Meghan og Harry i krisemøte:

Dronningen godtar hertugparets krav

Mandag kveld holdt dronning Elizabeth krisemøte på Sandringham.

KRISEMØTE: I møtet diskuterte dronning Elizabeth løsninger på situasjonen som har oppstått etter at hertuginne Meghan og prins Harry valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix
KRISEMØTE: I møtet diskuterte dronning Elizabeth løsninger på situasjonen som har oppstått etter at hertuginne Meghan og prins Harry valgte å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble det kjent at hertuginne Meghan (38) og prins Harry (35) ønsker å trekke seg tilbake fra sine kongelige plikter og ikke lenger være framtredende medlemmer av den britiske kongefamilien.

I hertugparets kunngjøring kom det også fram at de ønsker å være økonomisk uavhengige, og at de vil bo delvis i Storbritannia og Amerika.

Meghan og Harrys overraskende beslutning har vekket stor oppsikt i internasjonale medier, ikke minst fordi de angivelig ikke skal ha informert dronning Elizabeth (93) før nyheten ble offentlig kjent.

Mandag kveld holdt den britiske monarken krisemøte på godset Sandringham i Norfolk, der prins Harry og dronninga diskuterte situasjonen for første gang ansikt til ansikt.

Prins William og prins Charles (71) skal også ha deltatt. Hertuginne Meghan befinner seg for tida i Canada med sønnen Archie og skal angivelig ha vært tilstede via telefon.

Blant temaene som ble tatt opp er parets ønske om økonomisk selvstendighet, deres kongelige titler, bosted og plikter.

Nå opplyser dronning Elizabeth i en offisiell uttalelse at hun går med på hertugparets krav, og at hun støtter deres valg om å skape et nytt liv.

Av uttalelsen kommer det også fram at hun helst ser at de forblir fullverdige medlemmer av den britiske kongefamilien.

- Vi respekterer deres ønske om et mer selvstendig liv, heter det i kunngjøringen.

- Konstruktive samtaler

Ifølge Sky News skal dronninga ha hatt konstruktive samtaler med de andre medlemmene av den britiske kongefamilien mandag. Ifølge nettstedet vil det i løpet av noen dager komme en konkret plan på hvordan den nye avgjørelsen blir.

- I dag har familien hatt veldig konstruktive diskusjoner om framtida til mitt barnebarn og hans familie, heter det i uttalelsen fra Buckingham Palace, ifølge Sky News.

Ifølge nettstedet skal sentrale medlemmer av den britiske kongefamilien nå ha forlatt Sandringham etter møtet.

- Selv om vi ville ha foretrukket at de forblir heltidsarbeidende medlemmer av kongefamilien, respekterer og forstår vi deres ønske om å leve et mer selvstendig liv som familie.

Det kommer også fram at hertugparet ikke ønsker å leve på offentlige midler.

- Det er derfor blitt enighet om at vil være en overgangsperiode der Sussex-familien vil tilbringe tid i Canada og Storbritannia, heter det videre i dronningas uttalelse.

- Dette er kompliserte saker som min familie skal løse, og det er noe mer arbeid som skal gjøres, men jeg har bedt om at den endelige beslutningen skal tas i løpet av noen dager.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ønsker kjapp løsning

Dronning Elizabeths innkallelse til krisemøtet mandag har vært bredt dekket den siste tida, og i forkant har det vært varslet at en rekke problemstillinger ville bli tatt opp på møtet.

- Det er nok mange spørsmål som skal opp til debatt, når prins Harry møter familien ansikt til ansikt i dag. Jeg tror alle er innstilt på å finne en løsning for at Harry og Meghan skal få trekke seg tilbake, men det er mye som må avklares, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle nylig.

Mandag listet Sky News opp 13 spørsmål som kan kunne dukke opp under krisemøtet. De skrev likevel at det neppe ville komme en endelig avgjørelse i løpet av dagen.

- Jeg tror vi kommer til å høre om potensielle videre steg seint mandag, men jeg mistenker at det å slå fast en endelig plan vil ta tid. Det er så mye som står på spill, sa avisas kongehusekspert, Rhiannon Mills.

En kilde ved Slottet hevdet likevel at dronninga ønsker at en løsning blir jobbet fram i løpet av dager, heller enn uker.

Temaer som står på agendaen for møtet er kongelige titler, apanasje, økonomi, sikkerhet, skatt og bosted.

TAR TIL TÅRENE: Prins Harry blir svært sentimental når han snakker om foreldrerollen under den årlige WellChild Awards i London. Video: NTB Scanpix / Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: - Kongen er i bedring

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer