Dronningen ble meldt død etter BBC-tabbe

Flere ting gikk galt da en av kanalens journalister skapte kaos på sosiale medier onsdag.

I LIVE: Buckingham Palace måtte i går rykke ut og tilbakevise BBC-journalistens påstand. Her fra åpningen av parlamentet i mai.Pictured: Camilla, Duchess of Cornwall, Prince Charles, Prince of Wales, Queen, Queen Elizabeth, Duke of Edinburgh, Prince Philip
Ref: SPL1037875  270515  
Picture by: Splash News

Splash News and Pictures
Los Angeles:	310-821-2666
New York:	212-619-2666
London:	870-934-2666
photodesk@splashnews.com
 Foto: Splash News
I LIVE: Buckingham Palace måtte i går rykke ut og tilbakevise BBC-journalistens påstand. Her fra åpningen av parlamentet i mai. Pictured: Camilla, Duchess of Cornwall, Prince Charles, Prince of Wales, Queen, Queen Elizabeth, Duke of Edinburgh, Prince Philip Ref: SPL1037875 270515 Picture by: Splash News Splash News and Pictures Los Angeles: 310-821-2666 New York: 212-619-2666 London: 870-934-2666 photodesk@splashnews.com Foto: Splash News Vis mer

SEOGHØR.NO: Det hersket i går full forvirring i England etter at BBC-journalisten Ahmen Khawaja på sin twitterkonto meldte at Englands dronning Elizabeth (89) var død.

Først sendte BBC-journalisten ut en melding om at dronningen var innlagt på King Edward 7th Hospital i London, deretter at dronningen var død. Så oppdaterte hun med at dronningen ikke var død likevel, men var under behandling.

Trodde øvelse var virkelig

image: Dronningen ble meldt død etter BBC-tabbe

Nå har det blitt kjent at foranledningen var at BBC øvde seg på hvordan mediebedriften skulle håndtere monarkens død.

Det som ikke skulle skje, skjedde. En journalist overhørte øvelsen og trodde den var reell.

Hun ville være først ute med nyheten - og det ble hun.

Tweeten ble sendt ut, og dermed gikk alarmen i alle nyhetsredaksjonene i England.

Tyske Bild og CNN Newsource plukket opp tweeten. Dermed var sirkuset i gang.

Da den pinlige blunderen ble oppdaget ble tweetene raskt slettet, og Ahmen oppdaterte sin konto med «Falsk alarm. Har slettet tidligere tweets».

Var på sykehuset

Tilfeldigvis var faktisk dronning Elizabeth samme dag på King Edward 7th Hospital for en rutinesjekk, og for å unngå videre spekulasjoner måtte en talsmann ved Buckingham Palace rykke ut og forklare at dette var en planlagt rutinesjekk, og at dronningen er ved god helse.

BBC-journalisten fikk kalde føtter da hun skjønte hva hun hadde stelt i stand, og sendte ut en ny melding om at hun hadde lagt igjen telefonen hjemme, og at noen hadde hacket den, skriver avisen London Evening Standard.

I LIVE: Buckingham Palace måtte i går rykke ut og tilbakevise BBC-journalistens påstand. Foto: Afp
I LIVE: Buckingham Palace måtte i går rykke ut og tilbakevise BBC-journalistens påstand. Foto: Afp Vis mer

Men forsøket på løgn og bortforklaring førte bare til mer bråk.

Prøvde først å nekte

Ledelsen i BBC prøvde først å nekte for at tweeten var sendt, men etter at en skjermdump av tweeten ble publisert på NBC News så BBC seg nødt til å beklage.

BBC ville imidlertid ikke bekrefte om journalisten Ahmen Khawaja befant seg i samme bygning som øvelsen foregikk.

For øvelsen var reell. Men en ting er ihverfall sikkert, neste gang tenker hun seg nok om to ganger før hun sender ut en tweet basert på noe hun overhører på jobb...

LES OGSÅ: Mette-Marit kan håve inn 7 millioner