<strong>MELDTE AVBUD:</strong> Dronning Margrethe måtte torsdag avlyse et møte med den nye næringsministeren, grunnet smerter. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MELDTE AVBUD: Dronning Margrethe måtte torsdag avlyse et møte med den nye næringsministeren, grunnet smerter. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Dronning Margrethe:

Dronning Margrethe sliter med smerter

Måtte avlyse da hun skulle ta imot ny minister.

Publisert

Torsdag skulle danske dronning Margrethe (78) etter planen ta imot den nye næringsministeren Rasmus Jarlov (41) på Amalienborg.

Formelt sett skal nye ministre presenteres for dronningen i forbindelse med tiltredelse av sin stilling.

Slik gikk det ikke.

Ifølge danske Se og Hør måtte dronningen melde avbud på grunn av smerter. Hennes sønn, kronprins Frederik (50), måtte dermed overta sin mors oppgaver.

<strong>STEPPET INN:</strong> Etter å ha signert de nødvendige dokumentene, valgte dronning Margrethe å la sønnen, kronprins Frederik, ta over møtet med den nye ministeren. Her er mor og sønn avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix
STEPPET INN: Etter å ha signert de nødvendige dokumentene, valgte dronning Margrethe å la sønnen, kronprins Frederik, ta over møtet med den nye ministeren. Her er mor og sønn avbildet ved en tidligere anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dronningen har vondt i ryggen, og har derfor bedt kronprins Frederik om å ta imot næringsministeren, opplyser kongehusets kommunikasjonsavdeling til Billed-Bladet.

Ikke første gang

Hvor lenge dronningen vil være borte fra sine offisielle plikter, er ikke kjent. Ifølge danske BT har 78-åringen imidlertid ingen bestemte gjøremål for de kommende dagene i kalenderen.

- Det er ikke første gang dronningen har vært plaget av ryggsmerter. Den danske dronningen har de siste årene hilst på sine gjester sittende. Har man vondt i ryggen, kan det ta på å stå oppreist og hilse på flere hundre gjester. Senest under Frederiks 50-årsfeiring i København i mai, sier Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng.

<strong>HILSER:</strong> Under kronprins Frederiks 50-årsfeiring i København i mai, valgte dronning Margrethe å hilse på gjestene sittende. Foto: NTB Scanpix
HILSER: Under kronprins Frederiks 50-årsfeiring i København i mai, valgte dronning Margrethe å hilse på gjestene sittende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han forklarer videre at dronning Margrethes hoffdamer alltid har en liten klappstol klar til 78-åringen, når hun er ute på representasjonsoppdrag.

- Smerter i ryggen kan komme raskt, og klappstolen er flittig i bruk i Danmark. Det er imponerende at hun står på, selv med store smerter. Så lenge man har bestemt seg for sitte på tronen og samtidig nærmer seg 80 år, må man nesten regne med noen «sykedager». Selv om Margrethe er klar i hodet er nok ikke kroppen som den en gang var, sier Stavseng.

Nytt dødsfall

At det har vært et tøft år for dronningen, er ingen ukjent sak. I februar mistet Margrethe ektemannen gjennom 51 år, noe som definitivt har etterlatt et tomrom i tilværelsen.

Tidligere denne uken kunngjorde også kongehuset at kusinen til dronningen, prinsesse Elisabeth av Danmark, hadde sovnet inn.

- Klokken 18:15 sovnet hennes høyhet prinsesse Elisabeth inn etter lang tids sykdom. Prinsessen var omgitt av sin nærmeste familie, het det i pressemeldingen.

Det er imidlertid ikke bare sykdom og dødsfall som har preget det danske kongehuset i år.

I mai ble årsregnskapet for 2017 offentliggjort, som viser at det er blitt brukt langt mer penger enn det som kom inn fra staten. Kongehuset mottok 104,5 millioner kroner i apanasje i fjor.

«Underskuddet kan tilskrives de ekstraordinære utgiftene som kongehuset har hatt det siste året», het det i en pressemelding fra det danske kongehuset, ifølge Ekstra Bladet.

Saken fortsetter under:

- Pleie og omsorg

Tallene viste at underskuddet havnet på totalt 2,8 millioner danske kroner. Det tilsvarer om lag 3,6 millioner norske kroner.

Det var spesielt en økning i lønns- og personalkostnader som brakte tallene i minus. I fjor ble det brukt 56,96 millioner danske kroner på ovennevnte post, som er en økning på syv millioner kroner sammenliknet med 2016.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Dette skyldes blant annet utgifter i forbindelse med prins Henriks sykdomsforløp.

Prinsens helsetilstand forverret seg som kjent kraftig i tida før han døde. Han hadde fått påvist demens, og det ble funnet en godartet svulst i hans venstre lunge i slutten av januar. Han døde på Fredensborg slott, omringet av familie.

LES OGSÅ: Dronning Maxima i sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer