Dronning Elizabeths begravelse:

Disse er til stede

Gjestene strømmer til dronning Elizabeths begravelse.

Dronning Elizabeth begraves mandag 19. september. Følg den her hos oss i Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LONDON/OSLO (Se og Hør): Mandag 19. september tar verden farvel med dronning Elizabeth.

Seremonien vil foregå på Westminster Abbey klokken 12:00 norsk tid.

Ifølge BBC er det ventet at hele 2000 gjester vil delta.

De 500 utenlandske kongelige og stats- og regjeringssjefene som er spesielt invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse, samles nå ved Royal Hospital Chelsea.

Det melder Sky News.

Ankommer Westminster Abbey

Der vil toppene vente før de i tur og orden vil kjøres i busser til Westminster Abbey, hvor seremonien vil avholdes.

ANKOM BUCKINGHAM PALACE: Her ankom kong Harald og dronning Sonja Buckingham Palace, 18. september. Video: AP Vis mer

Allerede nå har flere busser kjørt til og sluppet av gjester ved den ikoniske kroningskirken. I 09.40-tiden var det en jevn strøm av gjester som ankom kirken.

Så langt har blant andre Storbritannias utenriksminister James Cleverly og Nadhim Zahawi, kansleren for Hertugdømmet Lancaster, den nest viktigste ministerposten i den britiske regjeringen, ankommet Westminster Abbey.

I tillegg har den høyt profilerte politikeren Jacob Rees-Mogg og William Hague fra De konservative ankommet. Den britiske opposisjonslederen Keir Starmer, lederen for Labour-partiet, har også ankommet Westminster Abbey.

På plass

Litt etter klokken 10.00 har også dronning Camillas (75) sønn, Tom Parker Bowles (47), ankommet.

ANKOMMET: Dronning Camillas sønn, Tom Parker Bowles, har ankommet Westminister Abbey. Foto: Pa Photos
ANKOMMET: Dronning Camillas sønn, Tom Parker Bowles, har ankommet Westminister Abbey. Foto: Pa Photos Vis mer

Han er med det trolig en av de første familiemedlemmene som har ankommet Westminster Abbey. En stund etterpå er også Laura Lopes på plass, dronningens datter.

PÅ PLASS: Prinsesse Kate Middletons foreldre. Foto: Pa Photos
PÅ PLASS: Prinsesse Kate Middletons foreldre. Foto: Pa Photos Vis mer

Prinsesse Kate Middletons foreldre, Carole Middleton (67) og Michael Middleton (73), har klokken halv elleve ankommet Westminster Abbey.

Det samme har Lady Pamela, Earl Mountbattens datter, broren til prins Philips mor.

Flere kjendiser er også ventet til dronningens begravelse. En av dem som er på plass, er den britiske TV-personligheten Bear Grylls (48).

PÅ PLASS: Bear Grylls. Foto: Reuters
PÅ PLASS: Bear Grylls. Foto: Reuters Vis mer

Frankrikes president, Emmanuel Macron (44), og hans kone Birgitte (69) er også på plass. Det samme er Ungarns statsminister, Orban.

TIL STEDE: Emmanuel Macron og Frankrikes førstedame, Birgitte Macron. Foto: AP / NTB
TIL STEDE: Emmanuel Macron og Frankrikes førstedame, Birgitte Macron. Foto: AP / NTB Vis mer

Samtidig er Charles Michel, presidenten for Det europeiske rådet, og Brasils president, Jair Bolsonaro, til stede.

Japans keiser Naruhito og keiserinne Masako har også ankommet Westminster Abbey. Dette er deres første utenlandstur siden de ble kronet til keiser og keiserinne av Japan i 2019.

Tradisjonelt avstår en japansk keiser fra å delta i begravelser av religiøse årsaker, men har gjort et sjeldent unntak i dronning Elizabeth IIs tilfelle, melder Sky News

PÅ VEI: Her er Prins William på vei til bestemorens begravelse. Foto: AFP / NTB Click to add image caption
PÅ VEI: Her er Prins William på vei til bestemorens begravelse. Foto: AFP / NTB Click to add image caption Vis mer

Kongefamilien

Noen av de siste til å ankomme Westminster Abbey er den britiske kongefamilien. Prins William (40) ankom i en bil sammen med kong Charles (73).

KONGEN: Her ankommer kong Charles. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti,Pool/NTB
KONGEN: Her ankommer kong Charles. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti,Pool/NTB Vis mer

Kona, prinsesse Kate (40), ble kjørt sammen med dronning Camilla (75) og to av Kates barn. Begge barna ble tidligere sett i samme bil som deres far, prins William.

DRONNING: Dronning Camilla ankom begravelsen sammen med prinsesse Kate og eldstesønnen prins George. Foto: AP / NTB
DRONNING: Dronning Camilla ankom begravelsen sammen med prinsesse Kate og eldstesønnen prins George. Foto: AP / NTB Vis mer

Også prins Harry (37) og prinsesse Beatrice, datter av prins Andrew, har ankommet kapellet. Andrews ekskone, Sarah Ferguson, er også til stede.

MED SØRGESLØR: Prinsesse Kate er på plass og har på sørgeslør for anledningen. Foto: Marco BERTORELLO / AFP
MED SØRGESLØR: Prinsesse Kate er på plass og har på sørgeslør for anledningen. Foto: Marco BERTORELLO / AFP Vis mer
EKS-SVIGERMOR: Sara Ferguson er på plass for å hedre sin tidligere svigermor. Hun var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Foto: Andrew Milligan / Pa Photos / NTB
EKS-SVIGERMOR: Sara Ferguson er på plass for å hedre sin tidligere svigermor. Hun var gift med prins Andrew fra 1986 til 1996. Foto: Andrew Milligan / Pa Photos / NTB Vis mer

Hertuginne Meghan (41) har i likhet med resten av den britiske kongefamilien ankommet kroningskirken. Det er imidlertid en ting som vekker oppsikt.

Hertuginnen har valgt å vike fra en åreland tradisjon. Vanligvis bruker kvinnelige kongelige sørgeslør i forbindelse med begravelser.

VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Meghan har ankommet kroningskirken. Hun har imidlertid droppet å bruke sørgeslør, noe som vekker oppsikt blent flere. Foto: Reuters / NTB
VEKKER OPPSIKT: Hertuginne Meghan har ankommet kroningskirken. Hun har imidlertid droppet å bruke sørgeslør, noe som vekker oppsikt blent flere. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Det har vært skikk siden 1300-tallet, og ble spesielt populært da dronning Victoria i sin tid brukte sørgeslør ut livet da hun mistet sin ektemann, prins Albert.

Unntak

USAs president Joe Biden vil imidlertid ikke ankomme Westminster Abbey i buss, ifølge The Guardian.

Det er altså gjort unntak for Biden av hensyn til den massive sikkerheten rundt ham, skriver avisen.

ANKOMMET: Joe Biden har ankommet Westminster Abbey. Foto: Reuters / NTB
ANKOMMET: Joe Biden har ankommet Westminster Abbey. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Han ankom i en Cadillac One, den amerikanske presidentens pansrede limousin, rundt klokken elleve. Sammen med seg har han kona, Jill Biden.

Rundt klokken 11.15 er Stobritannias tidligere statsminister Boris Johnson på plass. Det samme er Theresa May og David Cameron.

PÅ PLASS: Boris Johnson er på plass utenfor kirken sammen med kona, Carrie Johnson. Foto: AFP / NTB
PÅ PLASS: Boris Johnson er på plass utenfor kirken sammen med kona, Carrie Johnson. Foto: AFP / NTB Vis mer

Like etterpå ankommer Tony Blair, Gordon Brown og John Major. Det betyr at alle forhenværende statsministre, som er i live, har ankommet.

De ankom i rekkefølge etter når de satt som statsminister.

Rett bak kommer Storbritannias nåværende statsminister, Liz Truss.

PÅ PLASS: Storbritannias nye statsminister Liz Truss er på plass for å delta i dronningens begravelse. Foto: AFP
PÅ PLASS: Storbritannias nye statsminister Liz Truss er på plass for å delta i dronningens begravelse. Foto: AFP Vis mer

Canadas statsminister Justin Trudeau har også ankommet kirken. Han ankom sammen med regjeringssjefer i andre land som inngår i Samveldet av nasjoner. Mange av disse landene, deriblant Canada, har den britiske monarken som statsoverhode.

Også vårt eget kongepar er på plass i Westminster Abbey mandag. Det var meldt på forhånd at både Kong Harald og Dronning Sonja ville være til stede.

TIL STEDE: Kong Harald og Dronning Sonja er på plass i London. Foto: NTB
TIL STEDE: Kong Harald og Dronning Sonja er på plass i London. Foto: NTB Vis mer

Prosesjon

Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronningens kiste i kortesjen. Bak dem igjen går Charles sine barn, prins William og prins Harry samt deres koner prinsesse Kate og hertuginne Meghan.

SØRGEKORTESJE: Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronnngens kiste i kortesjen. Foto: Reuters / NTB
SØRGEKORTESJE: Prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward går ved siden av kong Charles når de følger dronnngens kiste i kortesjen. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Prins William og prinsesse Kate har også med seg sine to eldste barn prins George og prinsesse Charlotte, i sørgekortesjen. At barn deltar i en slik kortesje har imidlertid aldri skjedd før.

KORTESJE: Kong Charles sine barn, prins William og prins Harry, gikk også i sørgekortesjen bak sin far. Foto: Reuters / NTB
KORTESJE: Kong Charles sine barn, prins William og prins Harry, gikk også i sørgekortesjen bak sin far. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Peter Phillips, sønn av prinsesse Anne, deltar også i prosesjonen.

Kisten skal altså føres fra Westminster Hall til Westminster Abbey, et steinkast unna.På denne ferden skal flere hundre soldater fra ulike britiske våpengrener, eskortere den avdøde dronningens kiste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer