Erling Lorentzen

Disse kongelige kommer i begravelsen

Erling Lorentzen gikk bort etter kort tids sykdom.

DØD: Den norske krigshelten, skipsrederen og industrigründeren Erling Lorentzen ble 98 år. Her sammen med kong Harald, dronning Sonja og nå avdøde prinsesse Ragnhild i 2003. Foto: Heiko Junge / NTB
DØD: Den norske krigshelten, skipsrederen og industrigründeren Erling Lorentzen ble 98 år. Her sammen med kong Harald, dronning Sonja og nå avdøde prinsesse Ragnhild i 2003. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar», sa kong Harald i sitt kondolansebudskap på vegne av kongefamilien da avdøde prinsesse Ragnhilds ektemann, Erling Lorentzen gikk bort tidligere denne måneden.

Den norske krigshelten, skipsrederen og industrigründeren gikk bort etter kort tids sykdom, og ble 98 år.

Som kjent var Lorentzen gift med kong Haralds eldste søster, prinsesse Ragnhild, som gikk bort i 2012. Lorentzens bortgang preger naturligvis den norske kongefamilien, som også vil være representert under begravelsen.

Kongehuset opplyser mandag formiddag at kong Harald (84), dronning Sonja (83), kronprinsesse Mette-Marit (47), kronprins Haakon (47), prinsesse Märtha Louise (49) og prinsesse Astrid (89) vil være til stede i begravelsen.

DELTAR: Kongefamilien tar del i Lorentzens begravelse mandag. Foto: Heiko Junge / NTB
DELTAR: Kongefamilien tar del i Lorentzens begravelse mandag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Viktig del av familien

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, sa da det ble kjent at Lorentzen hadde gått bort at kongefamilien naturligvis er i sorg.

- Erling Lorentzen har vært en viktig del av familien helt siden i 1953, da han giftet seg med prinsesse Ragnhild. Også etter hennes bortgang i 2012, har han vært en naturlig gjest hos kongeparet. Da kongeparet feiret 25 år på tronen i 2016 tok han for første gang også med sin nye kjæreste, sa hun.

Hun fortalte også at Lorentzen har levd et langt og innholdsrikt liv som skipsreder og forretningmann - og selvsagt familiemann.

- Under krigen hadde han også en sentral rolle som motstandsmann. Han var rett og slett en særdeles aktiv og engasjert mann, som seinest i desember ytret sine meninger i et debattinnlegg om den omdiskuterte TV-serien «Atlantic Crossing», fortalte hun.

FERIERTE SAMMEN: Kong Harald og dronning Sonja avbildet med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i Brasil i 2003. Foto: Heiko Junge / NTB
FERIERTE SAMMEN: Kong Harald og dronning Sonja avbildet med prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen i Brasil i 2003. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Det var en kjærlighetshistorie som brakte Erling Lorentzen inn i norsk offentlighet. Rett etter krigen ble han ansatt i den kongelige eskorten, kongefamiliens livvakttjeneste, der han fikk ansvaret for de tre kronprins­barna, Harald, Astrid og Ragnhild.

- Satt langt inne å akseptere

Prinsesse Ragnhild var da 15 år, Erling var 22 år, og de to utviklet etter hvert et kjærlig­hetsforhold. Flere ganger fikk Lorentzen kongens nei da han spurte om datteras hånd. Først i 1953 kunne de to gifte seg. Da hadde det gått åtte år siden de første gang møttes.

Paret giftet seg i Asker kirke 15. mai i 1953, bosatte seg i Rio de Janeiro i Brazil, og fikk tre barn sammen. Haakon Lorentzen (66) Ingeborg Ribeiro (64) og Ragnhild Lorentzen (52).

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

- Det satt langt inne for kongehuset å akseptere et borgelig ekteskap, noe som overhodet ikke var vanlig på den tida. Men kjærligheten seiret, og de to skapte derfor historie da de ga hverandre sitt «ja» i 1953. Seinere fikk begge Ragnhilds søsken, kong Harald og prinsesse Astrid, gifte seg borgelig. Og i dag er det helt vanlig, sa Caroline Vagle nylig.

LES OGSÅ: Hyller dronningen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer