Prinsesse Diana:

Dianas strenge regler i julen

Den avdøde prinsessen gjorde alt hun kunne for at prinsene ikke skulle bli for bortskjemte.

KLARE REGLER: Prinsesse Diana hadde klare regler for sønnene før hun gikk bort. Foto: Damir Sagolj/Reuters/NTB
KLARE REGLER: Prinsesse Diana hadde klare regler for sønnene før hun gikk bort. Foto: Damir Sagolj/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske kongefamilien lader opp til jul med sine kjente tradisjoner, som julekort og storslåtte juletrær, før selve julekvelden feires på Sandringham.

Til tross for kongelige tradisjoner og formaliteter, hadde den avdøde prinsesse Diana noen egne regler i julen.

Den folkekjære prinsessen, som gikk bort da sønnene var 12 og 15 år, fryktet at prins Harry og prins Williams kongelige oppvekst skulle gjøre dem bortskjemte, uten å være klar over deres privilegium.

Minglet med ansatte

Et grep skal ha vært strenge regler i julen som de den gang små prinsene måtte følge, forteller Ken Wharfe, den tidligere livvakten til prinsesse Diana og prins Charles til OK! Magazine.

- Hun var veldig insisterende på at barna hennes skulle snakke med alle ansatte. Diana sa ofte at alle ansatte var en del av en større familie, sier Wharfe.

NYE KLIPP: Se traileren for «Diana: In Her Own Words» her. Dokumentaren blir sendt på Channel 4 6. august. Video: Channel 4 Vis mer

Derfor ble prinsessen og guttene ofte sett vandrende rundt der de kongelige ansatte holdt til. Spesielt på kjøkkenet, ifølge Wharfe.

I dokumentaren «Diana, Our Mother: Her Life and Legacy», fortalte yngstemann, prins Harry, at moren var en rampete forelder som oppmuntret sønnen til å være det samme.

- Et av hennes mottoer var «du kan være så rampete du vil, så lenge du ikke blir tatt», forteller 37-åringen.

Og den da lille prinsen tok mor på ordet, sier Wharfe. Han forteller at Harry elsket å leke gjemsel, og lette slottet rundt etter de beste gjemmestedene.

- Han spurte ofte husholdersken om det var et skap ingen visste om der han kunne gjemme seg, minnes livvakten.

Ga bort prinsenes julegaver

Men danne bekjentskap til slottets ansatte var ikke nok for den folkelige prinsessen. Hennes regler gikk også utover guttenes julepresanger.

GA BORT BARNAS JULEGAVER: Prinsene var svært glad i moren sin, til tross for at hun kunne gi bort julegavene deres. Foto: John Redman/AP/NTB
GA BORT BARNAS JULEGAVER: Prinsene var svært glad i moren sin, til tross for at hun kunne gi bort julegavene deres. Foto: John Redman/AP/NTB Vis mer

- Diana var veldig nøye med å forsikre seg om at de ikke ble oversvømmet med gaver. Presanger dukket opp fra ukjente kilder, og de ble ofte returnert eller gitt til veldedighet fordi de ikke trengte dem, forklarer Wharfe.

«Rampete og kjærlig»

Diana døde i en bilulykke i Paris i 1997. Hun ble kun 36 år og etterlot en verden i sorg. De to prinsene har tidligere beskrevet sin mor som både rampete, morsom og kjærlig.

NYGIFT: Her kysser Diana Spencer sin splitter nye ektemann, prins Charles. Foto: Pa photos/NTB
NYGIFT: Her kysser Diana Spencer sin splitter nye ektemann, prins Charles. Foto: Pa photos/NTB Vis mer

Til tross for et varmt forhold til sønnene, skal relasjonen til prins Charles ha vært kjølig. De giftet seg 29.juli 1981, etter å ha kun møttes 12 ganger, hun var 19 og han 32.

De skilte lag i 1996. En av grunnene som førte til skilsmissen skal være prins Charles' nåværende kone, Camilla Parker-Bowles (74).

LES OGSÅ: Prinsesse Madeleine: Én ting er spesielt her

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer