Prins Phillip:

Dronning Elizabeths ektemann innlagt på sykehus

Prins Philip må operere hofta.

OPERERES: Prins Philip er innlagt på sykehus for hofteoperasjon. Foto: NTB Scanpix
OPERERES: Prins Philip er innlagt på sykehus for hofteoperasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Tirsdag kveld melder Buckingham Palace at dronning Elizabeths (91) ektemann, prins Philip (96) er innlagt på sykehus for å få utført en hofteoperasjon onsdag.

I en offentlig uttalelse bekrefter hoffet at operasjonen har vært planlagt i god tid, og at prinsen ankom King Edward Hospital i London tirsdag ettermiddag.

De siste ukene har den 96 år gamle prinsen måtte utebli fra en rekke arrangementer, blant annet flere gudstjenester i påsken.

Infeksjon

Dette er imidlertid ikke første gang prinsen har måtte tilbringe tid på sykehuset. Blant annet i juni ble han innlagt, den gang for behandling av infeksjon.

- Hertugen av Edinburgh ble lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London tirsdag, som et forebyggende tiltak mot en infeksjon. Infeksjonen skal skyldes en tidligere sykdom, sa en talsmann for Buckingham Palace til nyhetsnettstedet.

Han ble lagt inn som et forebyggende tiltak etter råd fra legen på grunn av en infeksjon som har oppstått fra en tidligere sykdom.

I etterkant av innleggelsen, ble det reist bekymring rundt prinsens helse med tanke på alderen hans, men allerede dagen etter, ble han utskrevet fra sykehuset.

Trakk seg

Prins Philips private drama: Psykisk sykdom, familietragedie og hans lovende karriere på hylla

I juni ble det kjent at hertugen, som feiret sin 96-årsdag den 10 juni, trakk seg fra sine kongelige plikter for godt.

96-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, skulle fullføre alt han hadde planlagt ut august, opplyste kongehuset den gangen - da de innkalte til et hastemøte som skapte store spekulasjoner.

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, fortalte kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet den gangen.

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av årene, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke har noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 11.07.2015 BANNET PÅ TV: Prins Philip (94), hertug av Edinburgh, har fått mye omtale i England det siste døgnet etter en noe sleivete kommentar under fotografering for 75-årsmarkering for «Battle of Britain». Video: Reuters Vis mer

Fikk sin prins

I november feiret prins Philip og dronning Elizabeth at de hadde vært ektepar i 70 år.

Den 20. november i 1947 ble et av vår tids mest kjente giftermål inngått. Prinsesse Elizabeth II av England fikk sin hertug Philip Mountbatten, etter at de hadde vært forlovet i bare et knapt halvår.

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel skulle bære tittel som britisk prins. ​

Gjennom gode og onde dager, som det heter i bryllupsløftene, har paret stått som påler.

Alt har likevel ikke vært så rosenrødt som det kanskje kan virke. Flere eksperter Dagbladet tidligere har pratet med, kunne fortelle om interne intriger, et sterkt maktforhold og uro innad i det tilsynelatende søte forholdet.

LES OGSÅ: Her er Lotto-Reidars nye kjæreste