Dronning Sonja

Dronning Sonjas eksklusive veskesamling

Dronning Sonja elsker klassiske designvesker, men følger også med på trendene.

DESIGNVESKE: Dronning Sonja har alltid matchende vesker til antrekkene sine, som denne lekre fløyelsvesken med broderier fra Gucci. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
DESIGNVESKE: Dronning Sonja har alltid matchende vesker til antrekkene sine, som denne lekre fløyelsvesken med broderier fra Gucci. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Dronning Sonja (84) har en sjelden god teft for stil, og imponerer stadig med elegante antrekk planlagt til fingerspissene.

Hun overlater sjelden noe til tilfeldighetene, og er en mester til å finne tilbehør som sko, smykker, sjal og vesker som matcher antrekkene perfekt. Og det er nettopp veskene vi skal ta en nærmere titt på nå.

Etter mange tiår som først landets kronprinsesse - og deretter dronning, kan hun skilte med en imponerende samling designvesker. Her finner vi alt fra helt spesielle IT-vesker til klassikere som aldri går av moten.

UDØDELIG MOTE: Dronning Sonja er en stor fan av vesker fra Chanel. Foto: Lise Åserud / NTB
UDØDELIG MOTE: Dronning Sonja er en stor fan av vesker fra Chanel. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Først og fremst har dronningen vesker i sistnevnte kategori. Vesker som kan brukes år etter år, og aldri går ut av moten. Ja, som for eksempel de ikoniske veskene fra det franske motehuset Chanel, som ble grunnlagt av Gabrielle Bonheur «Coco» Chanel i 1910.

17. MAI: Dronning Sonja hadde et spesifikt krav til kjendisdatteren som var kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

Mange Chanel-vesker

Dronningen har nemlig en solid samling av disse drømmeveskene i ulike farger og former - identifisert av blant andre nettstedet UFO No More.

De klassiske modellene fra det eksklusive motehuset har et uttrykk som fungerer godt til ulike anledninger, og er dessuten tidløse som få. Med andre ord en perfekt kombinasjon for en dronning som er opptatt av stil og mote, men også gjenbruk.

HVIT KLASSIKER: Dronning Sonja med sin hvite, klassiske Chanel, som hun også har varianter av i beige, brunt, marine og sort. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
HVIT KLASSIKER: Dronning Sonja med sin hvite, klassiske Chanel, som hun også har varianter av i beige, brunt, marine og sort. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- En Chanel-veske er en evig klassiker. Siden den kan brukes i alle sammenhenger er det også et bærekraftig alternativ som aldri blir umoderne. Det er så klart et ettertraktet luksusprodukt, men står allikevel for en lavmælt eleganse, forteller Åsa Formark, eier av Velouria Vintage i Oslo, til Se og Hør.

Hun understreker at siden dronningen har en samling med flere vesker i ulike farver og fra ulike tiår, er kombinasjonsmulighetene mange.

Kjendisstylist Jan Thomas forklarer at dronningens veskevalg neppe er påvirket av det aktuelle motebildet.

- Kjøper man klassiske og tidløse vesker så har det lite med moter og trender å gjøre. Derfor er mange av dronningens vesker helt tidløse. Da er det enkelt å bruke de år etter år. Dronningen har også en klassisk stil, og med noen mer moderne innslag. Da er det alltid greit å holde tilbehør tidløst. Man ser også at dronningen liker å leke seg med større smykker, og da er det nok en gang bedre med tilbehør som ikke tar så mye plass, sier han til Se og Hør.

ISOLERT: Dronning Sonja fortalte under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det var trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Stiger i verdi

Formark forteller at de i utgangspunktet kostbare veskene, blir dyrere for hvert år som går.

- Chanel jobber med å komme opp på samme prisnivå som Hermes, så veskene stiger i pris for hvert år. I 2021 ble de satt opp 15 prosent. Prisstigningen kommer bare til å fortsette, sier hun og utdyper:

- En ny medium Classic Flap koster nå 6800 doller (ca 58 000 kroner). En klekkelig investering altså. Men omsetningsverdien holder seg, så det er absolutt en god investering. Vintage Chanel-vesker beveger seg opp mot den samme prisen, avhengig av tilstand. Det finnes dessverre ingen gode kupp på Chanel-vesker. De skal koste det de koster.

RØRENDE: En tydelig rørt Mette-Marit og kronprins Haakon hold tale for Ingrid Alexandra under den kongelige konfirmasjonslunsj. Video: NRK. Vis mer

I tillegg til Chanel har dronning Sonja en forkjærlighet for italienske Salvotore Ferragamo. Dette mindre kjente luksusmerket ble grunnlagt av mannen med samme navn i Firenze i 1927.

Ifølge motenettstedet Melk & Honning tok kona Wanda over merket etter Salvatore Ferragamo døde i 1960, og sørget for en blomstrende periode frem til hun gikk bort i 2018.

MATCHER: Sonja liker at antrekkene matcher, som her med den røde vesken fra Salvatore Ferragamo og jakken under regncapen. Foto: Heiko Junge / NTB
MATCHER: Sonja liker at antrekkene matcher, som her med den røde vesken fra Salvatore Ferragamo og jakken under regncapen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Vågale valg

Dronningen har også flere vesker fra Louis Vuitton, særlig i kategorien reisevesker. I tillegg har vi sett henne bruke både Dior og Gucci, og ikke minst en rekke mer anonyme vesker som ikke så lett lar seg identifisere.

Når det kommer til dronningens nevnte Gucci-vesker, har de vært av de mer vågale slaget enn hennes vanligvis så klassiske smak. Som for eksempel en blå fløyelsveske med broderte insekter, og den knallgrønne kjendisfavoritten «1970».

INSEKT: Dronningen går gjerne for Gucci når hun vil ha noe mer spesielt på veskefronten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
INSEKT: Dronningen går gjerne for Gucci når hun vil ha noe mer spesielt på veskefronten. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

– Sonja er så kul! Digger at hun har valgt en såpass iøynefallende veske, som ikke så mange andre har. Vesken er veldig representativ for Guccis sjefdesigner Alessandro Micheles estetikk, med sterke farger og de karak-teristiske insektene. Det er nok ikke den vesken jeg ville anbefalt folk å bruke en månedslønn på (for det er det den koster). Til det er den litt for spesiell, men for en dronning er den helt rå! har moteekspert og KKs sjefredaktør Ingeborg Heldal sagt til Se og Hør tidligere.

IT-VESKE: Vanligvis har dronningen vesker i nøytale vesker, men overrasker noen ganger som med denne knallgrønne vesken fra Gucci kalt «1970». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IT-VESKE: Vanligvis har dronningen vesker i nøytale vesker, men overrasker noen ganger som med denne knallgrønne vesken fra Gucci kalt «1970». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Drømte om motekarriere

Dronningen er som kjent en kreativ sjel, og staket seg faktisk ut en karriere innen motebransjen som ung jente. Hun studerte søm og design både i inn- og utland, og skulle etter planen hjelpe sin far i hans populære konfeksjonsforretning Karl A. Haraldsen AS i Oslo sentrum.

STUDERTE MOTE: Sonja var motebevisst lenge før hun giftet seg inn i kongehuset. Her fotografert i 1955 med en venninne. Foto: NTB
STUDERTE MOTE: Sonja var motebevisst lenge før hun giftet seg inn i kongehuset. Her fotografert i 1955 med en venninne. Foto: NTB Vis mer

Da VG lagde sin første reportasje med Sonja i 1955 - lenge før noen visste at hun var landets neste dronning - viste hun sommermote i foreldrenes hage.

– Jeg skal gå på Ecole Professionelle de Jeunes Filles nede i Lausanne for å få videreutdannelse i moteyrket. Skal hjelpe far i forretningene senere, fortalte hun den gang.

Yrkesveien tok som kjent en helt annen retning da hun giftet seg med Norges kronprins, men sannelig har hun fått bruk for stilteften sin i jobben sin likevel.

PRINSESSEDATTER: Leah Isadora Behn dukket opp på Vixen Awards 2021. Vis mer

LES OGSÅ: Lurte pressen trill rundt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer