Dronning Camilla

Dronning Camilla gjør som Mette-Marit

Deler felles interesse.

FELLES INTERESSE: Det kan synes som om kronprinsesse Mette-Marit og dronning Camilla har mer til felles enn å være gift med en tronarving. Her fra det daværende hertugsparets statsbesøk i Norge i 2012, under fotograferingen på slottet, med kong Harald i midten. Foto: NTB
FELLES INTERESSE: Det kan synes som om kronprinsesse Mette-Marit og dronning Camilla har mer til felles enn å være gift med en tronarving. Her fra det daværende hertugsparets statsbesøk i Norge i 2012, under fotograferingen på slottet, med kong Harald i midten. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Da dronning Elizabeth døde i 2022, rykket hennes sønn Charles (74) opp som tronfølger. Kroningen av kong Charles finner sted i 6. mai 2023, og det er knyttet stor spenning til seremonien i Westminster Abbey.

Charles giftet seg med den fraskilte Camilla Parker Bowles (75) i 2005, og etter bryllupet ble det spekulert på hvilken tittel hun ville få den dagen Charles ble konge. Før sin død hadde dronning Elizabeth i en tale bedt det britiske folk ta imot Camilla som sin dronning, og etter hennes død har Camilla (75) gått under tittelen Queen Consort, eller bare queen Camilla.

HARRY-HÅP: Svaret til kong Charles har ført til ytterligere spekulasjoner om forholdet mellom far og sønn. Video: Twitter. Vis mer

KK har tidligere skrevet om hvordan Charles og Camilla møttes, og alle hindringene de møtte, før de etter mange år fikk hverandre. Charles roser blant annet Camillas evne til å tulle og tøyse, der han selv kan bli for seriøs og bekymret.

Deler hjertesak med Mette-Marit

Charles har lenge hatt økologisk jordbruk som en av sine hjertesaker, og driver en økologisk gård i Cotswolds.

Camilla, både i rollen som hertuginne av Cornwall, og senere som dronning, har engasjert seg i osteoporose-saken, etter at henne mor døde av benskjørhet. Blant andre saker har Camilla har engasjert seg til støtte for ofre for voldtekt og seksuelt misbruk.

KJÆRLIGE: Prins William og prinsesse Kate dukket opp på BAFTA-utdelingen for første gang siden 2020, og overrasket med å være ekstra kjærlige på den røde løperen. Video: NTB / Vouge Vis mer

Men nå kan det se ut som om dronning Camilla har fått enda en hjertesak, og kanskje er det vår egen kronprinsesse Mette-Marit (49) som har inspirert henne?

Da dronning Camilla i mars 2023 relanserte Twitter-kontoen sin var det tydelig at hun ønsket å ta samtalene med publikum i en ny retning.

Kontoen hadde nemlig skiftet navn til «The Queen's Reading Room» og i anledning relanseringen hadde dronningen invitert representanter fra litteratur og forlag til sitt hjem Clarence House.

BOKORM: Dronning Camilla i samtale med Richard E. Grant under mottagelsen på Clanrence House i forbindelse med toårsmarkeringen av Camillas litterære initiativ The Reading Room. Foto: Jonathan Brady/Pool Photo via AP/NTB
BOKORM: Dronning Camilla i samtale med Richard E. Grant under mottagelsen på Clanrence House i forbindelse med toårsmarkeringen av Camillas litterære initiativ The Reading Room. Foto: Jonathan Brady/Pool Photo via AP/NTB Vis mer

Samlingen markerte toårsdagen for Camillas litterære initiativ, og under mottakelsen forklarte Camilla at «The Reading Room» er et veldedig prosjekt som skal hjelpe barn og unge å «oppdage nye bøker og minske gapet mellom forfatter og leser gjennom inspirerende, opplysende og tilgjengelig innhold året rundt».

FRUSTRERT: Her blir Storbritannias Kong Charles frustrert under signering. Video: Reuters / UK POOL Vis mer

På Twitter hadde dronning Camilla lagt ut en video der hun inviterer følgerne med inn, med ordene:

«Er du ny i The Queen's Reading Room? Bli med inn!».

Festival med Mette-Marit?

Vår egen kronprinsesse Mette-Marit har lenge hatt nettopp bøker og litteratur som en av sine hjertesaker, og hennes litteraturturné med tog har tatt henne ut til folket.

Kronprinsesse har vært så langt som til Tyskland, der hun som ambassadør for norsk litteratur blant annet åpnet bokmessen i Frankfurt. Kronprinsesse Mette-Marit var også – sammen med forfatter Geir Gulliksen – i 2019 redaktør for antologien «Hjemlandet og andre fortellinger».

HJERTELIG: Mette Marit møtte Camilla på Clarence House i 2005. De to kongelige deler interessen for litteratur, og Camilla har startet sin egen litteraturfestival. Foto: REX/NTB
HJERTELIG: Mette Marit møtte Camilla på Clarence House i 2005. De to kongelige deler interessen for litteratur, og Camilla har startet sin egen litteraturfestival. Foto: REX/NTB Vis mer

Og det viser seg altså at en god bok kan være til glede og inspirasjon for flere enn kronprinsesse Mette-Marit.

Dronning Camillas bok-initiativ skal ha kommet etter at hun lanserte en liste med sine egne bokanbefalinger under lockdown.

Instagram-profilen hun startet i kjølvannet av boklisten, har i skrivende stund i overkant av 150 000 følgere, og også denne kontoen er nå frisket opp i tråd med bokprosjektet og Camillas nye tittel som dronning, ifølge People.

Under mottagelsen på Clarence House røpet dronning Camilla at «The Queen's Reading Room» skal ha sin første litteraturfestival på Hampton Court Palace i juni 2023, med foredragsholdere som Dame Judi Dench, Ben Macintyre, Ken Follett og David Olusoga.

ØDELAGT: Prins Harry avslører detaljer om slåsskampen han hadde med broren sin Prins William i talkshowet «The Late Show with Stephen Colbert». Video: Pluto TV Vis mer

Og hvem vet, kanskje møtes de to bokinteresserte kongelige på festivalen for å dele sine beste boktips?

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: - Ikke på talefot

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer