Disse antrekkene har én ting til felles

Den engasjerte kronprinsessen er ikke bare opptatt av trender og luksuriøs design. Nå er det gjenbruk og grønn mote som gjelder - og i kveld deler hun ut en ny grønn motepris på Nåløyet.

GAMLE FAVORITTER: Kronprinsesse Mette-Marit har nesten utelukkende dukket opp i gamle favoritter fra garderoben de siste gangene hun har representert.
GAMLE FAVORITTER: Kronprinsesse Mette-Marit har nesten utelukkende dukket opp i gamle favoritter fra garderoben de siste gangene hun har representert. Vis mer

SEOGHØR.NO: I fjor sommer raste debatten rundt kronprinsesse Mette-Marits luksuriøse garderobe. Selv valgte hun å aldri kommentere kritikken, men handlinger er ofte vel så viktig som ord.

Så langt i 2014 har kronprinsessen nesten utelukkende brukt gjenbruksplagg. Bare de to siste ukene har hun vært ute på fem offisielle oppdrag, hvor hun alle stedene har dukket opp med gamle favoritter fra garderoben.

GJENBRUK: Kronprinsessen leverte inn gamle tekstiler, og bestilte en fillerye til hytta tilbake.  Foto: Andreas Fadum
GJENBRUK: Kronprinsessen leverte inn gamle tekstiler, og bestilte en fillerye til hytta tilbake. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Hun har også sørget for at gamle tekstiler fra Slottet og Skaugum har fått nytt liv på nyåret. Da hun besøkte Balder tekstil AS i Oslo, hadde hun nemlig med en veske full av brukte stoffer som skulle trylles om til en lekker fillerye av de ansatte.

I dag, onsdag, viser Mette-Marit sitt brennende miljøengasjement ved å dele ut tidenes første grønne pris under magasinet Hennes årlige prisutdeling Nåløyet, som arrangeres for 11. år på rad på DogA i Oslo.

Grønn Pris er en ærespris for designere som har fokus på bærekraftig mote og design med en tydelig miljøvennlig profil. Vinnerne skal vise tydelige miljøalternativer og velge bærekraftige løsninger i alle ledd. Vinneren må ha en uttalt miljøprofil, hvor etisk handel og menneskers arbeidsforhold i tekstilindustrien er ivaretatt.

- Det er stor stas at kronprinsessen engasjerer seg i Nåløyet i anledning HENNEs 20-års jubileum, og ikke minst gir den helt nye grønne prisen ekstra oppmerksomhet, sier grunder av magasinet HENNE, nå sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad som skal dele ut prisen til Norges beste klesdesigner onsdag på DogA.

Hun fremhever også kronprinsessens miljøengasjement:

NÅLØYET: Kronprinsesse Mette-Marit og Ellen Arnstad sammen under Nåløyet i 2007. Foto: Andreas Fadum
NÅLØYET: Kronprinsesse Mette-Marit og Ellen Arnstad sammen under Nåløyet i 2007. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Mette-Marit har vist et stort miljøengasjement, og har i en årrekke også fulgt norske klesdesignere. Nå skal det gis heder til en norsk designer som har greid å kombinere business og samtidig tatt miljøansvar.

UTFORDING: Mette-Marit og Colin Firths kone Livia fant tonen under Nina Skarra-lanseringen. I oktober utfordret motebloggeren kronprinsessen til å bære et miljøvennlig antrekk på den røde løperen i sin Green Carpet Challenge. Mette-Marit svarte ved å få designet en økologisk Emilio Pucci-kjole til bryllupet i Luxembourg.


 Foto: All Over Press
UTFORDING: Mette-Marit og Colin Firths kone Livia fant tonen under Nina Skarra-lanseringen. I oktober utfordret motebloggeren kronprinsessen til å bære et miljøvennlig antrekk på den røde løperen i sin Green Carpet Challenge. Mette-Marit svarte ved å få designet en økologisk Emilio Pucci-kjole til bryllupet i Luxembourg. Foto: All Over Press Vis mer

Dette er slett ikke første gang Mette-Marit fronter grønn mote. Allerede 2012 fikk hun mye oppmerksomhet for sin økologiske gallakjole under kronprinsbryllupet i Luxembourg. Samme årer kastet hun glans over lanseringen av kolleksjonen til den norske, miljøvennlige stjernedesigneren Nina Skarra i New York.

Hun har også solgt både sine og datterens klær på Bloppis. Inntektene gikk til Miljøagnetene, hvor Ingrid Alexandra er medlem. Hun har latt Jenny Skavlan slippe inn i garderoben på Skaugum for å redesigne en kjole - og fortalt om norsk bærekraftig design under et motearrangement i New York. I fjor brukte hun en kjole fra H&Ms miljøvennlige Conscious Exclusive Collection.

Under et besøk på Fretex’ hovedlager i Oslo, sorterte Mette-Marit selv plagg som er samlet inn i beholdere landet rundt.

– Jeg har kjøpt masse brukte klær. Å være på loppemarked i Oslo er en av de største skattekildene som finnes, sa hun i den forbindelsen.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media som eier Se og Hør, også eier Bloppis.no.