Harry og Meghans sjokkavgjørelse:

- Dronningen er skuffet

Hertugparet varslet onsdag at de ville trekke seg tilbake, noe som skal ha kommet overraskende på det britiske kongehuset.

SKUFFET: Dronning Elizabeth skal ikke ha satt særlig pris på den overraskende uttalelsen fra hertugparet. Her er hun og hertuginne Meghan ute på oppdrag sammen i juni 2018 - kort tid etter at Meghan giftet seg med prins Harry. Foto: NTB scanpix
SKUFFET: Dronning Elizabeth skal ikke ha satt særlig pris på den overraskende uttalelsen fra hertugparet. Her er hun og hertuginne Meghan ute på oppdrag sammen i juni 2018 - kort tid etter at Meghan giftet seg med prins Harry. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) publiserte onsdag en kunngjøring om at de trekker seg tilbake fra sine offentlige roller. Siden kom det en uttalelse fra det britiske kongehuset, som lyder slik:

«Diskusjoner med hertugen og hertuginnen av Sussex er på et tidlig stadium. Vi forstår deres ønske om å ta en annen tilnærming, men dette er kompliserte saker som vil ta tid å jobbe seg gjennom».

- Den kongelige familien er «såret»

Uttalelsen får kongehuseksperter til å reagere, som mener at hertugparets kunngjøring slett ikke var klarert med den kongelige familien.

Kongehusekspert for BBC, Jonny Dymond, skriver på Twitter at nyhetsnettstedet har vært i kontakt med kilder på Slottet.

- BBC blir fortalt at seniormedlemmer i den kongelige familien er «såret» over kunngjøringen om at Harry og Meghan trekker seg fra sine kongelige roller. Kilden bekrefter at ingen medlemmer av den kongelige familien ble konsultert, skriver han.

Sky News skriver at de erfarer at dronningen selv er skuffet over at ikke hertugparet tok kunngjøringen opp med henne på forhånd.

- Jeg er blitt fortalt at uttalelsen var skrevet ene og alene av hertugen og hertuginnen av Sussex - ingen seniormedlemmer fra den kongelige familien ble konsultert før den ble sluppet, sier deres kongehusekspert Rhiannon Mills.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, synes ikke det er rart om dronningen er skuffet, dersom det er slik at kunngjøringen ikke er avklart med henne.

- Vi ser jo hvor mye negativ omtale nettopp det får. Britene har stor respekt for monarken sin, og liker ikke at Harry og Meghan setter henne i en vanskelig situasjon, sier hun.

Varsler storm

Saken har ført til at spekulasjoner om konflikt innad i kongehuset har fått nytt liv. Flere ekspert spår også at avgjørelsen vil skape storm i Storbritannia.

- Dette er et par som har blitt mye kritisert - særlig Meghan. Jeg lover at det vil komme overskrifter om at det er Meghan som har overtalt Harry til å forlate kongehuset, sier hoffekspert Jenny Alexandersson til svenske Aftonbladet.

JULEBORDSINSPIRASJON: La deg inspirere av hårsveisen til Meghan Markle når julebordssesongen kommer i gang. Vis mer

Også Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng mener at hertugparet har kjørt et sololøp.

Vagle mener opptrinnet skaper unødvendig mye spekulasjoner, og negative tilbakemeldinger.

- Og ikke minst grobunn for ryktene om at det er konflikter mellom de ulike partene, sa hun onsdag.

De er imidlertid ikke overrasket over avgjørelsen om å trekke seg tilbake.

Gjort seg upopulære

Vagle mener de har gitt tydelige signaler på at ikke alt har vært bare fryd og gammen. Stavseng sier at det lenge har ligget i kortene.

- Paret har i hjemlandet blitt kraftig kritisert for sin dobbeltmoral. De snakker høyt om bærekraftige fremtidsmål, samtidig som de sverger til privatfly og ekstravagante luksusferier. Under den offisielle reisen til Sør-Afrika i høst benyttet de anledningen til å gå i strupen på pressen og fremstå som ofre fremfor å bruke muligheten til å fremme representasjonsarbeidet, noe som også falt i dårlig jord i hjemlandet, sier han.

NEI: Alt gikk ikke helt etter planen da Hertuginne Meghan Markle skulle hilse på en gammel venn på et veldedighetsarrangement. Video: Rød Løper/AP DV Vis mer

Han tror også at den angivelige riften med storebroren, prins William (37), har bidratt til avgjørelsen, noe han tror er vondt å svelge for dronningen.

- Det må føles som å bli dolket i ryggen for henne. Dronning Elizabeth har gjort alt for å legge til rette for Meghan og Harry, men det har tydeligvis ikke vært nok.

LES OGSÅ: Oppklarer Meghan-rykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer