Archie Harrison Mountbatten-Windsor:

Disse kongelige reglene blir Archie nødt til å følge

Allerede tre uker etter fødselen er det flere regler lille Archie blir tvunget til å følge.

KONGELIGE REGLER: Drøye tre uker gamle Archie må allerede følge flere kongelige regler som medlem av den britiske kongefamilien. Foto: NTB scanpix
KONGELIGE REGLER: Drøye tre uker gamle Archie må allerede følge flere kongelige regler som medlem av den britiske kongefamilien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Hertugparet Meghan Markle (37) og prins Harry (34) er ikke akkurat kjent for å følge kongelige tradisjoner. Når parets første barn Archie Harrison Mountbatten-Windsor kom til verden den sjette mai i år, valgte Meghan blant annet å ikke føde på St. Marys Hospital i London hvor både hertuginne Kate (37) og prinsesse Diana fødte.

Meghan takket også nei til det ikoniske bildet på trappen utenfor sykehuset hvor man viser frem den nyfødte få timer etter fødselen. Istedet var det prins Harry som dukket opp foran pressen utenfor familiens hjem i Frogmore Cottage, med den gledelige nyheten om at sønnen Archie var født.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Det britiske hoffet har tidligere meddelt at hertugparet har valgt å ikke gi sønnen noen av familiens titler, men samtidig har de ikke noe imot at Archie får hans rettmessige tittel når Charles blir konge, som da vil bli Hans Kongelige Høyhet, prins Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Saken fortsetter nedenfor.

Visse regler han må følge

Til tross for at Archie ikke blir tildelt noen kongelig tittel av foreldrene, finnes det likevel strenge regler han må følge som en del av den britiske kongefamilien, det rapporterer Youtube-kanalen The Talko, ifølge svenske Hänt.

Den første regelen handler om dåpen. Alle kongelige nyfødte skal døpes når de er noen uker gamle, og vannet som blir helt over hodet deres kommer fra Jordan-elven i Midtøsten.

Archie kommer til å måtte ha på seg en unik dåpskjole som både prins George (5), prinsesse Charlotte (4) og prins Louis (1) har brukt. Det er visstnok en kopi av bekledningen som ble designet til Dronning Victorias barn i 1841, ifølge nettstedet.

2013: Her er prins George fotografert under dåpen, tre måneder gammel. Det er altså denne dåpskjolen Archie også kommer til å ha på seg under sin dåp. Foto: NTB scanpix
2013: Her er prins George fotografert under dåpen, tre måneder gammel. Det er altså denne dåpskjolen Archie også kommer til å ha på seg under sin dåp. Foto: NTB scanpix Vis mer

Julaften

Når det kommer til julaften kommer Archie mest sannsynlig til å feire sammen med familien på Buckingham palace, som anses å være normen for kongefamilien.

Akkurat som i Norge åpner de britiske kongelige sine julegaver på julaften framfor 1. juledag, slik mange gjør i England.

Skikken med å pakke opp julegavene på julaften, skal stamme fra prinsgemal Albert, som var gift med dronning Victoria. Prinsgemalen var nemlig tysk, og i Tyskland er det tradisjon for å åpne gavene én dag tidligere enn hva mange briter gjør.

Archies onkel Prins William (36) og hertuginne Kate har tidligere brutt den kongelige tradisjonen og tilbrakt julen sammen med Kates familie på et annet sted. Men siden hertuginne Meghan feiret jul på Buckingham Palace før hun og prins Harry giftet seg kan det se ut til at lille Archie også kommer til å gjøre det samme.

LYKKELIGE FORELDRE: Hertugparet strålte da de viste frem den nyfødte sønnen for første gang. Foto: NTB scanpix
LYKKELIGE FORELDRE: Hertugparet strålte da de viste frem den nyfødte sønnen for første gang. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sosiale medier og språk

Når det kommer til bruk av sosiale medier får ikke medlemmer av kongefamilien ha deres egne sosiale medier-kontoer, istedet skal de bruke offisielle kontoer. Archie kommer altså ikke til å få sin egen konto på sosiale medier når han blir eldre.

Når det gjelder språk kommer Archie til å måtte lære seg flere språk enn engelsk, ettersom kongefamilien ofte møter på internasjonale gjester både på hjemmebane og på reiser i utlandet. Det kommer til å være forventet at Archie lærer seg flere ulike språk for å kunne nå ut til mange mennesker uten å behøve en tolk.

OFTE PÅ REISE: Her er hertugparet avbildet under et besøk hos University of the South Pacific i Suva, Fiji i oktober i fjor. Foto: NTB scanpix
OFTE PÅ REISE: Her er hertugparet avbildet under et besøk hos University of the South Pacific i Suva, Fiji i oktober i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etikette ved middagsbordet

Det er nok en god stund til Archie sitter ved middagsbordet, men det finnes likevel ulike regler han må følge når han spiser med kongefamilien. Først og fremst får ikke verken han eller noen av de andre barna sitte sammen med de voksne under formelle familiemiddager.

Istedet sitter barna ved et eget separat bord og får hjelp av barnevakter. Dette er visstnok for at middagene skal være til for å ha artige og sofistikerte, voksne samtaler uten barna tilstede.

For det andre kommer Archie til å bli tvunget til å basere sine måltider rundt hva Dronning Elizabeth (93) gjør. Det er nemlig forbudt å fortsette å spise når dronningen er ferdigspist. Heldigvis for Archie er ikke verken dronningen eller prins Charles kjent for å spise spesielt raskt.

Må vente med bukser

Til og med barna i kongefamilien er nødt til å følge visse retningslinjer når det kommer til klesvalgene.

På bilder av prins George er han som regel alltid kledd i shorts, og TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har tidligere forklart til Dagbladet at dette er en gammel skikk, og at det ikke er helt uten grunn.

- Det er en gammel britisk skikk at de yngste guttene går i kortbukser og knestrømper. Blant annet ser man det på de tradisjonelle skoleuniformene. Jeg husker at dette var noe av det jeg reagerte på og selv opplevde som litt eksotisk da jeg som tenåring på 1960-tallet var i Storbritannia for første gang - midt i skoleåret, fortalte han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKAL VÆRE KORT: Ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er det en gammel britisk skikk at små gutter går med kortbukser. Lange bukser er forbeholdt eldre menn, eller folk fra middelklassen. Foto: NTB scanpix
SKAL VÆRE KORT: Ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er det en gammel britisk skikk at små gutter går med kortbukser. Lange bukser er forbeholdt eldre menn, eller folk fra middelklassen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ettersom at den kongelige familien gjerne følger tradisjoner og holder en høy standard, betyr det at verken prins George, prins Louis eller Archie kommer til å ha på seg langbukser på en god stund.

Ifølge nettstedet må Archie vente til han blir syv eller åtte år før han kan ha på seg langbukser som sin far, prins Harry.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fikk en sønn mandag 6. mai. Video: AP DV/NTB Scanpix Vis mer

På reisefot

De kongelige er stadig på reisefot rundt i verden og det finnes en rekke regler man må følge utenlands. I lang tid var det forbudt for flere kongelige å fly med samme fly med tanke på om noe eventuelt skulle skje.

Denne regelen har derimot blitt brutt opptil flere ganger og spesielt prins William har flydd med barna sine flere ganger.

For å reise utenlands behøver alle kongelige selvfølgelig et pass, utenom dronning Elizabeth - som er den eneste briten som slipper unna. Britiske pass er jo tross alt utstedt i hennes navn, noe som er grunnen til at hun ikke behøver et.

Hver gang Archie skal ut på reise er han nødt til å pakke med et helsvart antrekk.

IKKE FORBEREDT: Dronning Elizabeth ankommer Storbritannia etter farens død, 7. februar 1952. Foto: AP / NTB Scanpix
IKKE FORBEREDT: Dronning Elizabeth ankommer Storbritannia etter farens død, 7. februar 1952. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Årsaken skal være at de når som helst må kunne skifte til såkalte «sørgeklær» - i tilfelle et familiemedlem eller andre i nær relasjon plutselig går bort. Svart er som kjent en farge som, i store deler av verden, gjerne forbindes med sorg.

Helt forberedt har ikke de britiske kongemedlemmene alltid vært. Da dronning Elizabeths far, George VI, gikk bort i 1952, var den kommende monarken på safari i Kenya - uten et svart antrekk i bagasjen. Dette skal ha blitt levert til henne på flyplassen så fort de landet i Storbritannia. Ingen fotografer fikk dermed lov til å fotografere verken Elizabeth eller ektemannen prins Philip før de hadde skiftet til sørgeantrekkene.

Fysisk kontakt

I og med at kongelige stadig er på reisefot og møter ulike mennesker hver dag, finnes det en regel for fysisk berøring. De kongelige skal helst unnvike å ha fysisk kontakt med andre som ikke er medlemmer av kongefamilien. Grunnen er for å slippe unna bakterier som kan gjøre dem syke under reisen.

Det er derfor man ofte ser kongelige med hansker eller en veske i hånden, men det er ikke alle som klarer å følge denne regelen. Prins Harry og hertuginne Meghan er et godt eksempel på nettopp det. Meghan har nemlig ofte blitt observert når hun håndhilser på folk og hun har også en tendens til å klemme fans.

Når det kommer til fysisk berøring av de kongelige babyene er dette tradisjonelt ikke greit, men det gjenstår å se hvor strenge hertugparet kommer til å være med denne regelen.

GODE VENNER: Det er ikke første gang vi ser John Carew og Prins William kose seg i hverandres selskap. Senest på mandag fikk vi se guttene på tribunen da fotballaget Aston Villa skulle kjempe seg tilbake til hovedligaen i England. Og Carew er glad for vennskapet med prinsen. https://www.seher.no/kongelig/letter-pa-sloret-om-vennskapet-til-prins-william/70768279 Vis mer

Kongelig holdning

Sist - men ikke minst - er det den spesielle Windsor-vinkingen som er veldig viktig for medlemmene av kongefamilien. Det er en form for vinkebevegelse, der man holder hånden vertikalt og forsiktig vrir på håndleddet. Denne kongelige vinkebevegelsen blir Archie nødt til å lære seg.

«DUCHESS SLANT»: Hertuginne Kate var nødt til å lære seg å mestre en god holdning. Her er hun avbildet sammen med dronning Elizabeth i 2012. Foto: NTB scanpix
«DUCHESS SLANT»: Hertuginne Kate var nødt til å lære seg å mestre en god holdning. Her er hun avbildet sammen med dronning Elizabeth i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Foruten vinkingen må Archie også lære seg å mestre en perfekt holdning. Han kommer til å måtte lære seg å stå med en perfekt rak rygg.

Om Archie får en søster i fremtiden, må hun på sin side lære seg «duchess slant». Dette er en sittende posisjon for kongelige kvinner hvor man - i stedet for å krysse beina ved knærne - heller sitter med beina i kors ved å bare krysse anklene.

LES OGSÅ: Brøt kongelig etikette for å gå på do

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer