Prins Joachim:

- Dronningen ba meg dra

Prins Joachim kommenterer den omstridte flyttingen.

KOMMENTERER FLYTTINGEN: I sommer flyttet prins Joachim og familien til Paris, en avgjørelse som har vært svært omdiskutert i Danmark. Nå kommenterer prinsen selv flyttingen, og kommer med oppsiktsvekkende uttalelser rundt avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix
KOMMENTERER FLYTTINGEN: I sommer flyttet prins Joachim og familien til Paris, en avgjørelse som har vært svært omdiskutert i Danmark. Nå kommenterer prinsen selv flyttingen, og kommer med oppsiktsvekkende uttalelser rundt avgjørelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I sommer flyttet prins Joachim (50), kona prinsesse Marie (43) og deres to barn, prins Henrik (10) og prinsesse Athena (7), til Frankrike.

Årsaken er at danskeprinsen skal ta landets høyest rangerte militære lederutdannelse.

Oppholdet, som ble annonsert av det danske kongehuset i januar, skal etter planen vare frem til neste sommer. I løpet av disse månedene vil prinsen og hans familie fortsatt motta apanasje, noe som har vært svært omdiskutert i Danmark.

Nå kommenterer Joachim selv den kontroversielle flyttingen.

- Oppfordret av dronningen

Det er til danske Se og Hør at prinsen nå kommer med de oppsiktsvekkende uttalelsene rundt sitt Frankrike-opphold. Det gjorde han da han nylig møtte pressen i forkant av en middag i rådhuset i Paris, Hôtel de Ville, sammen med Danmarks ambassadør til Frankrike og kronprinsparet Frederik (51) og Mary (47).

FLYTTET: Prins Joachim og prinsesse Marie tok i sommer med seg prins Henrik og prinsesse Athena til Paris. Det har vært en omdiskutert avgjørelse. Foto: NTB Scanpix
FLYTTET: Prins Joachim og prinsesse Marie tok i sommer med seg prins Henrik og prinsesse Athena til Paris. Det har vært en omdiskutert avgjørelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På spørsmål om han selv mener det burde skje en endring i hans apanasje, ettersom han har forlatt Danmark, svarer prinsen kontant at han er i landet på vegne av Danmark.

- Vet du hva, jeg er her på vegne av Danmark. Jeg har mye å gjøre her. Og så skylder jeg også å si at jeg ble sterkt oppfordret til dette av dronningen, svarte en tydelig irritert prins Joachim til den oppmøtte pressen.

- Frosset ut

Reaksjonen kan settes i sammenheng med en lengre tids skriverier i danske medier omkring flyttingen.

Ikke nok med at det ble påpekt at det å ta med seg de 3,8 millioner danske kroner han mottar årlig, tilsvarende drøye 5 millioner norske kroner, til utlandet var grunnlovsstridig. Danske Se og Hør har også skrevet at prins Joachim nærmest ble frosset ut av kongehuset etter prins Henriks død i februar i fjor.

Bladet har videre påstått at det å flytte til Frankrike kom som følge av en lengre tids maktkamp innad i kongefamilien. Nå sier altså Joachim selv at det var dronning Margrethe som oppfordret ham til oppholdet, uten å utdype ytterligere.

Den danske kongehuseksperten Søren Jakobsen, som var en av dem som rettet kritikk mot kongehuset for apanasje-avgjørelsen, uttalte også i sommer at prins Joachim og familien trolig aldri vil flytte hjem igjen til Danmark.

- Det er ikke noe som binder ham (prins Joachim journ.anm.) til Danmark, og det er ikke tvil om at det er et dårlig forhold mellom Joachim og kronprinsen, sa han til det danske ukebladet, og la til at han tror prinsen vil gjøre alt han kan for å få være borte fra Danmark.

Han er videre overrasket over prinsens reaksjon på spørsmålet som har opptatt danskene de siste månedene, og mener 50-åringen viser seg fra en arrogant side og ikke forholder seg til kjernen i saken.

- Jeg synes han tar det litt arrogant. Saken er jo at prins Joachims mor burde ha tatt apanasjen opp med statsministeren, og det gjorde hun ikke, sier Jakobsen til BT.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Nær sin avdøde far

Prinsen har, i likhet med sin far, vært en kontroversiell skikkelse i det danske kongehuset. 50-åringen, som i en årrekke ble omtalt som «partyprins» av tabloidpressen, har opp gjennom skapt overskrifter med alt fra pengebruk og valg av antrekk, til råkjøring og skilsmisse.

I anledning sin 50-års dag i sommer, stilte prinsen i et lengre intervju med det danske ukebladet Alt for Damerne. Der kom det fram at prins Joachim hadde et svært nært forhold til sin franskfødte, avdøde far.

Også prins Henrik var kjent for å være en fargeklatt i kongefamilien, og skapte en rekke overskrifter med alt fra misnøye med sin posisjon i kongefamilien, til uttalelser om at kvinner ikke burde være husets overhode.

Danske Se og Hør mener prins Henriks dødsfall snudde opp ned på strukturen i kongehuset, og at det nå ble mindre plass og færre oppdrag til prins Joachim. Løsningen på prinsefamiliens tomme kalendere, skal dermed skal ha blitt at de flyttet til den franske hovedstaden, skrev ukebladet.

TETT BÅND: Prins Joachim sto sin fransk-fødte far svært nær. Etter hans død mener flere kongehuseksperter at strukturen i kongehuset er endret. Her er far og sønn avbildet under en jakt i 2004. Foto: NTB Scanpix
TETT BÅND: Prins Joachim sto sin fransk-fødte far svært nær. Etter hans død mener flere kongehuseksperter at strukturen i kongehuset er endret. Her er far og sønn avbildet under en jakt i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Endringen i det danske kongehuset ble også påpekt av historiker og adjunkt ved Professionshøjskolen Absalon, Lars Hovbakke Sørensen.

- Etter prins Henriks død er kronprinsparet blitt svært sentrale. De har fått en mer framtredende rolle. Det er dronningen, Frederik og Mary som utgjør kongehuset i dag, sa Hovbakke Sørensen til den danske avisa BT kort tid etter Joachims flytteplaner ble kjent.

LES OGSÅ: Brudd for Rune Larsen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer