Det danske kongehuset:

Dødsfallet var starten på skandaleåret som fulgte

Pengesmell, krangling, skader og død. Det har ikke vært enkelt å være kongelig i Danmark i 2018.

UTEN SIDESTYKKE: I 2018 har det danske kongehuset vært på «alles» lepper, og det er ikke uten grunn. Sjelden har familien skapt så mange overskrifter i inn- og utland som nå. Det hele begynte da prins Henrik døde i vinter. Her er dronning Margrethe fotografert i ektemannens bisettelse. Foto: NTB scanpix
UTEN SIDESTYKKE: I 2018 har det danske kongehuset vært på «alles» lepper, og det er ikke uten grunn. Sjelden har familien skapt så mange overskrifter i inn- og utland som nå. Det hele begynte da prins Henrik døde i vinter. Her er dronning Margrethe fotografert i ektemannens bisettelse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sjelden har det vært så mye blest rundt det danske kongehuset, som i 2018. Ukentlig har samtlige medlemmer av slekten, med dronning Margrethe (78) i spissen, sørget for å skape overskrifter rundt om i hele Europa.

Spesielt i Skandinavia er det mange som har latt seg interessere og fascinere av Danmarks mest kjente familie. Det er ikke helt uten grunn. Familien har vært gjennom en stor sorg, da prins Henrik, dronningens ektemann gjennom 51 år, avgikk ved døden 13. februar.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Han hadde lenge vært syk, men var en form for riksklovn før det i fjor ble kjent at han led av demens. Da kom forklaringen på de tidvis absurde utsagnene han hadde liret fra seg om både egen familie og om egen fremtid. Etter at diagnosen ble offentliggjort, gikk det ikke lang tid før han sovnet inn - med kona og sønnene ved sin side.

I mange tilfeller er det vanlig at familier får sørge i fred når noe så overveldende inntreffer. De kongelige måtte derimot sørge offentlig, og har hatt pressen på slep i hele år. Av naturlige årsaker har det gått alt annet enn knirkefritt.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Smilegåten

Prinsen slet med helsa i sin siste del av livet. Det var i starten av september i fjor at Henrik ble diagnostisert med sykdommen demens. I etterkant valgte selv dansk presse å innta en mer passiv rolle i møte med prinsen. Da han til slutt sovnet inn, var det mange som følte med dronningen og familien hennes.

Flere av danskene som la ned blomster foran Fredensborg slott, felte tårer idet de åpenlyst sørget over tapet av prinsen, som var et fargerikt og populært medlem av kongehuset. Mange reagerte imidlertid på én ting kort tid etter dødsfallet. Dronningen ble fotografert smilende fra øre til øre da hun kikket på blomsterhavet, bare få dager etter at ektemannen hennes hadde tatt farvel.

Danske Ekstra Bladet forklarte at det stemmer at kongelige tradisjonelt sett ikke har vist sorgen sin offentlig, men i kristne land har det vært lang tradisjon for det motsatte. Margrethe er nemlig ikke bare dronning av Danmark, hun er også kirkas overhode.

BLOMSTERHAV: Dronning Margrethe tok seg god tid til å se på kondolansebukettene, men virket ikke preget. Det kan være på grunn av hennes rolle som kirkens overhode. Foto: Martin Høien / Billedbladet
BLOMSTERHAV: Dronning Margrethe tok seg god tid til å se på kondolansebukettene, men virket ikke preget. Det kan være på grunn av hennes rolle som kirkens overhode. Foto: Martin Høien / Billedbladet Vis mer

- Det er ikke latter eller et smil fra øre til øre, men et kontrollert smil. Hun er veldig bevisst på at hun ikke bare er regent, mor og farmor, men også kirkens overhode, sa sognepresten.

Da prinsens enke i august holdt sin første pressekonferanse etter dødsfallet, fortalte hun om hvordan parets siste tid sammen hadde vært.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det siste halvannet året var vi ikke så mye sammen, fordi han ikke var særlig frisk. Men det var som det var. Jeg er glad for at den siste tiden ble så verdig som den ble. En vakker avslutning på hans tilværelse.

Å miste sin livspartner gjennom over 50 år gjør noe med et menneske. Bare noen måneder etter den sørgelige beskjeden, begynte det å florere rykter i dansk presse om at regenten følte seg ensom. Det ble uttalt at «ensomheten hadde innhentet» dronningen.

Innfridde ønsket

Det er vanskelig å ta for seg familiens 2018 uten å fokusere mye på det som skjedde i kjølvannet av dødsfallet til Henrik. Da han ble bisatt den 20. februar fra Christianborgs Slotskirke i den danske hovedstaden, hadde hundrevis dukket opp for å ta farvel med fargeklatten.

Han sto ofte bak flere sprell, og klarte i bisettelsen, etter sin død, å overraske kona en aller siste gang. I et innlegg på Facebook skrev det danske kongehuset at det ikke var tilfeldig at blomsterkransene i kirka var plassert på begge sider av gulvet.

INNE I KIRKA: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix
INNE I KIRKA: Det lå flere lag med blomsterkranser på gulvet i slottskirken. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix Vis mer

«Det var prins Henriks ønske å overraske dronningen en siste gang. Derfor var blomsterkransene arrangert som en blomsterhage», skriver de.

Referansen finner man i talen som prins Henrik holdt for dronningen da de giftet seg den 10. juni 1967, ifølge BT.

«Jeg kom fra et blomsterland til en blomsterhage: Syrin og gullregn, hylleblomst og bonderose, blomster i parker, marker og skog, blomster i grøftekanten. Men piken var den vakreste pynten i hagen», sa han i bryllupstalen.

Det skulle ta et halvt år etter dødsfallet før dronning Margrethe snakket med pressen. Flere spekulerte på om «ensomheten hadde innhentet» dronningen, som sjeldnere enn før var med familien på oppdrag og offentlige arrangementer.

I august valgte hun imidlertid å bryte tausheten overfor pressen, for selv etter bisettelsen skulle det dukke opp flere prins Henrik-relaterte overraskelser. I høst ble det nemlig kjent at dronning Margrethe hadde bestemt seg for å innfri prinsens aller siste, og svært kontroversielle, ønske.

Før demens-diagnosen ble kjent, gjenga pressen nemlig flere av prinsens tidvis absurde kommentarer. Han sa blant annet at han ikke ville gravlegges ved siden av sin kone, et ønske han sto ved helt til siste slutt. Et halvt år etter at han sovnet inn, gikk hun med på å innfri hans siste ønske.

Prins Henrik ønsket å bli kremert, og han ville altså også ha sitt eget gravsted, noe han begrunnet med at han «ikke var likestilt» med sin kone. Han ønsket at halvparten av asken hans skulle bli spredd i dansk farvann, mens den andre halvparten av asken skulle bli satt ned i den private slottshagen på Fredensborg, et sted han var glad i.

Arvestrid

Og apropos slott. Prins Henrik hadde flere eiendommer i sin besittelse da han i vinter døde. Et av dem, perlen Château de Cayx, er lokalisert i kommunen Luzech i Frankrike - prinsens hjemland.

Etter prinsens død ble det avklart at kronprins Frederik (50) skulle overta slottet. Begrunnelsen var at prins Joachim (49) allerede hadde Schackenborg slott i sin besittelse, og faren ønsket at det skulle vært likt fordelt.

VINSLOTT: Her er dronning Margrethe fotografert i hagen på den franske eiendommen under et pressemøte i sommer. En av hennes to sønner skal en dag arve eiendommen. Foto: NTB Scanpix
VINSLOTT: Her er dronning Margrethe fotografert i hagen på den franske eiendommen under et pressemøte i sommer. En av hennes to sønner skal en dag arve eiendommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dessverre klarte ikke Joachim å opprettholde driften av slottet i Sønderjylland, og han, prinsesse Marie (42) og deres to barn, prins Henrik (9) og prinsesse Athena (6) så seg nødt til å flytte ut i 2014. Det har derfor vært vanskelig for mor Margrethe å avgjøre slottets endelige skjebne.

- Jeg regner med at familien finner ut av det, altså mine to sønner. Hvordan de ønsker å gjøre det, vil jeg ikke overhodet ikke blande meg opp i, fortalte hun i august da hun ble spurt om fremtiden til det franske slottet.

Det er riktignok ingen av de danske prinsene som kan glede seg over å få nøkkelen til slottet enda. Så lenge dronning Margrethe lever, er det hun som er ansvarlig for den franske eiendommen. Hun fikk selv et nært forhold til Frankrike gjennom ekteskapet, og snakker språket flytende.

- ÆRLIG: I sommer tok dronning Margrethe imot Frankrikes president Emmanuel Macron på Amalienborg. Talen hun holdt vakte oppsikt i Danmark. Foto: NTB Scanpix
- ÆRLIG: I sommer tok dronning Margrethe imot Frankrikes president Emmanuel Macron på Amalienborg. Talen hun holdt vakte oppsikt i Danmark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da president Emmanuel Macron og hans kone Brigitte besøkte Danmark i slutten av august, overrasket dronningen med å holde en tale på plettfri fransk. Hennes avdøde ektemann ble et naturlig emne å ta opp.

«Min mor, dronning Ingrid, la tidlig vekt på at mine søstre og jeg skulle lære fransk. Derfor tilbrakte jeg også noen verdifulle måneder i Paris i 1963. Det fikk stor betydning da jeg traff min fremtidige mann, diplomaten Henri de Monpezat, i London (i 1965. journ.anm.). Han insisterte på at våre sønner skulle lære fransk fra de var små, og livet gjennom jobbet han for å fremme fransk kultur og det franske språk.», fortalte hun i talen, ifølge Billedbladet.

Helsetrøbbel

Til å være 78 år, har 2018 gått for seg relativt knirkefritt for dronning Margrethes del. Hun har slitt med mindre helseplager, men er sprek som alltid og viser seg gjerne frem for det danske folk.

Eldstesønnen Frederik har imidlertid vært heller uheldig med helsa i år.

I mars var det flere som bet seg merke i at 50-åringen hadde et større blåmerke på sitt høyre kinn. Saken har vakt oppsikt i danske medier, og noen dager senere valgte kronprinsen å snakke om den berømte elefanten i rommet.

SLO SEG: Kronprins Frederiks blåmerke ble en snakkis i Danmark. Foto: NTB Scanpix
SLO SEG: Kronprins Frederiks blåmerke ble en snakkis i Danmark. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da viste det seg at det hele bunnet i et uhell.

- Innledningsvis vil jeg si: Ikke sjekk meldinger når dere går i trapper, for da får dere et merke som dette, sa 50-åringen og pekte på sitt eget kinn, ifølge BT.

Mens blåmerket var nokså overflatisk, har kronprinsen hatt nok av annet helsetrøbbel å ta fatt på i 2018. I september valgte nemlig kongehuset å offentliggjøre at han hadde blitt operert for en diskursprolaps i ryggen, noe som medførte at han kansellerte en rekke planlagte oppdrag.

«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde vondt i ryggen. Foto: NTB Scanpix
«ROYAL RUN»: I mai feiret kronprinsen bursdagen sin med flere festløp rundt om i Danmark, til tross for at han hadde vondt i ryggen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Ekstra Bladet er en diskursprolaps - eller skiveprolaps - noe man har hele livet, og det må legges mye arbeid i rehabilitering og styrking av musklene i etterkant av en slik operasjon.

Allerede i slutten av mai ble det kjent at Frederiks rygg var vond, da han under «Royal Run», en stor løpefest i Danmarks fem største byer, kunne fortelle at han den siste tiden hadde hatt ryggproblemer, og derfor ikke kom til å løpe inn til noen nye rekorder.

I oktober 2016 pådro kronprinsen seg en alvorlig skade i ryggsøylen i forbindelse med trampolinehopping ved et privat arrangement, som flere mener kan være en medvirkende årsak til prolapsen.

Antrekkstrøbbel

Mens det har vært et innholdsrikt og tidvis fysisk vondt år for kronprins Frederik, har hans lillebror holdt en lav profil. Danske magasiner skal ha det til at det er dårlig stemning mellom de to brødrene. De har angivelig ikke møtt hverandre på flere måneder, men skal samles hjemme hos mor i jula.

Prins Joachim har likevel, et fåtall ganger, skapt overskrifter både i Danmark og ellers i Skandinavia. Blant annet under det ovennevnte statsbesøket Frankrikes president kom på, fikk han kritikk. Antrekket hans var nemlig, etter kongelig kutyme å dømme, svært lite formelt.

Prinsen er, i likhet med sin storebror kronprins Frederik (50), egentlig forpliktet til å gå i militæruniform ved slike anledninger. Kronprinsen dukket ikke overraskende opp i militæruniformen, som han ofte er å se i. At lillebror derfor gikk en annen vei, er ifølge danske BT et uventet valg fra hans side. Den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen sa at det er lenge siden han har sett noe lignende.

UVANLIG: Flere reagerte på prins Joachims manglende militæruniform, som han historisk sett har brukt i slike formelle anledninger. Foto: NTB scanpix
UVANLIG: Flere reagerte på prins Joachims manglende militæruniform, som han historisk sett har brukt i slike formelle anledninger. Foto: NTB scanpix Vis mer
NORMALEN: Det er slik vi er vant med å se de danske prinsene. Her er Joachim fotografert under feiringen av moras 75-årsdag i 2015. Foto: NTB scanpix
NORMALEN: Det er slik vi er vant med å se de danske prinsene. Her er Joachim fotografert under feiringen av moras 75-årsdag i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er usedvanlig. Han pleier å dukke opp i sin militære gallauniform. Når et utenlandsk statsoverhode er på besøk, er det normalt å ta på seg sitt fineste tøy, sa eksperten.

Joachim kommenterte aldri antrekksdramaet, og har opp gjennom vært en relativt anonym skikkelse i familien, spesielt sammenlignet med de andre. Det forandrer seg imidlertid nå.

I midten av desember ble det kjent at han på nyåret blir programleder. I den kommende serien skal han ta fatt på helt banale spørsmål om hvem det danske folk er, og hvorfor det er sånn. Eksperter har uttalt at det er et utradisjonelt valg, men flere har hyllet moderniseringen jobben symboliserer.

Prinsesser på prøve

Det er ikke bare de to sønnene til dronning Margrethe det skal være dårlig stemning mellom. Tidligere i år ble det også hevdet at hennes to svigerdøtre, prinsesse Marie og kronprinsesse Mary, har et anstrengt forhold.

Men selv om prinsesse Marie tidligere har skyldt på tidsklemma for de stadig sjeldnere svigerinnemøtene, skal det visstnok ligge flere grunner bak hvorfor de to angivelig ikke trives i hverandres selskap.

DÅRLIG STEMNING: Marie og Mary var gode venner i starten, men forholdet skal ha blitt dårligere med åra. Nå sees de knapt. Her er de fotografert under moteuka i København i 2013. Foto: Julian Parker/UK Press Ltd
DÅRLIG STEMNING: Marie og Mary var gode venner i starten, men forholdet skal ha blitt dårligere med åra. Nå sees de knapt. Her er de fotografert under moteuka i København i 2013. Foto: Julian Parker/UK Press Ltd Vis mer

Skal vi tro den danske kongehuseksperten og forfatteren Søren Jakobsen, er sjalusi roten til den påståtte isfronten. Overfor danske Se og Hør sa han at prinsesse Marie rett og slett føler seg satt i skyggen av svigerinnen.

For mens Mary går i dronninglære hos svigermor og får ta del i de mest glamorøse og prestisjetunge oppdragene, står Marie oftere på sidelinja, ble det hevdet. Sett bort fra konflikten i pressen, har det vært relativt stille rundt de to kvinnene i år.

Raste mot pressen

Prins Joachims tidligere kone, grevinne Alexandra, har på sin side hatt en fast hånd om rampelyset i hele år. I fjor valgte grevinnen som kjent å kunngjøre at hun kommer til å si fra seg apanasjen hun mottar fra det danske kongehuset, på tre millioner kroner årlig, for å «komme seg videre i livet».

Iveren etter å være folkelig til tross, grevinnen kommer nok aldri helt unna at hun en gang var en del av Danmarks kongefamilie, noe hun selv påpekte i et intervju med Her & Nu i sommer:

SAMMEN OM BARNA: Grevinne Alexandra og prins Joachim fikk to barn sammen, prins Nikolai (t.v.) og prins Felix. Foto: Lars H. Laursen
SAMMEN OM BARNA: Grevinne Alexandra og prins Joachim fikk to barn sammen, prins Nikolai (t.v.) og prins Felix. Foto: Lars H. Laursen Vis mer

- I matbutikken hender det vi oppdager at det står noe tull om oss på forsidene av ukebladene. Det er en del av livene våre, og vi må nesten bare le av det, fortalte hun den gang.

Sistnevnte faktum er ikke alltid like lett å forholde seg til. Da hennes eldste sønn, prins Nikolai, ble uteksaminert av videregående i sommer, ble det lykkelige øyeblikket filmet av danske Se og Hør.

Vis mer Vis mer

På film fanget de den 19 år gamle prinsen, omringet av sin mor, grevinne Alexandra (53), og sin stemor, prinsesse Marie (42). Videoen hadde imidlertid tittelen: «Pinlig oppgjør: Alexandra og Maries kamp om Nikolai». Dét fant ikke grevinnen seg i.

Gjennom sin advokat Bjarke Vejby hadde hun følgende uttalelse å komme med til danske Se og Hør:

- Grevinne Alexandra uttaler at artikkelen i enhver henseende er oppspinn og personlig krenkende, sa advokaten.

Hun krøp ikke tilbake i sneglehuset av den grunn. Bare noen måneder senere ble det kjent at Alexandra skulle debutere som artist, med låten «Wash Me Away». Inntektene skulle gå til et veldedig formål, og flere eksperter hyllet avgjørelsen - som de mente viste en tøff dame i 50-åra som gikk egne veier.

Modellens bilbråk

Grevinnens barn har også for alvor klart å skape overskrifter i år. I midten av november dukket prins Nikolai nemlig opp i en reklame for bilutleieselskapet Sixt. Selskapet publiserte et bilde hvor det kom frem at prinsen angivelig skulle leie en Renault Clio.

Kort tid etter at pressemeldingen ble publisert, forsvant den fra nettet, og det danske kongehuset var raskt ute med å beklage hendelsen. Det er nemlig ikke hverdagskost at kongelige stiller opp i kommersielle reklamer. 19-åringens mor hevdet at sønnen var blitt misbrukt, fordi bildet hovedsakelig bare var ment til intern bruk.

CATWALK-PRINS: Prins Nikolai har det siste året markert seg modell og blitt et hett navn i verdenspressen. Her går han for Burberry i London. Foto: NTB Scanpix
CATWALK-PRINS: Prins Nikolai har det siste året markert seg modell og blitt et hett navn i verdenspressen. Her går han for Burberry i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FAVORITT: I slutten av november gikk prinsen for Dior i Tokyo. Foto: NTB scanpix
FAVORITT: I slutten av november gikk prinsen for Dior i Tokyo. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om det har stormet mye rundt prins Nikolai og hans mor den siste tiden, gjør 19-åringen det derimot bra på catwalken. I februar i år gikk han for det verdensberømte motehuset Burberry. Prinsen, som tidligere har hatt en nokså stille tilværelse som ung prins, var også å se på forsiden av det London-baserte motemagasinet «Dust» tidligere i år.

Nå har han blitt en av designer Kim Jones sine favoritter, og er ofte å se på Dior sine visninger. Jones lager nemlig herreklærne for det franske merket. Prinsen har, med andre ord, en spennende fremtid i møte.

Hvor veien går videre for resten av kongehuset, er foreløpig usikkert. Hvis 2019 blir like innholdsrikt som 2018, vil det i hvert fall utvilsomt skje nok.

LES OGSÅ: Her feier hertuginnene ryktene av banen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer