onsdag. Jeg så ham selv på BBC, og han så faktisk bedre og mer velopplagt ut enn på lenge - smilende og blid. Men kanskje var det fordi han hadde bestemt seg, og bar på «hemmeligheten», mener Totland.

Saken fortsetter nedenfor.

- Dronningen vil nok savne ham

Han legger imidlertid til at prinsen snart fyller 96 år, og at han har hatt sine helseplager og sykehusopphold de siste årene. Totland understreker at prins Philip har gjort en svært god jobb som sin kones støtte gjejnnom alle år.

- Dronning Elizabeth vil nok savne ham ved sin side «ute på jobb», men hun håper nok at hun nå kanskje får beholde ham lenger, sier kongehuseksperten.

Caroline Vagle, kongehusekspert og hoffreporter i Se og Hør, mener at det ikke er veldig overraskende at prins Philip velger å trekke seg tilbake i løpet av 2017.

- Prins Philip fyller 96 år i juni, og alderen i seg selv sier jo sitt. Det er ikke rart at han ønsker mer ro.

Saken fortsetter nedenfor.

LANGVARIG TJENESTE: Prins Philip har vært prinsegemalen til dronning Elizabeth i 64 år. Foto: AFP / NTB scanpix
LANGVARIG TJENESTE: Prins Philip har vært prinsegemalen til dronning Elizabeth i 64 år. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Vagle legger til at det er sannsynlig at prinsen nå velger å pensjonere seg fra sin offisielle rolle av helsemessige årsaker.

- Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste årene. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke. Dronningen har imidlertid sagt at hun sitter på tronen livet ut, men det hindrer ikke hennes ektemann i å trekke seg tilbake, sier Vagle til Seoghør.no.

Prins Philip er ikke alene

Hoffreporteren legger til at prins Philips avgjørelse kommer et drøyt år etter at ektemannen til dronning Margrethe (77), prins Henrik (82), valgte å gjøre det samme.

- Det samme skjedde i Danmark i årsskiftet 2015/2016. Da avslørte dronning Margrethe i sin nyttårstale at ektemannen, prins Henrik, ville pensjonere seg. Dronningen sa at hun så frem til fortsatt å ivareta sine oppgaver, men det er vel liten tvil om at hun likevel har følt seg ensom uten sin make ved sin side i offisielle sammenhenger. Etter så mange år i tospann, er det tross alt en stor overgang, sier Caroline Vagle.

Ifølge kunngjøringen fra Buckinham Palace vil dronning Elizabeth opprettholde et fullt program med offisielle forpliktelser, med støtte fra øvrige medlemmer av kongefamilien.

Saken fortsetter nedenfor.

STOR INTERESSE: En rekke britiske tv-stasjoner og nyhetsmedier har møtt opp utenfor Buckingham Palace i formiddag. Foto: NTB Scanpix
STOR INTERESSE: En rekke britiske tv-stasjoner og nyhetsmedier har møtt opp utenfor Buckingham Palace i formiddag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 95 år gamle prinsen og hertugen av Edinburgh kommer imidlertid til å delta på arrangementer som allerede er planlagt fram til august, både alene og sammen med dronningen.

«Deretter vil ikke hertugen takke ja til nye invitasjoner til besøk og engasjementer, men han kan fortsatt velge å delta på enkelte offisielle arragementer fra tid til annen», heter det i kunngjøringen fra Buckingham Palace.

Kunngjøringen kom etter at det i morgentimene torsdag ble kjent at det britiske hoffet hadde blitt innkalt til et hastemøte samme natt.

Dette fikk britiske medier til å spekulere i om det britiske kongehuset skulle komme med en uttalelse om helsetilstanden til prins Philip eller dronning Elizabeth.

LES OGSÅ: Slottet innkalte til hastemøte i natt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer