Prinsesse Ingrid Alexandra:

Dette visste du ikke om prinsessen

Prinsesse Ingrid Alexandra har blitt godt skjermet av foreldrene. I dag fyller hun 18 år.

MYNDIG: Fredag 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. Foto: Bernard Rubsamen / Dana Press/ NTB
MYNDIG: Fredag 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. Foto: Bernard Rubsamen / Dana Press/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gratulerer med dagen, prinsesse Ingrid Alexandra (18)!

I dag er det 18 år siden prinsessen ble født på Rikshospitalet i Oslo. Hun ble dermed nummer to i arverekken, etter sin far Kronprins Haakon (48), og er Norges framtidige dronning.

18-ÅRSDAGEN: Prinsesse Ingrid Alexandra blir myndig og vi har har samlet gratulasjoner og råd fra folk på gata. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

Til nå har den kommende dronningen blitt skjermet av kronprinsparet for å ha fokuset på skole og ungdomsliv. Det fortalte foreldrene selv i NRK-programmet «Året med kongefamilien».

Nå som prinsessen er myndig, kan det likevel tenkes at hun vil delta på flere offisielle oppdrag dersom hun ønsker det.

BRUDEPIKE: Lille prinsesse Ingrid Alexandra kommer ut av kirken sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon etter vielsen mellom kronprinsesse Victoria og prins Daniel i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Lise Åserud / NTB
BRUDEPIKE: Lille prinsesse Ingrid Alexandra kommer ut av kirken sammen med kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon etter vielsen mellom kronprinsesse Victoria og prins Daniel i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Prinsessens første offisielle utenlandsoppdrag, var som brudepike i bryllupet til svenske kronprinsesse Victoria (44) i 2010, ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle.

Miljøbevisst

Prinsessens aller første offisielle oppdrag, var derimot på «Verdens miljødag» i 2009. Ifølge Vagle har klimaengasjementet vært tilstede siden den gang.

I LÅNTE KLÆR: Prinsessa kjørte gjenbruk på kongefamiliens julebilde. Her i kronprinsessas genser. Foto: Lise Åserud / NTB
I LÅNTE KLÆR: Prinsessa kjørte gjenbruk på kongefamiliens julebilde. Her i kronprinsessas genser. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Ingrid, som familien kaller henne, har vært opptatt av miljøet siden hun var lita jente, og hennes aller første offisielle oppdrag var på Verdens miljødag. Og da hun ble konfirmert så vi at dette engasjementet preget både tekster og meny.

Prinsessen er miljøbevisst med stil, og låner ofte antrekk fra klesskapet til kronprinsesse Mette-Marit (48).

- Hun stiller dessuten ofte i lånte klær i offisielle sammenhenger, noe som vitner om at hun ser sin posisjon som rollemodell godt og viser verden at gjenbruk trumfer stort forbruk, forklarer Vagle.

Vant Norgesmesterskap

I tillegg til å være miljøbevisst, har prinsessen i flere sammenhenger blitt beskrevet som skoleflink. Ifølge Vagle er prinsesse Ingrid Alexandra sterk i både matte og språk.

- Prinsessen har gått i lesegruppe hos kronprinsens barnepike siden hun var åtte år, og må vel sies å være godt belest. Hun skal også være svært god i matte, og dyktig i språk. Sistnevnte så vi da hun guidet hertuginne Kate og prins William på plettfri engelsk gjennom sin egen skulpturpark.

STORSLÅTT BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra besøker i dag Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse men sin 18-årsdag fredag 21.01. Video: Celina Morken / NRK. Reporter: Henriette Eilertsen. Vis mer

Vagle beskriver også prinsessen som både sosial og sporty. Og det er surfing som er en favoritt hos arveprinsessen.

- Hun er en skikkelig tøffing, som gjerne utfordrer bølgene på surfebrettet og tar salto i alpinbakken. Hun har blitt Norgesmester i surfing, og også kjørt konkurranser i freeski.

I tillegg er hun glad i kickboksing, ifølge Det Norske Kongehus.

Jobbet som oppvaskhjelp

Den ferske 18-åringen skal heller ikke være redd for å brette om ermene. I sommer jobbet hun på den populære restauranten Skur 33 i Oslo.

- Prinsessen har jobbet i oppvasken på en av Oslos restauranter, noe som nok er overraskende for mange. Spesielt de som plutselig fikk øye på henne ryddende i restauranten. Det er ikke det man forbinder med et kongelig liv i sus og dus, men heldigvis lærer kronprinsparet barna sine helt andre verdier enn som så, sier Vagle.

Ifølge kronprinsfamilien er prinsessen også av den humoristiske typen, som ble oppdaget tidlig. I prinsessen konfirmasjonstale fortalte kronprinsessen om en episode fra prinsessas barndom. Da hadde hun skrevet en lapp med følgende tekst:

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

«Jeg elsker deg mamma. Du er en veldig god venn. Jeg ønsker meg en liten sportsbil. Hilsen Ingrid».

Denne lappen henger enda på kjøleskapet i kronprinsfamiliens hjem.

Humoren deler den ferske 18-åringen med sin far, kronprinsen. De skal ha et spesielt bånd, ha den samme svarte humoren og kan le av de mørkeste ting. Det fortalte kronprinsessa i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjonstale.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag deler kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Dyrevenn

Ifølge Vagle har prinsessen et hjerte for både to- og firbeinte. Da hun holdt tale i sin egen konfirmasjon, takket hun flere av de som hadde betydd noe i livet sitt.

- Tusen takk, Marius og Magnus, for at dere er verdens søteste og beste brødre, noen ganger. Og hundene våre Milly og Muffins, som er verdens beste hunder, alltid, sa prinsessa den gang.

PELSKLEDD JULEPRESANG: Prins Sverre Magnus og Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med hunden Molly Fiskebolle. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff / NTB
PELSKLEDD JULEPRESANG: Prins Sverre Magnus og Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med hunden Molly Fiskebolle. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff / NTB Vis mer

I sommer mistet kronprinsfamilien hunden Muffins Kråkebolle til kreft. Men jula ble nok ekstra fin for arveprinsessen, da valpen Molly Fiskebolle ble en del av familien.

KONFIRMERES: Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres lørdag 31. august. Video: Rød Løper. Vis mer

LES OGSÅ: Fyrstinne Charlene av Monaco:- Har mistet nesten halve kroppsvekten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer