Dronning Sonja åpner ny del av Slottet

Har ikke vært tilgjengelig for publikum tidligere.

LEDER ARBEIDET: Det er Dronning Sonja selv som vil lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen. Foto: Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
LEDER ARBEIDET: Det er Dronning Sonja selv som vil lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen. Foto: Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff Vis mer

SEOGHØR.NO: I en ny pressemelding fra Slottet opplyses det om at Dronning Sonja (79) skal åpne opp en helt ny del. Nemlig en kunstfløy.

Dronning Sonja har i flere år vist sin interesse for kunst, og nå vil hun ha det rett i nærheten. Når dronningen 4. juli neste år fyller 80 år vil hennes helt egen kunstfløy stå klar - i de gamle stallbygningene til Slottet.

Disse bygningene ligger i Slottsparken og har ikke vært tilgjengelig for publikum tidligere.

«Nå blir Midtstallen i de gamle stallbygningene en arena for kunst- og kulturaktiviteter. Det nye kulturtilbudet vil bære navnet Dronning Sonja Kunststall, og visning av norsk samtidsgrafikk vil være det bærende elementet i det første driftsåret», sier pressemeldingen.

Dronning Sonja vil lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen, som blir en viktig del av Åpent slotts virksomhet. Åpent slott hadde 40.000 besøkende i løpet av sommersesongen i 2016.

Saken fortsetter under bildet.

STALLEN: Det er i denne stallen Dronning Sonjas nye kunstfløy skal åpnes i 2017. Foto: Slottet
STALLEN: Det er i denne stallen Dronning Sonjas nye kunstfløy skal åpnes i 2017. Foto: Slottet Vis mer

Debuterte i 2011

Dronning Sonja debuterte i 2011 som kunstner. Den kunstinteresserte dronningen stilte nemlig ut sine egne grafiske trykk i Helsingborg i Sverige.

- Dette er fantastisk flotte bilder, sa billedkunstner Kjell Nupen til Dagbladet, om bildene til hobbyfotografen Sonja.

Nupen, som er en av Norges mest kjente billedkunstnere, samarbeidet med billedkunstner Ørnulf Opdahl og dronningen om utstillingen. Dronning Sonja bidro med åtte bilder til utstillingen «Tre reiser. Tre landskap».

Dronningens grafiske trykk var basert på bilder hun selv tok under en reise til Svalbard i 2006.

- Jeg har hatt gleden og æren av å jobbe med dronningen i mange år. Jeg er imponert over kjærligheten og innfallsvinkelen hennes til kunst, både med tanke på hennes interesse og hennes egne verk. Jeg tror folk kommer til å bli meget forbauset når de ser denne utstillingen, fortalte Nupen til Dagbladet.

Saken fortsetter under bildet.

HOLDER FORTSATT PÅ: Selv om det var i 2011 Dronning Sonja debuterte holder hun fortsatt på med kunsten. I 2015 åpnet hun nok en utstilling - den gang i New York. Her står hun foran en vegg med verker av Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl, og dronningens egen kunst Foto: Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
HOLDER FORTSATT PÅ: Selv om det var i 2011 Dronning Sonja debuterte holder hun fortsatt på med kunsten. I 2015 åpnet hun nok en utstilling - den gang i New York. Her står hun foran en vegg med verker av Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl, og dronningens egen kunst Foto: Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

Stordalen pyntet The Thief med Sonjas kunst

I 2012 skrev Seoghør.no at Petter Stordalen (53) i det stille hadde brukt hundrevis av millioner av kroner på kunstinnkjøp til sine hoteller.

Kronen på Stordalens kunstinvesteringer ble på hans nye superhotell på Tjuvholmen i Oslo. Hvert eneste av de 120 rommene har unike kunstverk på veggene.

Dronning Sonja er blant de som er representert på The Thief med et utvalg av sine grafiske arbeider. Andre kjente kunstnernavn er Sir Peter Blake, Chris Gianakos og Tony Cragg.

Saken fortsetter under bildet.

EKSKLUSIV KUNST: Petter Stordalens hotel «The Thief» er pyntet med eksklusiv kunst - blant annet fra Dronning Sonja.  Foto: NTB scanpix
EKSKLUSIV KUNST: Petter Stordalens hotel «The Thief» er pyntet med eksklusiv kunst - blant annet fra Dronning Sonja. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stordalen la ikke skjul på at han gledet seg til alt var på plass, før åpningen i 2013.

- Det blir helt rått. Til og med i heisen vil det bli levende kunstanimasjoner, faktisk av en av mine favorittkunstnere Julian Opie. Det er en utrolig fin animasjon som viser en vakker koreansk kvinne som skal til og gifte seg, hun beveger seg ikke så mye - men i et så uvant miljø blir det en ganske sterk opplevelse, fortalte han til Seoghør.no

Kurator Sune Nordgren fortalte at utsmykkingen har kostet flere millioner.
- Investeringene har vært enorme, bare på de det nye hotellet Clarion Hotel Post i Gøteborg og Clarion Hotel & Congress Trondheim er det investert mer enn 30 millioner kroner i kunst alene.

- Sånn sett er Stordalen på mange måter Europas svar på den amerikanske kunstselskeren og hotellkongen Steve Wynn, bare med kontroll på albuene, sa kurator Sune Nordgren.

LES OGSÅ: - Jeg kunne dødd. Det er et mordforsøk