Dronning Elizabeth:

Dronningen fjernes

Dronning Elizabeth regjerer i flere land enn Storbritannia. Nå varsler imidlertid en øynasjon at de vil erstatte henne som statsoverhode i slutten av måneden.

ERSTATTES: En øynasjon vil bytte ut dronning Elizabeth som statsoverhode i slutten av måneden. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB
ERSTATTES: En øynasjon vil bytte ut dronning Elizabeth som statsoverhode i slutten av måneden. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Vis mer
Publisert

Britiske dronning Elizabeth (95) er blant de mest respekterte monarkene i hele verden, og har sittet på tronen siden 1950-tallet.

Det er imidlertid ikke bare hjemme i Storbritannia hun kan kalle seg dronning. Samveldet av nasjoner består i dag av 54 nasjoner, som hovedsakelig er tidligere britiske kolonier.

Dronningen er samveldets leder, og er derfor statsoverhode i mange av landene Storbritannia tidligere regjerte over.

Blant dem Barbados, som tidligere har gitt uttrykk for at de ønsker å kvitte seg med dronninga og distansere seg fra sin britiske fortid. Fram til nå har de dog ikke klart det.

FANGET PÅ KAMERA: Denne kommentaren fra Dronning Elizabeth skaper stor oppmerksomhet. Foto: PA Media. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nå skriver imidlertid National Geographic at den karibiske øya, som lenge har blitt kalt Lille England, blir republikk i slutten av måneden.

Samveldet

Den britiske monarken vil med det bli erstattet av øyas nåværende generalguvernør Sandra Mason, som blir Barbados første president.

Allerede i 1998 ble det foreslått at øynasjonen skulle bli en republikk, men det ble ikke noe av. På 1970-tallet ble Guyana, Trinidad og Tobago og Malta alle republikker.

Den mellomstatlige organisasjonen Samveldet av nasjoner har som formål å fremme demokrati, menneskerettigheter og fri handel, og fokuserer især på ungdom i medlemslandene.

LES OGSÅ: Prinsesse Sofia overrasker

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer