Dronning Margrethe:

Dronningen med historisk fravær

Har ikke vist seg på to måneder.

ISOLERT: Dronning Margrethe er nærmest isolert fra den danske befolkningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ISOLERT: Dronning Margrethe er nærmest isolert fra den danske befolkningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Den pågående coronapandemien har krevd sitt av jordens befolkning, og her til lands nærmer vi oss årsdagen for fjorårets første lockdown med stormskritt.

Det har gjort at befolkningen har levd isolert fra både venner, familie og resten av folket i ett år. Det inkluderer også naturligvis de kongelige, og her til lands har kongeparet kun vist seg offentlig ved helt spesielle anledninger. Deler av kongefamilien var blant annet raskt på plass da katastrofen rammet Gjerdrum like før nyttår.

I Danmark er det nå to måneder siden danskene har fått et glimt av dronning Margrethe (80). Det er historisk lenge.

Ifølge danske Se og Hør har det nemlig ikke skjedd tidligere at danskene ikke ser eller hører fra regenten på så lang tid. Nå sitter altså dronningen på Amalienborg slott alene og venter på at pandemien skal ta slutt.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Holder seg hjemme

I fjor fylte dronning Margrethe 80 år. Hun har imidlertid ikke roet ned på sine kongelige plikter, og er vanligvis en svært travel dame.

I år skulle hun blant annet vært på skiferie her til lands, i tillegg til å holde seg opptatt med en hel del kongelig arbeid. Den årlige turen til Norge ble det naturligvis ikke noe av, og kalenderen hennes er for tiden tom som følge av pandemien.

Sist danskene fikk et glimt av dronningen var 4. januar. I tiden etter har det danske hoff vært påpasselige med å holde 80-åringen hjemme, fordi de vet godt hvor store folkemengder som samler seg når hun først er på plass.

- Som de fleste dansker holder dronningen seg hovedsakelig hjemme under nedstengingen av Danmark, og møter kun et begrenset antall personer - herunder medarbeidere i kongehuset, forteller Lene Balleby, kommunikasjonssjef i det danske kongehus, til danske Se og Hør.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Vaksinert

I likhet med det norske kongeparet er dronning Margrethe vaksinert mot Covid-19. På årets aller første dag fikk hun første dose, og skal ifølge en pressemelding gitt av det danske kongehuset ha blitt ferdig vaksinert tre uker senere.

Det betyr derimot ikke at den danske regenten er fri til å møte folk og leve som før, da Danmarks befolkning fremdeles lever under strenge smittevernstiltak.

At dronningen bortimot isoleres fra befolkningen, er ikke alle nødvendigvis like glade for. Om en drøy måned fyller hun nemlig 81 år, og i en normal hverdag ville dagen blitt feiret storslått - blant annet ville hun hilst folket fra slottsbalkongen.

I fjor falt fødselsdagen rett etter at pandemien brøt ut, og det som skulle bli flere uker med feiring, ble avlyst.

TRADISJON: Her hilser den dronningen og kronprinsfamilien på folket fra slottsbalkongen på dronningens 79-årsdag. Foto: Robin Utrecht/ ABACAPRESS/ NTB
TRADISJON: Her hilser den dronningen og kronprinsfamilien på folket fra slottsbalkongen på dronningens 79-årsdag. Foto: Robin Utrecht/ ABACAPRESS/ NTB Vis mer

- I lys av utbredelsen av Covid-19 og dens konsekvenser for samfunnet, har dronningen besluttet å avlyse alle kongehusets planlagte aktiviteter og begivenheter i forbindelse med den kommende 80-årsdagen i april, lød det i pressemeldingen.

En måned før 81-årsdagen ser det ut til at heller ikke årets bursdag kan bli feiret på normalt vis.

LES OGSÅ: - Noe har endret seg mellom dem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer