Jordan:

Dronningen raser: - Ondsinnet

Dronning Noor bryter tausheten om sønnens husarrest.

UTTALELSE: Dronning Noor (til venstre) kommenterer sønnens husarrest på Twitter. Her er hun med Spanias eks-kongepar i 1999. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB
UTTALELSE: Dronning Noor (til venstre) kommenterer sønnens husarrest på Twitter. Her er hun med Spanias eks-kongepar i 1999. Foto: Nils Jorgensen / REX / NTB Vis mer
Publisert

Lørdag kveld kom det meldinger om at den jordanske prinsen Hamzah (41) angivelig har blitt satt i husarrest. Han er halvbroren til Jordans kong Abdullah II (59), som har regjert siden faren kong Hussein døde i 1999.

Den politiske situasjonen i Jordan er nå uavklart.

I en video sendt til BBC fra prinsens advokat har prins Hamzah beskyldt landets ledere for korrupsjon, inkompetanse og trakassering, samtidig som han hevdet at han er plassert i husarrest, skriver NTB.

MOR OG SØNN: Prins Hamzah og mora dronning Noor i 2004. Foto: Hussein Malla / AP / NTB
MOR OG SØNN: Prins Hamzah og mora dronning Noor i 2004. Foto: Hussein Malla / AP / NTB Vis mer

Nå bryter prins Hamzahs mor, dronning Noor (69) tausheten etter det siste døgnets hendelser i Jordan. Hun kritiserer det hun kaller «ondsinnet baksnakking».

- Jeg ber for at sannhet og rettferdighet vil gjøre seg gjeldende for alle de uskyldige ofrene for denne onde baksnakkingen, skriver dronningen på Twitter.

I videoen BBC publiserte hevder prinsen at han fikk besøk av myndighetene lørdag, og at han skal ha blitt nektet å forlate huset, samt snakke med andre mennesker.

KAOS: Politiet måtte holde opprørere unna det norske kongeparet i Chile. Video: Anders Johan Stavseng Vis mer

14 arrestert

Prins Hamzah er sønn av avdøde kong Hussein og hans amerikanske kone, dronning Noor, mens kong Abdullah er sønn av en av hans tidligere koner, Muna Al-Hussein.

Hamzah var tidligere landets kronprins, men kongen valgte i 2004 å frata ham denne tittelen, ifølge NTB.

Jordans visestatsminister og utenriksminister Ayman Safadi hevdet på en pressekonferanse søndag at prins Hamzah skal ha planlagt å destabilisere landet ved å samarbeide med utenlandske partier i et «ondsinnet komplott», ifølge Sky News.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Minst 14 personer er arrestert i landet for å ha kritisert kongemakta.

Safadi hevder også at et utenlandsk etterretningsbyrå skal ha vært i kontakt med prins Hamzahs kone for å forsøke å få dem ut av landet med fly.

- Svært uvanlig

Ifølge NTB har hæren i landet sagt at Hamzah er blitt bedt om å «stoppe noen aktiviteter» som kan true sikkerheten og stabiliteten i landet. Lørdag kom det enkelte meldinger om at det dreide seg om et kuppforsøk.

Det er svært uvanlig at medlemmer av den innerste kretsen i kongefamilien i Jordan kritiserer hvordan landet blir styrt.

2014: Dronning Noor sammen med kong Harald på i Fugleværelset på slottet i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
2014: Dronning Noor sammen med kong Harald på i Fugleværelset på slottet i 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Dette er noe kongen ikke aksepterer eller tolererer. Dette er årsaken til at vi ser det som har skjedd. Denne saken er nå mer eller mindre avsluttet, sier den jordanske analytikeren Labib Kamhawi til AFP, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Venter sitt første barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer