Prinsesse Diana:

Dianas grav er blitt forsøkt plyndret fire ganger

Prinsessens lillebror ønsket å begrave henne et trygt sted.

INNBRUDD: Snart er det 20 år siden den tragiske ulykken som kostet prinsesse Diana livet. Fire ganger har det blitt forsøkt å gjøre innbrudd i graven hennes. Foto: Pa Photos / NTB scanpix
INNBRUDD: Snart er det 20 år siden den tragiske ulykken som kostet prinsesse Diana livet. Fire ganger har det blitt forsøkt å gjøre innbrudd i graven hennes. Foto: Pa Photos / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): I august i år er det 20 år siden prinsesse Diana døde i en dramatisk bilulykke i Paris.

Til tross for at det er to tiår siden den verdensberømte prinsessen mistet livet, dukker det fremdeles opp overskrifter om henne i media.

Nylig avslørte Dianas bror, jarl Charles Spencer (53), i et intervju med BBCs Radio 4, at det har vært hele fire forsøk på å plyndre graven hennes gjennom de siste 20 årene.

LEGGER NED BLOMSTER: Charles Spencer legger ned blomster på øya der storesøsteren er begravd. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
LEGGER NED BLOMSTER: Charles Spencer legger ned blomster på øya der storesøsteren er begravd. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Broren forklarer at beslutningen om at søsteren skulle bli begravd på en øy i Althorp, en eiendom som tilhørte familien Spencer, i stedet for i familiegraven, ble tatt for å beskytte prinsessens privatliv. Dette skriver The Telegraph.

Videre har Dianas lillebror forklart at det bortgjemte stedet var det sikreste for henne.

- Vi har hatt fire innbruddsforsøk mot graven hennes de siste 20 årene. Jeg er veldig glad for at vi klarte å stoppe dem, sier Charles Spencer.

GIKK BAK: Philip Hertug av Edinburg sammen med prins William, jarl Charles Spencer, prins Harry og Prins Charles fulgte alle bak Dianas kiste under begravelsen hennes. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
GIKK BAK: Philip Hertug av Edinburg sammen med prins William, jarl Charles Spencer, prins Harry og Prins Charles fulgte alle bak Dianas kiste under begravelsen hennes. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

– Jeg skjønte det ikke

Prins William og prins Harry av Storbritannia har begge vokst opp foran en verden gjennom pressen, men da prinsesse Diana skulle begraves, mente broren Charles det ble feil at de to unge guttene skulle gå bak morens kiste – overvåket av millioner.

Charles Spencer hevder Buckingham Palace løy til ham over beslutningen om at de to guttene skulle gå bak morens kiste. Han skal ha fortalt hoffet om sin innvending.

– Til slutt ble jeg løyet til, og jeg ble fortalt at de ønsket å gjøre det, hvilket de selvfølgelig ikke gjorde, men jeg skjønte ikke det, forklarer han i intervjuet på radioprogrammet «Today».

Prins Harry har nylig snakket om sin mors begravelse. Da fortalte han at han mener at ingen barn bør bli bedt om å gjøre noe slikt.

– Jeg tror ikke noe barn bør bli bedt om å gjøre det, under noen omstendigheter. Jeg tror ikke det ville skjedd i dag, uttalte prinsen, ifølge The Telegraph.

Saken fortsetter under bildet.

BEGRAVD: På denne øya er prinsesse Diana begravd. Foto: AP / NTB Scanpix
BEGRAVD: På denne øya er prinsesse Diana begravd. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fikk støtte av dronningen

Under søsterens begravelse holdt Charles Spencer en tale for å hedre storesøsteren. I ettertid skal han ha få kritikk for hva han sa, spesielt om pressen.

I dag står Spencer på sitt, og mener at pressen fikk som fortjent. Prinsesse Diana var nemlig en svært ettertraktet stjerne, og pressen kunne ikke få nok av henne.

Dronning Elizabeth skal dessuten ha støttet talen.

– Noen jeg kjenner veldig godt sa til henne: «Hva syns du?», og da svarte hun: «Han hadde rett til å si akkurat hva han følte, det var hans søsters begravelse», forklarer Spencer.

Følger i morens fotspor

Både Prins William og prins Harry var svært unge da moren ble revet vekk fra dem. Brødrene har flere ganger snakket åpent om hvordan det å miste sin egen mor har påvirket dem gjennom hele livet.

I et intervju med kanadiske CTV har prins Harry forklart at Dianas bortgang i 1997 fikk ham til å stenge følelsene sine inne.

– Mamma døde da jeg var 12 år, så følelsene mine låste jeg vekk i en veldig, veldig tidlig alder, fortalte han.

Saken fortsetter nedenfor.

BILDESERIE: Prinsesse Dianas hårfrisyrer endret seg i takt med tiden. Prinsessen var for mange et stilikon når det gjaldt både mote og hår. Arkivbilder viser prinsessas frisyrer fra 1984 - 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I store deler av intervjuet fokuserte den 32 år gamle prinsen på arven etter moren. Hun hadde som kjent en viktig rolle innenfor bevisstgjøring i Hiv/aids-saken, og brukte utallige timer på andre veldedige organisasjoner. Hun fikk blant annet verdensomspennende oppmerksomhet da hun håndhilste på en mann med aids på 1980-tallet.

– Det var flott av henne. Og da hun var bare 36 ble hun revet vekk, sa prinsen.

Prins Harry ønsker å gå i morens fotspor etter beste evne, etter å «nesten ha gått på veggen flere ganger» de siste 20 årene.

– Om man bare er én person, er det veldig, veldig vanskelig å komme videre. Men vi har klart å lage en plattform og et samfunn der folk og familier kan møtes og dele sine erfaringer om vite at de ikke er alene om dette, sa han.

GJØR SOM MOREN: Prins Harry har fortalt at han ønsker å følge i morens fotspor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
GJØR SOM MOREN: Prins Harry har fortalt at han ønsker å følge i morens fotspor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

– Kan snakke mer åpent

Prins William har også lettet på sløret om det tunge tapet ved flere anledninger. I slutten av mai åpnet han seg i et intervju med herremagasinet GQ.

– Jeg skulle ønske jeg kunne fått råd fra henne og jeg skulle ønske hun fikk møte Catherine og fått sett barna vokse opp. Det gjør meg trist at hun ikke er her og at de aldri vil få kjenne henne, fortalte han.

Prinsen sa at han er på et bedre sted nå enn hva han har vært på lenge.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET MOREN: Prins William klarer nå å snakke mer åpent om moren som han mistet for nesten 20 år siden. Foto: AP / NTB Scanpix
MISTET MOREN: Prins William klarer nå å snakke mer åpent om moren som han mistet for nesten 20 år siden. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

– Jeg kan snakke mer åpent om henne, mer ærlig og jeg husker henne bedre nå, fortalte 35-åringen, som også avslørte at det har tatt ham nesten 20 år å komme til det stadiet.

Likevel er det ikke alltid like lett for ham å snakke om det tunge tapet.

– Det er ikke som andres sorg. Alle kjenner historien, alle kjenner henne. Det er en annen situasjon for de fleste mennesker når de mister noen. De har mulighet til å velge om de vil fortelle sin historie, sa prins William til GQ.

LES OGSÅ: Kate Hudson avslører sitt nye utseende

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer