Dronning Silvia:

Dronning Silvia avlyser OL-reisen i siste liten

- Det er andre forpliktelser i Sverige hun må ta seg av, sier informasjonssjef ved det svenske hoffet.

MÅ REISE ALENE: Dronning Silvia og kong Carl Gustav skulle i utgangspunktet reise sammen til Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL. Foto: NTB scanpix
MÅ REISE ALENE: Dronning Silvia og kong Carl Gustav skulle i utgangspunktet reise sammen til Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I dag skulle kong Carl Gustaf (71) og dronning Silvia (74) reise fra Sverige til Pyeongchang i Sør-Korea i forbindelse med vinter-OL.

Ifølge Expressen skulle kongeparet lande i Pyeongchang lørdag, men nå melder det svenske hoffet at kongen kommer til å reise dit uten sin kone.

- Kongen og dronningen har mange forpliktelser. Det var planlagt at dronningen skulle være med, men nå er det andre forpliktelser i Sverige hun må ta seg av. Derfor har hun valgt å ikke reise til Sør-Korea, sier Margareta Thorgren, informasjonssjef ved hoffet, til Expressen.

Hun forklarer at beslutningen ble tatt i dag tidlig, og at mer informasjon vil komme.

- Det er mange forskjellige, offisielle og private, forpliktelser. Men dronningen er trist for at hun ikke får til å bli med, forteller Thorgren.

- Må ha skjedd noe spesielt

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, påpeker at den plutselige avlysningen av dronning Silvias OL-reise er betenkelig.

- Det har nok skjedd noe helt spesielt ettersom dronning Silvia avlyser turen til OL, sier han, og tilføyer:

- Silvia møtte sin ektemann for aller første gang under München-OL i 1972. Det sa pang med én gang, og de to ble forelsket. Ekteparet stortrives når de sitter sammen på tribunen og heier på svenske utøvere under OL. Det er derfor ekstra rart at Silvia nå avlyser turen, for denne turen har ligget i den kongelige kalenderen siden OL-datoene ble klare.

VINTER-OL: Silvia og Carl Gustaf er tilskuere på alpint kombinasjon for kvinner under vinter-OL på Lillehammer i 1994. Foto: NTB scanpix
VINTER-OL: Silvia og Carl Gustaf er tilskuere på alpint kombinasjon for kvinner under vinter-OL på Lillehammer i 1994. Foto: NTB scanpix Vis mer
SOMMER-OL: Kongeparet fulgte blant annet mennenes håndballfinale, som stod mellom Sverige og Frankrike, under sommer-OL i London i 2012. Foto: NTB scanpix
SOMMER-OL: Kongeparet fulgte blant annet mennenes håndballfinale, som stod mellom Sverige og Frankrike, under sommer-OL i London i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kongehuseksperten forklarer videre at den svært brå avlysningen kan ha sammenheng med helsemessige faktorer.

- Det er jo bare et drøyt år siden Silvia ble hasteinnlagt lillejulaften og måtte tilbringe både julaften og første juledag på sykehus. Den offisielle forklaringen var «svimmelhet». I tiden etter sykehusinnleggelsen var andre i kongefamilien alltid ved hennes side når hun representerte. Silvia begynner å komme i en høy alder, så det kan ha noe med helsa hennes å gjøre.

Saken fortsetter nedenfor.

ENDRING I PLANENE: Men kong Carl Gustaf reiser fremdeles til Pyeongchang som planlagt. Foto: NTB scapix
ENDRING I PLANENE: Men kong Carl Gustaf reiser fremdeles til Pyeongchang som planlagt. Foto: NTB scapix Vis mer

- Ikke på grunn av fødsel

Det er ikke lenge til prinsesse Madeleine (35) har termin med sitt tredje barn, men hoffet avviser at dette er årsaken til dronningens avlysning.

- Det er ikke derfor. Det handler om at dronningen har mange oppgaver som hun trenger å gjøre her i Sverige. Kong Carl Gustaf reiser som planlagt, sier informasjonssjefen.

Aftonbladet spekulerer i om det er prins Henriks død tidligere denne uken som er årsaken bak de endrede planene, men i går ble det kjent at ingen fra det svenske kongehuset skal delta i begravelsen.

- Det blir en liten og privat seremoni, så ingen fra de utenlandske kongehusene kommer til å komme, sa Margareta Thorgren til Expressen.

Forrige uke ble det kjent at prinsesse Madeleine skulle reise til Sverige i midten av februar for å føde i hjemlandet.

I dag tidlig meldte Svensk Damtidning at prinsessen, ektemannen Chris O'Neill (43) og barna, prinsesse Leonore (3) og prins Nicolas (2), har landet i Sverige.

Det var i august det ble kjent at prinsesse og ektemannen venter sitt tredje barn sammen.

- Prinsessen har det bra og fødselen ventes i mars, sa det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorngren til Aftonbladet den gang.

Prinsessen bekreftet også nyheten på sin egen Facebook-profil.

- Jeg og Chris er henrykt over å meddele at jeg er gravid. Vi gleder oss til at fire blir fem!

TØFT KJÆRLIGHETSLIV: Se hva ekspertene tror Madde tiltrekkes av hos menn, hennes mange kjærester, hvordan prinsessen taklet det tøffe bruddet med Jonas Bergström - og hva som førte henne og Chris O'Neill sammen. Video: Expressen Vis mer Vis mer

Tidligere enn normalt

​Senere avslørte imidlertid hoffet selv at annonseringen av gravidnyheten overhodet ikke var planlagt, ifølge Hänt.

Normalt blir ikke kongelige beskjeder eller pressemeldinger offentligjort i helgene eller såpass sent på kvelden. Det er også høyst uvanlig at en kongelig graviditet blir avslørt så tidlig i svangerskapet.

- På hoffet vil vi være proaktive i kommunikasjonen og da tok vi en beslutning at det var bedre å gi korrekt informasjon med det samme og at det kommer fra riktig kilde - det vil si hoffet, sa det svenske hoffets informasjonssjef til Expressen den gang.

Avisen spekulerte i om hoffets avsløring kom så brått på fordi prinsessen allerede hadde delt nyheten med vennene sine over en lunsj på Hotel Diplomat i Stockholm.

LES OGSÅ: - Jeg får nesten vondt av henne

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer