Dronning Maud kan ha fått aktiv dødshjelp

Avslører at dronningen døde av kreft.

DØDE AV KREFT: Kong Haakon og dronning Maud er tilskuere til de store festspill på Akershus festning i 1933,  til inntekt for vedlikehold av det gamle slottet. Fem år seinere døde dronningen av det som skal ha vært kreft. Foto: SCANPIX
DØDE AV KREFT: Kong Haakon og dronning Maud er tilskuere til de store festspill på Akershus festning i 1933, til inntekt for vedlikehold av det gamle slottet. Fem år seinere døde dronningen av det som skal ha vært kreft. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Da Dronning Maud døde 18. november 1938 på et privat sykehus i London ble det sendt ut en melding om at «Hennes Majestet Dronningen av Norge døde plutselig og uten forutgående varsel av hjertelammelse kl. 02.25 i natt».

I sin femte bok om det norske kongehuset, «Æresordet», avslører forfatter Tor Bomann-Larsen at dronningen hadde kreft og kun få måneder igjen å leve, skriver Dagbladet. Forfatteren antyder også at dronningen kan ha fått aktiv dødshjelp. Den britiske legen lord Dawson of Penn skal ha vært kjent for sine «barmhjertige medisiner», står det i boken.

Han skal blant annet ha tatt livet av Mauds bror, den britiske kongen, George V, med en overdose kokain og morfin. Kildene Bomann-Larsen har fått tilgang til, indikerer at dronningen kan ha fått aktiv dødshjelp for å slippe unna et smertehelvete de siste månedene av livet.

- Jeg har ikke en veldig god beskrivelse av hvordan hun døde. Det spesielle ved dette er at den engelske livlegen som hadde ansvaret, var en erklært tilhenger av barmhjertighetsdrap. Han hadde gjennomført det på den engelske kongen, Mauds bror, bare tre år tidligere, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

Blant dokumentasjonen som legges fram er brev mellom Lord Dawson og kong Haakon VIIs livlege, Hans Huitfeld. Der skriver han blant annet at: «Når De leser denne framstillingen vil De være enig i at dronningens plutselige død var en lykkelig befrielse og sparte henne for disse siste smertefulle sykdomsstadiene som De og jeg bare er så altfor godt kjent med.»

På innspillingen av Skavlan i går var Bomann-Larsen forsiktig med å slå fast om dronning Maud fikk aktiv dødshjelp eller ikke.

- Jeg går inn på lord Dawsons holdninger. Vi er i en annen tid der disse problemstillingene var annerledes. Jeg mener ikke at det er mye som tyder på barmhjertighetsdrap, men jeg mener at jeg må forklare legens holdninger og vise fram brevene.  Det er ikke noe belegg for at dette har rammet Maud, hun kunne utmerket godt ha dødd etter hjertesvikt. Legens forklaring er meget tvetydig, sier Bomann-Larsen.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer